Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
 

 Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                        

                       

 Η 2η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

(23-26 Ιανουαρίου, HELEXPO- Μαρούσι)

 

Σχετικά έγγραφα:
Αναλυτικό Πρόγραμμα Έκθεσης
Κείμενο Διευθύντριας ΕΚΕΒΙ κας Βελισσάρη

 

 
 

Την Έκθεση παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης και η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη. Το πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας Βρετανίας παρουσίασε ο Διευθυντής του British Council, Richard Walker, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος του ελληνικού IBBY κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος και οι εκδότες Έλενα Πατάκη, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος και Θανάσης Ψυχογιός.
Αριστερά: Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη και ο Διευθυντής του British Council, Richard Walker.
Δεξιά: Οι εκδότες Έλενα Πατάκη (ΠΑΤΑΚΗΣ), Γιάννης Κωνστανταρόπουλος (ΜΙΝΩΑΣ)και Θανάσης Ψυχογιός (ΨΥΧΟΓΙΟΣ).

Με κεντρικό σύνθημα  «Ενα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της φαντασίας» ανοίγουν οι πύλες της 2ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (23 έως 26 Ιανουαρίου), σε μια λαμπερή γιορτή που θα συγκινήσει τους  μικρούς και τους μεγάλους βιβλιόφιλους.

 Τη διοργάνωση της Έκθεσης έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).

 Για τέσσερις ημέρες το αναγνωστικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον κόσμο του ελληνικού παιδικού κι εφηβικού βιβλίου, να ενημερωθεί για το σύνολο της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής, να παρακολουθήσει εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από τους εκδότες, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ΕΚΕΒΙ) και από την τιμώμενη χώρα τη Βρετανία (UK). Η Εκθεση αντικατοπτρίζει την ανοδική τάση του ελληνικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου τα τελευταία χρόνια (το 2007 κυκλοφόρησαν 1.781 τίτλοι καταλαμβάνοντας το 18,6% της συνολικής εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα).

 Η 2η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση για όλους, μικρούς και μεγάλους (παιδιά, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) αφού θα συναντηθούν με συγγραφείς και εικονογράφους, θα επισκεφθούν τα εκδοτικά περίπτερα με χιλιάδες βιβλιοπροτάσεις και, συνολικά, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε λέξεις και εικόνες που εξάπτουν τη φαντασία. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις (σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια, παιδικές παραστάσεις, διαγωνισμούς, θεατρικά και μουσικά δρώμενα) που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης και της συμμετοχής στο δημιουργικό παιχνίδι, την ενημέρωση και τη γνώση γύρω από τον κόσμο του βιβλίου.

 Η τιμώμενη χώρα Βρετανία (UK) υπόσχεται στο ελληνικό κοινό μια ξεχωριστή παρουσία, όντας μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Δεν πρόκειται να λείψουν οι εκπλήξεις αλλά και οι εξαιρετικές αφορμές διεύρυνσης του ενδιαφέροντος για τον μαγικό κόσμο του βιβλίου μέσα από τη ματιά συγγραφέων, εικονογράφων και εκδοτών -που έρχονται ειδικά για την Εκθεση στην Αθήνα- με την οργανωτική φροντίδα του British Council.     

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή εκδοτικών οίκων στην Εκθεση, που ειδικεύονται στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο, έχει αυξηθεί σε ποσοστό 60%  σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. (38 εκδότες το 2009, 24 εκδότες το 2008)

 Παράλληλα, οι μαθητές που αναμένεται να επισκεφθούν τους εκθεσιακούς χώρους αυξάνονται ακόμη περισσότερο χάρη στις οργανωμένες επισκέψεις (50 επισκέψεις, σχεδόν ίσος αριθμός δημοτικών με γυμνάσια). Να σημειώσουμε ότι θα έχουμε 3 σχολεία από την περιφέρεια (2 Λύκεια από τη Χίο και 1 Λύκειο από την Κρήτη).   

 Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου.

 Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ και η είσοδος και το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες.

 ***

 Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (έκτασης 3.300 τ.μ., σχεδιασμένοι από τον Δημήτρη Χαλκιόπουλο) περιλαμβάνουν το περίπτερο του ΕΚΕΒΙ, την Παιδική Γωνιά με δύο αμφιθέατρα («Ονειρο στο κύμα» και «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας») και τη βιβλιοθήκη, το στέκι «Θείος Όνειρος», το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, τον χώρο αναζήτησης πληροφοριακού υλικού (φυλλάδια κ.λπ.). Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν:

 - Έκθεση παιδικών και εφηβικών βιβλίων

Βιβλία για όλα τα γούστα, νέα και παλαιότερα από τους σημαντικούς Ελληνες εκδότες.

 - περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για παιδιά κι εφήβους...

Ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανά μία ώρα τόσο στην Παιδική Γωνιά όσο και στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από σημαντικούς δημιουργούς όπως οι Ευγένιος Τριβιζάς, Κάρμεν Ρουγγέρη, Λίτσα Ψαραύτη, Βούλα Μάστορη, Σοφία Παράσχου, Λήδα Βαρβαρούση, Μερκούριος Αυτζής, Σοφία Παράσχου κ.ά. (για το αγγλικό πρόγραμμα ξεχωριστό Δελτίο Τύπου)

Επίσης συναντήσεις κι αναγνώσεις βιβλίων κάθε μισή ώρα από αγαπημένους συγγραφείς στη Βιβλιοθήκη-Γωνιά του συγγραφέα.

