Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο σημαντικές απώλειες για τα ελληνικά γράμματα

Ενας ποιητής και ένας πεζογράφος «έφυγαν», τις προηγούμενες ημέρες, αφήνοντας κενό στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Σταύρος Βαβούρης αρχικά, ως εκπρόσωπος της λεγόμενης «πρώτης μεταπολεμικής γενιάς» στην ποίηση, και ο Τάσος Χατζητάτσης μεταξύ των πεζογράφων που διέγραψαν μια συγγραφική πορεία με πρόσημο υψηλής στοχαστικής και εκφραστικής ποιότητας.

Ο Σταύρος Βαβούρης δοκιμάστηκε στον ποιητικό λόγο με τη δική του ξεχωριστή «φωνή». Οι στίχοι του περιέχουν την υπαρξιακή αγωνία, την περιγραφή του όντος σε συνάρτηση με το περιβάλλον του, τη σύνθετη διάσταση της αποκαλούμενης καθημερινότητας. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1925) και σπούδασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενάσχολησή του με την ποίηση παραλληλίστηκε με την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία, ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Το 1977 κυκλοφόρησε μια συγκεντρωτική έκδοση του μέχρι τότε έργου του, με τίτλο «Ποιήματα», η οποία είναι δηλωτική της ποιητικής του ταυτότητας. Το 1999 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του «Κι αυτά; Ισως...».

Ο Τάσος Χατζητάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1945). Σπούδασε Οδοντιατρική ασκώντας το επάγγελμα μέχρι πρόσφατα. Εδραιώθηκε στα λογοτεχνικά πράγματα με τη συνεχή επιδίωξη να προσφέρει μέσα από τη γραφή του το πολύπτυχο της ευαισθησίας, της μνήμης, του λυρισμού σ’ αντίθεση με την αντιστρόφως ανάλογη περιρρέουσα πραγματικότητα.Η συλλογή πεζών κειμένων «Εντεκα σικελικοί εσπερινοί» («Εντευκτήριο», 1997) αποτέλεσε εφαλτήριο εκτίμησης τόσο από την κριτική όσο και από το αναγνωστικό κοινό. Τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου την επόμενη χρονιά από το περιοδικό «Διαβάζω» ενώ του απονεμήθηκε επίσης -από το «Διαβάζω»- το βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Σα σπασμένα φτερά» («Πόλις», 2003). Το τελευταίο του έργο είναι το μυθιστόρημα «Μονόξυλο στο ποτάμι» («Πόλις, 2006).

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.