Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Δύο σημαντικές απώλειες για τα ελληνικά γράμματα

Ενας ποιητής και ένας πεζογράφος «έφυγαν», τις προηγούμενες ημέρες, αφήνοντας κενό στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Σταύρος Βαβούρης αρχικά, ως εκπρόσωπος της λεγόμενης «πρώτης μεταπολεμικής γενιάς» στην ποίηση, και ο Τάσος Χατζητάτσης μεταξύ των πεζογράφων που διέγραψαν μια συγγραφική πορεία με πρόσημο υψηλής στοχαστικής και εκφραστικής ποιότητας.

Ο Σταύρος Βαβούρης δοκιμάστηκε στον ποιητικό λόγο με τη δική του ξεχωριστή «φωνή». Οι στίχοι του περιέχουν την υπαρξιακή αγωνία, την περιγραφή του όντος σε συνάρτηση με το περιβάλλον του, τη σύνθετη διάσταση της αποκαλούμενης καθημερινότητας. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1925) και σπούδασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενάσχολησή του με την ποίηση παραλληλίστηκε με την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία, ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Το 1977 κυκλοφόρησε μια συγκεντρωτική έκδοση του μέχρι τότε έργου του, με τίτλο «Ποιήματα», η οποία είναι δηλωτική της ποιητικής του ταυτότητας. Το 1999 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του «Κι αυτά; Ισως...».

Ο Τάσος Χατζητάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1945). Σπούδασε Οδοντιατρική ασκώντας το επάγγελμα μέχρι πρόσφατα. Εδραιώθηκε στα λογοτεχνικά πράγματα με τη συνεχή επιδίωξη να προσφέρει μέσα από τη γραφή του το πολύπτυχο της ευαισθησίας, της μνήμης, του λυρισμού σ’ αντίθεση με την αντιστρόφως ανάλογη περιρρέουσα πραγματικότητα.Η συλλογή πεζών κειμένων «Εντεκα σικελικοί εσπερινοί» («Εντευκτήριο», 1997) αποτέλεσε εφαλτήριο εκτίμησης τόσο από την κριτική όσο και από το αναγνωστικό κοινό. Τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου την επόμενη χρονιά από το περιοδικό «Διαβάζω» ενώ του απονεμήθηκε επίσης -από το «Διαβάζω»- το βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Σα σπασμένα φτερά» («Πόλις», 2003). Το τελευταίο του έργο είναι το μυθιστόρημα «Μονόξυλο στο ποτάμι» («Πόλις, 2006).

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.