Οι συναντήσεις οργανώνονται από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Πρόκειται για μια πολύ ελκυστική ιδέα αποσκοπώντας να «ζωντανέψει» τη βιβλιοθήκη, ταυτόχρονα να δώσει στα παιδιά μια ζεστή αίσθηση από έναν τέτοιο χώρο, αλλά και να δώσει την ευκαιρία συνάντησης-συζήτησης με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως οι Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Αγγελική Βαρελά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος κ.ά.

 - ...αλλά και για εκπαιδευτικούς και γονείς

Έχουν οργανωθεί θεματικές ημερίδες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σεμινάρια για τους συνοδούς των λιλιπούτειων επισκεπτών αλλά και για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά τη δυναμική σχέση μεταξύ παιδιών-εφήβων με το βιβλίο ως εργαλείο ψυχαγωγίας και γνώσης. Τη Δευτέρα (2.00 μ.μ., αμφιθέατρο «Ονειρο στο κύμα») οργανώνεται σεμινάριο βιβλιοθηκονόμων σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) συνδιοργανώνουν συνάντηση με θέμα «Ο ρόλος των Λεσχών Ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες με στόχο την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας: προκλήσεις και προοπτικές», με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης εντός των βιβλιοθηκών.

 - Το περίπτερο της τιμώμενης χώρας Βρετανίας (UK)

με σειρά εκδηλώσεων (παρουσιάσεις συγγραφέων, διασκεδαστικά εργαστήρια γραφής, συζητήσεις, σεμινάρια, αφηγήσεις) που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά κι ενηλίκους. [αναλυτικές πληροφορίες στο ειδικό Δ.Τ. από το British Council].

 -  Επίσης οργάνωση ενός Διαγωνισμού

Διοργάνωση ενός διαγωνισμού με θέμα «ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ...!»: σ’ ένα ειδικό κουτί θα μπορούν οι νεαροί αναγνώστες-επισκέπτες της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου να γράψουν ένα καλό ή κακό όνειρο που είδαν. Κριτική επιτροπή από συγγραφείς θα επιλέξει τα καλύτερα κείμενα που θα δημοσιευτούν στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ αμέσως μετά το τέλος του τετραημέρου. Με αυτόν τον τρόπο εξάπτεται η φαντασία και η δημιουργική διάθεση των παιδιών μέσα από το πνεύμα του συναγωνισμού.

***

Ο σχεδιασμός των αφισών έγινε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Διαμαντή Αϊδίνη. Ο Δημήτρης Δεληνικόλας, παραγωγός-σκηνοθέτης, υπογράφει το αισθητικό αποτέλεσμα –ελκυστικό για τους λιλιπούτειους φίλους του βιβλίου- του τηλεοπτικού σποτ.

 

***

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:
Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής Helexpo Palace
Λεωφ. Κηφισίας 39, 151 23 - ΜΑΡΟΥΣΙ Αθήνα

Πιο κοντινός σταθμός «Δουκίσσης Πλακεντίας.» Από εκεί το ΕΚΕΒΙ θα διαθέτει 2 μικρά λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους επισκέπτες με τακτικά δρομολόγια προς και από το κτήριο της Έκθεσης με ενδιάμεση στάση το σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ.

Τα λεωφορεία της Έκθεσης θα σταθμεύουν στην έξοδο του σταθμού Μετρό "Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αθήνα", κοντά στην αντίστοιχη έξοδο του Προστιακού προς Αθήνα.

Με το λεωφορείο:

Γραμμές: 550 Π. Φάληρο – Κηφισιά

              Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά - Ν. Ερυθραία
               Β7 Κάνιγγος - Μαρούσι - ΟΑΚΑ
               10 Φιλοθέη - Μαρούσι (Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου)
Στάση: Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO (κάθοδος Κηφισίας)
            Ολυμπιακό Στάδιο (άνοδος Κηφισίας, υπόγεια διάβαση)

 

Συμμετέχουν οι εκδότες:

ΑΓΚΥΡΑ,  ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, ΑΙΣΩΠΟΣ, ΑΚΡΙΤΑΣ, ΑΜΜΟΣ, ANUBIS ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, GEMA, ΓΡΑΜΜΑ, ΔΙΠΤΥΧΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΖΩΗ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ MULTIMEDIA, ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ZΗΤΗ, ΗΛΙΒΑΤΟΝ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΛΕΝΤΗΣ, ΚΑΡΥΔΑΚΗ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΙΡΚΗ, ΛΙΒΑΝΗ, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΑΜΟΥΘ COMIX, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΝΩΑΣ, ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΟΤΗΕRWISE, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΠΟΤΑΜΙΤΟΥ, ΡΩΣΣΗ, SUSAETA, ΤΕΛΕΘΡΙΟ, ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Συμμετέχουν επίσης με περίπτερο:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ (αγγλικό βιβλιοπωλείο), KID’S FUN

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με τους εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου και τον Κύκλο του ελληνικού παιδικού βιβλίου (IBbY)

***

Αναλυτικές πληροφορίες για την Έκθεση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr και στην ιστοσελίδα της έκθεσης: www.childrensbookfair.gr

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.