Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Πρόσφατες συλλήψεις βιβλιόφιλων δυνάμει των διατάξεων του νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί συλλήψεις παλαιοβιβλιοπωλών με την αιτιολογία της «συνέργιας σε εμπορία παλαιών βιβλίων» και έχουν κατασχεθεί αντίτυπα παλαιών βιβλίων που κατείχαν στα βιβλιοπωλεία τους (βιβλιοπωλεία «Κουλτούρα» και «Βιβλιοφιλία»), με βάση τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε παλαιοβιβλιοπώλες και συλλέκτες βιβλίων.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό στη Βουλή, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης έδωσε, στις 28 Ιουνίου 2008, την ακόλουθη απάντηση:
«Σύμφωνα με την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία τα παλαιά βιβλία, που χρονολογούνται έως το 1453, προστατεύονται από το νόμο, χωρίς να απαιτείται η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης. Το ίδιο ισχύει και για τα λειτουργικά (εκκλησιαστικά) βιβλία που χρονολογούνται από το 1453 ως το 1830.
Τα μη λειτουργικά βιβλία που χρονολογούνται μετά το 1453 δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επειδή δεν έχουν κηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως μνημεία. Σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 6 του Νόμου, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας Υπηρεσίας και ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, μπορούν κατ’ εξαίρεση να χαρακτηρίζονται ως μνημεία ομοειδείς κατηγορίες κινητών πολιτιστικών αγαθών που παρουσιάζουν ιδιαίτερη επιστημονική, καλλιτεχνική, κοινωνική σημασία και συντρέχει κίνδυνος καταστροφής τους. Στην περίπτωση ενεργοποίησης αυτής της παραγράφου, η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, μετά από σχετικό έλεγχο, προβαίνει στην έκδοση βεβαίωσης κυριότητας στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν παλαιά βιβλία που χρονολογούνται μεταγενέστερα του 1453. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΚ αριθμ. 3911/92 του Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών, προστατεύεται η προσωρινή εξαγωγή των βιβλίων ηλικίας άνω των εκατό ετών από πρόσωπο ή οργανισμό και συνεπώς απαιτείται σχετική άδεια από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ».

Με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις που καταδεικνύουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου 3028/2002 για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάκριση μεταξύ των λειτουργικών-εκκλησιαστικών και των μη λειτουργικών βιβλίων δεν είναι πάντοτε σαφής, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευκρινιστεί το περιεχόμενο των διατάξεων του εν λόγω νόμου.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.