Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα

στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου

(26 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2009)

Το πρόγραμμα της Ελλάδας τιμώμενης χώρας στη ΔΕΒ Βελιγραδίου παρουσίασε η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/10/2009, στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ. Μίλησε επίσης ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας κος Θανάσης Βαλτινός εκπροσωπώντας το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα κος Dragan Županjevac.
 

Με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα τις πύλες της η 54η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου (26 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2009) - μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίου των Βαλκανίων που φιλοξενεί 800 εκθέτες από όλο τον κόσμο και δέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

Η Σερβία, χώρα με μεγάλη εκδοτική και λογοτεχνική παράδοση (Ιβο Άντριτς, Ντανίλο Κις, Μίλοραντ Πάβιτς για να αναφέρουμε τους πιο «διεθνείς») δείχνει εμφανές ενδιαφέρον για την ελληνική λογοτεχνία. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2003-2009 κυκλοφόρησαν περισσότεροι από 150 τίτλοι ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα σερβικά: 50 τίτλοι αρχαιοελληνικής γραμματείας, 2 βυζαντινής γραμματείας, 50 σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά και 50 βιβλία που αφορούν την Ορθοδοξία.

* * *

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ορίσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπεύθυνο για την οργάνωση και υλοποίηση του έργου «Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη ΔΕΒ Βελιγραδίου» -όπως κάθε φορά που η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα- και έχει εγκρίνει για την ελληνική συμμετοχή στο Βελιγράδι προϋπολογισμό ύψους 100.000 ευρώ.

Το έργο πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Ελλήνων εκδοτών και συγγραφέων και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) θα βρίσκονται δια των εκπροσώπων τους στο Βελιγράδι.

Συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Με έμφαση στην πολιτιστική μας ταυτότητα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει σχεδιάσει το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας που περιλαμβάνει: παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συζητήσεις, παιδικά εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς και «τρισδιάστατες» προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα «Η Αρχαία Αγορά» από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

[Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο τρίγλωσσο έντυπο (Ελληνικά-Σερβικά-Αγγλικά) που έχει εκδώσει το ΕΚΕΒΙ].

Σημαντική η παρουσία δεκατριών Ελλήνων συγγραφέων που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα. Πρόκειται για συγγραφείς που το έργο τους δεν είναι άγνωστο στη Σερβία: είτε τα βιβλία τους μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο στα σερβικά, είτε έχουν διακριθεί με βραβεία στη Σερβία, ή υπήρξαν υποψήφιοι για το BALKANIKA – ένα βραβείο που δημιούργησαν εδώ και 10 χρόνια εκδότες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων συμβάλλοντας σημαντικά στις λογοτεχνικές ανταλλαγές και συνεργασίες.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν:

οι συγγραφείς Δημήτρης Νόλλας, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Ελενα Χουζούρη, Δημήτρης Μίγγας, Κώστας Ασημακόπουλος, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Γιανναράς, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Νάσος Βαγενάς, οι συγγραφείς παιδικού βιβλίου Βάσω Ψαράκη και Χαρά Γιαννακοπούλου.
Το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ θα εκπροσωπήσει ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη τελετή εγκαινίων της ΔΕΒ Βελιγραδίου.
[Επισυνάπτονται βιογραφικά των συγγραφέων]

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις: Η Ταινιοθήκη του Βελιγραδίου έχει επιμεληθεί το αφιέρωμα «Η Ελληνική λογοτεχνία στο σινεμά» με προβολές διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών εμπνευσμένων από την αρχαία ελληνική δραματολογία και από το έργο του Καζαντζάκη ενώ η Εστία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βελιγράδι διοργανώνει έκθεση λευκωμάτων με θέμα «Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ελλάδα».

Επίσης, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ι.Μ. Kolarac οργανώνει διαλέξεις για την ελληνική λογοτεχνία με ομιλητές διδάσκοντες του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλολογικής Σχολής Βελιγραδίου.


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Στο Ελληνικό Περίπτερο, στο επίκεντρο της Έκθεσης, θα παρουσιαστεί -σε χώρο 200 τ.μ.- η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή χωρισμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες:

1
. Αρχαία Ελλάδα, 2.Μυθοπλασία: Μυθιστόρημα – Διηγήματα - Αστυνομικό μυθιστόρημα – Θέατρο, 3. Ποίηση, 4. Παιδικό βιβλίο, 5.Θεματικές ενότητες: Λευκώματα - Επιστήμες του Ανθρώπου -Ιστορία – Γαστρονομία, 6. Μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία στα σερβικά, 7. Εκδόσεις εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας για ξένους-Λεξικά, 8. Ορθοδοξία.

Η ισορροπία ανάμεσα στα δυνατά σημεία του ελληνικού βιβλίου και της ζήτησης της σερβικής αγοράς είναι το σκεπτικό όλης της οργάνωσης.

