Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19/05/2009

          
Ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρουσιάζουν το πρόγραμμα της Γερμανίας τιμώμενης χώρας φέτος στην 6η ΔΕΒΘ. Δεξιά, το πάνελ της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 19/05/09, στις 12 το μεσημέρι στο ΕΚΕΒΙ. Από αριστερά: Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΒ κ. Λουκάς Ρηνόπουλος, Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr Wolfgang Schultheiss, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κα Κατρίν Βελισσάρη και Γεν. Διεθυντής της HELEXPO κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου.
[κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος]

H Γερμανία τιμώμενη χώρα στην 6η ΔΕΒΘ

Μια χώρα μεγάλης λογοτεχνίας, υψηλής αναγνωσιμότητας αλλά και με μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές αγορές, η Γερμανία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στην  Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (28 – 31 Μαΐου 2009).

Η Γερμανία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κατέχει τον τίτλο «η χώρα του βιβλίου» αφού δική της είναι η μεγαλύτερη έκθεση Βιβλίου του κόσμου, αυτή της Φραγκφούρτης αλλά δική της και η παλαιότερη έκθεση Βιβλίου του κόσμου, αυτή της Λειψίας (οργανώνεται χωρίς διακοπή από τα μέσα του 15 αιώνα!).

Μετά τη Γαλλία που εγκαινίασε πέρσι το θεσμό της τιμώμενης χώρας στην ΔΕΒΘ, σειρά έχει η Γερμανία - με την οποία η ελληνική αγορά βιβλίου διατηρεί μακρόχρονες σχέσεις πολιτιστικών ανταλλαγών και αλληλοεπιδράσεων. Ακολουθούν το 2010 η Κίνα και το 2011 η Ιταλία.

Η ΔΕΒ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Είναι άλλωστε η πέμπτη χρονιά που η Γερμανία δίνει το παρόν στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας με δικό της περίπτερο - μόνο που φέτος έχει την τιμητική της. Οι Γερμανοί προετοιμάζουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση δίνοντας έμφαση στην αισθητική και την εργονομία του περιπτέρου τους ως τιμώμενη χώρα. Ο οργανωτικός φορέας Frankfurt Buchmesse έχει σχεδιάσει ώστε το 200 τ.μ. περίπτερο να περιλαμβάνει τις ενότητες «Έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων από τα γερμανικά», «Γερμανοί εκδότες», «Deutsche Welle – χώρος συνεντεύξεων και ανταποκρίσεων από την ΔΕΒΘ», «Τextbox – Poetry-Slam» όπου τρεις φορές την ημέρα το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά ένα είδος stand up ποίησης από τον Bas Böttcher.

550 περίπου τίτλοι από 185 εκδότες θα εκτίθενται στο Γερμανικό περίπτερο ενώ 11 γερμανοί εκδότες θα ταξιδέψουν μαζί με τα βιβλία τους στη Θεσσαλονίκη: Loewe Verlag, Ulmer, Eugen, GmbH & Co, Aphaia Verlag,  Eudora Verlag, Hanser, Carl, GmbH & Co., Nagel & Kimche c/o Carl Hanser Verlag, Thienemann Verlag GmbH, Theater der Zeit, Diogenes Verlag, Random House, FinanzBuch Verlag, Romiosini, Lübbe, Verlagsgruppe.

[Δείτε την μακέτα του Γερμανικού περιπτέρου]

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για την πολιτιστική παρουσία της Γερμανίας, το Goethe-Institut Thessaloniki που ανέλαβε την οργάνωση έχει προσκαλέσει δέκα συγγραφείς -μεταφρασμένοι όλοι στα ελληνικά- που εκπροσωπούν επάξια τη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία. Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους: Klaus Modick, Hagen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Heinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Sibylle Berg και την βραβευμένη εικονογράφο  Antje von Stemm. (Για τον άδικα χαμένο συγγραφέα Hermann  Frank Meyer που ήταν προσκεκλημένος στην Έκθεση θα γίνει τιμητική εκδήλωση).

[Δείτε τα βιογραφικά και φωτογραφίες των Γερμανών συγγραφέων]

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Παρουσιάσεις βιβλίων με την παρουσία των συγγραφέων τους, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με έμφαση στην Ιστορία π.χ. για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις αλλά και για την πτώση του Τείχους – γεγονός ορόσημο που κλείνει είκοσι χρόνια φέτος. Επίσης, σεμινάρια για τους επαγγελματίες π.χ. πώς συνεργάζεται ο επιμελητής με τον συγγραφέα, ενώ για τους μικρούς φίλους του βιβλίου εργαστήρια από τη βραβευμένη εικονογράφος Άντγιε φον Στεμ (Antje von Stemm) θα παραδίδει καθημερινά μαθήματα «Πως φτιάχνω το δικό μου pop-Up βιβλίο.

[Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων]

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με περισσότερους από 96.000 νέους τίτλους τον χρόνο και εισπράξεις που αγγίζουν τα 9,5 δισ. ευρώ, η γερμανική αγορά βιβλίου θεωρείται δικαίως από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές στον κόσμο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, το ΕΚΕΒΙ έχει εκδώσει έναν φάκελο για την αγορά βιβλίου στη Γερμανία, με πλήρη στοιχεία για τους εκδοτικούς οίκους, τα βιβλιοπωλεία, το διαδίκτυο, τις πωλήσεις βιβλίων, την ανάγνωση, τις μεταφράσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους Έλληνες συγγραφείς και εκδότες. Το περιεχόμενο του φακέλου επιμελήθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

[Στοιχεία για την γερμανική αγορά βιβλίου]

LIBREKA! Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ GOOGLE

Έκανε πρεμιέρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης τον Οκτώβρη του 2007, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την γερμανική απάντηση στην ψηφιακή αγορά βιβλίων της Google. Η ψηφιακή πλατφόρμα libreka! (www.libreka.de) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) και διευθύνεται από το MVB, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου,  παρέχει σήμερα τη δυνατότητα αναζήτησης 100.000 τίτλων από τη γερμανική βιβλιοπαραγωγή – και στοχεύει να τη συμπεριλάβει όλη.

Στην 6η ΔΕΒΘ ο Michael Vogelbacher, συνεργάτης της Διεθνούς Έκθεσης της Φρανκφούρτης, θα παρουσιάσει (το Σάββατο 30/5 11:00-12:30)  στους επαγγελματίες και στο κοινό το libreka!. Θα δείξει πώς λειτουργεί ακριβώς, θα δώσει συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να κάνει αναζήτηση τίτλων και να ρίξει μια ματιά στα βιβλία, όπως επίσης και πώς να αγοράσει e-books. Θα δοθεί έμφαση στα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του τόσο για τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες όσο και για τον ίδιο τον χρήστη.

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης θα αφορά στην αγορά του e-book: Ποια είναι η σημερινή κατάσταση; Τι είδους εξελίξεις αναμένονται; Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν συσκευές ανάγνωσης όπως οι Readius (Polymer Vision), Cybook Gen 3 (Bookeen), iPhone 3 G (Apple) και Iliad (iRrex).

Η DEUTSCHE WELLE ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΒΘ

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η DW είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της ΔΕΒΘ, πόσο μάλλον που η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Γερμανίας που εκπέμπει προς το εξωτερικό, μέσω τριών διαύλων (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο) και σε 30 γλώσσες ενημερώνει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, θα αναμεταδίδει καθημερινά τι συμβαίνει «τώρα» στην ΔΕΒΘ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΒ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ

Η ΔΕΒΘ θα έχει τη χαρά να φιλιξενήσει φέτος τον πρόεδρο της Έκθεσης Βιβλίου Φραγκφούρτης Juergen Boos, καθώς και τον προκάτοχό του  Peter Weidhaas, σήμερα πρόεδρο του «Δικτύου των 25 σημαντικότερων διεθνών εκθέσεων βιβλίου».

Επίσης την ΔΕΒΘ θα επισκεφθούν οι διευθυντές των Εκθέσεων Βιβλίου: Ρουμανίας Vladimir Epstein, Βαρσοβίας Gregorz Guzowski, Λειψίας Oliver Zille αλλά και του Πεκίνου Zhang Jichen και Νέου Δελχί Nuzhat Hassan καθώς φέτος έχουμε για πρώτη φορά εθνικά περίπτερα από την Κίνα και την Ινδία.

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν την έκθεση, μπορούν να κλείσουν θέση στα λεωφορεία που διαθέτει δωρεάν η ΔΕΒΘ, με αναχωρήσεις από την Αθήνα (στις 8.00 π.μ.) και επιστροφές από Θεσσαλονίκη (στις 4.00 μ.μ.), κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Για πληροφορίες και κρατήσεις, στο τηλ.: 210-9200328.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΔΕΒΘ: Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή & Κυριακή 10:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 22:00 στα περίπτερα 13-15 της HELEXPO.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού,
HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)
ΕΡΓΟ ΣΥΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.