Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Ανακοίνωση των 3 βραβευθέντων στον Διαγωνισμό Διασκευασμένου Σεναρίου από το ΕΚΕΒΙ

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου, για ταινία μικρού μήκους, που προκήρυξε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο θεσμός του διαγωνισμού απευθύνεται σε νέους δημιουργούς και αποσκοπεί στην ώθησή τους προς την ελληνική λογοτεχνία ως πεδίο έκφρασης-αξιοποίησης για τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων.

Οι φετινοί υποψήφιοι κλήθηκαν να διασκευάσουν έργα από το συγγραφικό corpus νεοελλήνων συγγραφέων. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, αποτελούμενης από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρο Μάρκαρη, τον συγγραφέα και πρ. πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ  κ. Δημήτρη Νόλλα, την δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου κα Μαρία Κατσουνάκη και τη σκηνοθέτιδα κα Φωτεινή Σισκοπούλου, έκρινε όχι αποκλειστικά την πιστότητα στην πλοκή του πρωτότυπου, όσο και την απόδοση του πνεύματος των συγκεκριμένων λογοτεχνικών έργων.

Συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 3.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Παναγιώτη Αχουριώτη για το σενάριο του Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ, διασκευή από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η επιτροπή  εκτίμησε ιδιαίτερα τη δημιουργική επεξεργασία του διηγήματος του Παπαδιαμάντη και τη μεταφορά του στο σήμερα, τη στέρεη δομή των χαρακτήρων και την προσέγγιση του κεντρικού ήρωα του Παπαδιαμάντη από τον σεναριογράφο, καθώς και την άρτια ανάπτυξη των διαλόγων του σεναρίου.
  • Tο δεύτερο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 2.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Αλέξανδρο Τσαντίλα για το σενάριο του Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ από το διήγημα «Ο Γρασαδόρος» του Ρένου Αποστολίδη. Η επιτροπή αξιολόγησε πολύ θετικά το ρεαλιστικό, σύγχρονο, περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του σεναρίου, καθώς και την ικανότητα του σεναριογράφου να φτιάχνει σύγχρονους, αληθινούς, χαρακτήρες.
  • Το τρίτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 1.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Στέφανο Μονδέλο για το σενάριο του ΔΥΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ, βασισμένο στο ομώνυμο εικονογραφημένο παραμύθι του Νικόλαου Ανδρικόπουλου. Η επιτροπή έκρινε ότι η προσπάθεια του σεναριογράφου να διασκευάσει ένα παιδικό βιβλίο, καθώς και η χρησιμοποίηση μικτών τεχνικών καθιστούν τον σενάριο άξιο για ένα βραβείο.

H  απονομή των βραβείων θα γίνει για το σενάριο ταινίας μικρού μήκους στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2009 (στις 21 Σεπτεμβρίου).

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου»
Αθανασίου Διάκου 4
117 42 Αθήνα

* Επικοινωνία: κα Μυρτώ Τζαννετάκη, τηλ. 210-9200337, e-mail: Mtzannetaki@ekebi.gr

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.