Παράλληλα με την έκθεση βιβλίου στο Ελληνικό Περίπτερο παρουσιάζονται και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνικού λογοτεχνικού -και όχι μόνο- πολιτισμού:

⇒ Έκθεση με έργα του γνωστού σκιτσογράφου Αρκά που με το ιδιότυπο χιούμορ του έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των Σέρβων αναγνωστών. Τέσσερα βιβλία του «Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη», «Κακές παρέες», «Ένα ποντίκι στη σούπα μου», «Γιατρέ, έχω ένα βάρος», έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Paradigma το 2004 με μεγάλη επιτυχία.

 Έκθεση με έξι πρωτότυπα έργα των Ελλήνων εικονογράφων που ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Άντερσεν, θα εκτεθούν στην ενότητα για το Παιδικό Βιβλίο: πρόκειται για τους Βάσω Ψαράκη (υποψήφια το 2006), Βασίλη Παπατσαρούχα (υποψήφιος το 2008) και Διατσέντα Παρίση (υποψήφια για το 2010).

 Ηχογραφημένες απαγγελίες στίχων των βραβευμένων με Νόμπελ Ελλήνων ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι επισκέπτες του Ελληνικού Περιπτέρου στην ενότητα της Ποίησης.

 Προβολές ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο Ελληνικό Περίπτερο δημιουργώντας οπτικές γέφυρες ανάμεσα στις λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για τη σειρά «Προορισμοί στην Ελλάδα» του ΕΟΤ και «Ελληνικά Μοναστήρια» της Αγιορείτικης Εστίας.Όλες οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα στο αμφιθέατρο 35 θέσεων του Ελληνικού Περιπτέρου (στο πρότυπο του περυσινού πετυχημένου αμφιθεάτρου της Γερμανίας τιμώμενης χώρας στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης).

Ο Έφηβος των Αντικηθύρων, θα καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο του περιπτέρου -στην ενότητα για την Αρχαία Ελλάδα- σε εξαιρετικό αντίγραφο που προσέφερε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ).


Το Ελληνικό Περίπτερο θα φιλοξενήσει επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με βιβλιοθήκες, τους Έλληνες εκδότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΚΕΒΙ, ενώ έχει προβλεφθεί και χώρος συναντήσεων για τα επαγγελματικά ραντεβού τους. Σαράντα συνολικά εκδότες θα συμμετάσχουν με βιβλία τους στην Έκθεση, εννιά από τους οποίους θα παραστούν οι ίδιοι στο Βελιγράδι: Εστία, Μίλητος, Μεταίχμιο, Α. Μαλλιάρης-Παιδεία, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αγιορείτικη Εστία, Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).


* * *ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ

Ενόψει της ΔΕΒ Βελιγραδίου, και με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και συνδιαλλαγή των Ελλήνων και Σέρβων εκδοτών το ΕΚΕΒΙ έχει ανεβάσει στον κόμβο του www.ekebi.gr:


♦ «Φάκελο για την αγορά βιβλίου στη Σερβία», μια αναλυτική επισκόπηση της σερβικής εκδοτικής κίνησης, με συγκεκριμένες αναφορές στα χαρακτηριστικά της: συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι, δίκτυο διανομής, μεταφραστές, εθνική πολιτική βιβλίου, τάσεις της αγοράς, στατιστικά στοιχεία, εκθέσεις βιβλίου, κατάλογος μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων στα σερβικά, κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων και σημείων επαφής - καθώς και μια σύντομη αναδρομή για τις ελληνικές παροικίες της Σερβίας (το ΕΚΕΒΙ τον κυκλοφόρησε τον Μάιο 2009 και τον διένειμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους εκδότες).

♦ Ειδική έκδοση του περιοδικού Ithaca
στη σερβική γλώσσα που περιλαμβάνει πέντε τεύχη για: Πεζογραφία, Αστυνομικό μυθιστόρημα, παιδικό βιβλίο, ποίηση, αρχαία Ελλάδα, με στόχο να συμβάλουν στο ήδη αυξημένο ενδιαφέρον των Σέρβων αναγνωστών για το ελληνικό βιβλίο και βέβαια περισσότερες μεταφράσεις από τα ελληνικά στα σερβικά. [Τα τεύχη θα διατίθενται και σε έντυπη μορφή στο Ελληνικό Περίπτερο]. 

           

Ειδικό link στα σερβικά για τους Σέρβους εκδότες έχει αναρτηθεί από τον περασμένο χειμώνα στον αγγλόφωνο κόμβο του ΕΚΕΒΙ που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες όπως τη λίστα των μεταφρασμένων βιβλίων από τα ελληνικά στα σερβικά, τον κατάλογο των σέρβων μεταφραστών που μεταφράζουν από τα ελληνικά, τα τεύχη του Ithaca ή ακόμη τον ενημερωτικό «Φάκελο για την ελληνική αγορά βιβλίου».ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για υπενθύμιση σημειώνουμε ότι το έργο «Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 54η ΔΕΒ Βελιγραδίου» προέκυψε από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Σερβίας τον Οκτώβριο του 2005 και αφορά στην ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτισμού. Από την ελληνική πλευρά η υλοποίηση του έργου για τα θέματα του βιβλίου έχει ανατεθεί στο ΕΚΕΒΙ.

Η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2012.


* * ** Περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΕΒ Βελιγραδίου θα βρείτε: http://www.beogradskisajamknjiga.com/active/en/home.html

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.