Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα
ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Μελέτες & έρευνες
Οικονομικές μελέτες & έρευνες
Κοινωνικές μελέτες & έρευνες
Έρευνες βιβλιοπαραγωγής
Έρευνες αναγνωστικής συμπεριφοράς
Πληροφορίες για την ξένη βιβλιαγορά
Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΕΒΙ
Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Τα οικονομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της εκδοτικής επιχείρησης στην Ελλάδα
 

1. Η Αγορά του Βιβλίου
Οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις ορίζονται ως οι οικονομικές μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδοτική διαχείριση, δηλαδή με την επιλογή του τίτλου, την προετοιμασία της έκδοσης και την προώθηση του τελικού προϊόντος, αναθέτοντας όμως εξ ολοκλήρου το τεχνικό τμήμα της παραγωγής του βιβλίου σε τρίτους. Ένα ενδιαφέρον τυπικό χαρακτηριστικό πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων είναι ότι παράλληλα με την εκδοτική δραστηριότητα δραστηριοποιούνται συστηματικά και στο χώρο της λιανικής εμπορίας.

Οι βασικοί παράγοντες που έχουν δομήσει και επηρεάσει την ελληνική αγορά βιβλίου, τα τελευταία χρόνια είναι:
1. Η ανάπτυξη του επαγγελματισμού σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου.
2. Η δημιουργία εξειδικευμένων εκδοτικών επιχειρήσεων με ταυτότητα και συνέπεια στην παραγωγή τους.
3. Η εισαγωγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην πώληση βιβλίων.
4. Η δύναμη του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγάλου καταναλωτή, η οποία διαμόρφωσε και θα συνεχίσει να επηρεάζει τη δομή της αγοράς.
5. Η υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταγραφή πολύ περισσότερων εκδοτικών οίκων από τους πραγματικά ενεργούς


Η τιμολογιακή πολιτική των εκδοτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σ' ένα μεγάλο ποσοστό από τις εξελίξεις στην τιμή του χαρτιού. Το χαρτί ήταν υποτιμημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και η τιμή του άρχισε να αυξάνεται από το δεύτερο μισό του 1994. Αυτό δημιούργησε προσωρινά προβλήματα ρευστότητας ή κόστους αντικατάστασης μέχρις ότου μετακυλισθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής στον καταναλωτή. Πάντως η τελευταία πενταετία χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του χαρτιού. Έτσι, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η τιμή του χαρτιού αυξήθηκε και το 1995, για να επανέλθει στα προ του 1994 επίπεδα το 1996.

Αναφορικά με το μέγεθος της ελληνικής αγοράς βιβλίου, αυτή εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στα 120 δισ δραχμές ετησίως (αναθεωρημένα στοιχεία για το 1997) και συμπεριλαμβάνει και την έμμεση κρατική επιχορήγηση για αγορές -εκπαιδευτικών κυρίως- βιβλίων του δημοσίου. Το ποσό αυτό δείχνει μία χαμηλή κατά κεφαλή δαπάνη του ΄Ελληνα καταναλωτή για αγορές βιβλίου. Η ζήτηση της αγοράς δείχνει σημαντική κυκλικότητα, η οποία διαφέρει κατά κατηγορία βιβλίου, και η οποία περιορίζει σημαντικά τους βαθμούς ελευθερίας των εκδοτικών οίκων.

Από την πλευρά της ιδιωτικής κατανάλωσης, έχουμε μία εκτίμηση της αξίας των πωλήσεων σε τιμές καταναλωτή, η οποία ανήλθε στα 105 δισ το 1997. Ο κύριος όγκος των πωλήσεων αφορά τα σχολικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες (63,6 δισ) ενώ ο τζίρος του γενικού βιβλίου ανήλθε στα 41,5 δισ περίπου. Μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση δεν μπορεί να υπάρξει λόγω έλλειψης αναλυτικών στατιστικών στοιχείων.

Το εισαγωγικό εμπόριο στο χώρο του βιβλίου, λόγω της αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας που απαιτεί από το τραπεζικό σύστημα, πραγματοποιείται, κυρίως, από εξειδικευμένες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Η βασική χώρα από την οποία γίνεται εισαγωγή βιβλίων είναι η Αγγλία με συμμετοχή της τάξεως του 51,3 %, το δε σύνολο σχεδόν του διεθνούς εμπορίου της χώρας σε βιβλία γίνεται μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου.

Τέλος, οι εξαγωγές ελληνικών βιβλίων προς τρίτες χώρες αποτελούν πολύ μικρό τμήμα της συνολικής παραγωγής. Οι κύριες παραγγελίες αφορούν βιβλιοθήκες μικρών κοινοτήτων ελληνικών παροικιών της δια-σποράς, πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, καθώς και βιβλιοπωλεία που λειτουργούν σε περιοχές με έντονο το εθνικό στοιχείο, όπως Κύπρο, Αμερική, Αυστραλία, Σουηδία κ.ά. Εξ άλλου, όπως προκύπτει και από την έρευνα, ελάχιστοι εκδότες δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση. 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.