Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Το τελευταίο «αντίο» της Μαργαρίτας Καραπάνου

Αυτή τη φορά ήταν πραγματική η επαφή της με την άλλη διάσταση, την πέρα από ζωή: η Μαργαρίτα Καραπάνου εξέπνευσε προχθές σε ηλικία 62 ετών. Τα δύο προσφάτως εκδοθέντα βιβλία που παραπέμπουν στα στοιχεία ταυτότητάς της, δηλαδή τη σχέση με τη μητέρα της Μαργαρίτα Λυμπεράκη και τον συγγραφικό της μικρόκοσμο, αποτελούν κύκνειο άσμα για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο πλαίσιο της νεοελληνικής γραμματείας.

Πρόκειται για τον τόμο «Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς» (Καστανιώτης, εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου) όπου περιλαμβάνονται επιστολές της Μ.Λυμπεράκη προς εκείνην, ενώ στο ημερολόγιο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» (Ωκεανίδα) αποτυπώνεται ως ψυχογράφημα η ζωή μιας συγγραφέα με δυνατή πένα αλλά με τρωτό συναισθηματικό υπόβαθρο. Διακεκριμένη τόσο στο εξωτερικό (το βιβλίο της «Rien ne va plus» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος στη Γαλλία το 1991) όσο και στην Ελλάδα, η Μαργαρίτα Καραπάνου ευτύχησε να αποκτήσει φανατικό αναγνωστικό κοινό.

Από την έκδοση του πρώτου βιβλίου της «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» (Ερμής, 1976), την ξεχωριστή απήχηση του «Υπνοβάτη» (Ερμής, 1985) έως και τα κατοπινά μυθιστορήματα «Ναι» (Ωκεανίδα, 1999), «Lee και Lou» (Ωκεανίδα, 2003), «Μαμά» (Ωκεανίδα, 2004) και «Μήπως;» (Ωκεανίδα, 2006) η συγγραφέας προέβη σε λεπτομερή καταγραφή των εσωτερικών της δαιμόνων, δημιουργικών αναμφίβολα αλλά και αυτοκαταστροφικών.

Στα βιογραφικά της στοιχεία συμπεριλαμβάνονται η γαλλική ανατροφή της (γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλ’ έζησε από νεαρή ηλικία στο Παρίσι), οι εκεί σπουδές της στον κινηματογράφο, η επαγγελματική της διαδρομή ως νηπιαγωγός στην Αθήνα.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.