Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το τελευταίο «αντίο» της Μαργαρίτας Καραπάνου

Αυτή τη φορά ήταν πραγματική η επαφή της με την άλλη διάσταση, την πέρα από ζωή: η Μαργαρίτα Καραπάνου εξέπνευσε προχθές σε ηλικία 62 ετών. Τα δύο προσφάτως εκδοθέντα βιβλία που παραπέμπουν στα στοιχεία ταυτότητάς της, δηλαδή τη σχέση με τη μητέρα της Μαργαρίτα Λυμπεράκη και τον συγγραφικό της μικρόκοσμο, αποτελούν κύκνειο άσμα για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο πλαίσιο της νεοελληνικής γραμματείας.

Πρόκειται για τον τόμο «Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς» (Καστανιώτης, εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου) όπου περιλαμβάνονται επιστολές της Μ.Λυμπεράκη προς εκείνην, ενώ στο ημερολόγιο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» (Ωκεανίδα) αποτυπώνεται ως ψυχογράφημα η ζωή μιας συγγραφέα με δυνατή πένα αλλά με τρωτό συναισθηματικό υπόβαθρο. Διακεκριμένη τόσο στο εξωτερικό (το βιβλίο της «Rien ne va plus» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος στη Γαλλία το 1991) όσο και στην Ελλάδα, η Μαργαρίτα Καραπάνου ευτύχησε να αποκτήσει φανατικό αναγνωστικό κοινό.

Από την έκδοση του πρώτου βιβλίου της «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» (Ερμής, 1976), την ξεχωριστή απήχηση του «Υπνοβάτη» (Ερμής, 1985) έως και τα κατοπινά μυθιστορήματα «Ναι» (Ωκεανίδα, 1999), «Lee και Lou» (Ωκεανίδα, 2003), «Μαμά» (Ωκεανίδα, 2004) και «Μήπως;» (Ωκεανίδα, 2006) η συγγραφέας προέβη σε λεπτομερή καταγραφή των εσωτερικών της δαιμόνων, δημιουργικών αναμφίβολα αλλά και αυτοκαταστροφικών.

Στα βιογραφικά της στοιχεία συμπεριλαμβάνονται η γαλλική ανατροφή της (γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλ’ έζησε από νεαρή ηλικία στο Παρίσι), οι εκεί σπουδές της στον κινηματογράφο, η επαγγελματική της διαδρομή ως νηπιαγωγός στην Αθήνα.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.