Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Συνέδριο για την ευρωπαϊκή πολυγλωσσία στη Σορβόννη
(26/9/2008)

Συνέδριο με θέμα την πολυγλωσσία στην Ευρώπη (États Généraux du Multilinguisme) θα πραγματοποιηθεί αύριο στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο Παρίσι. Θα συμμετάσχουν υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., διάφορες προσωπικότητες του πνεύματος απ’ όλη την Ευρώπη καθώς και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Πολυγλωσσία Leonard Orban.

 

Την αφορμή για το συνέδριο δίνει η προγραμματισμένη Παγκόσμια Ημέρα των Γλωσσών (26 Απριλίου) και διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ετους Πολιτιστικού Διαλόγου 2008. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει -εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού- η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, κα Κατρίν Βελισσάρη.

 

Η πολυγλωσσία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Συνήθως ο όρος αναφέρεται στην εκμάθηση της γλώσσας, αλλά είναι σαφές ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αδύνατον να επικοινωνούν μεταξύ τους στις 23 επίσημες γλώσσες της. Και δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα εμπεριέχει τη γλωσσική ποικιλία, πρέπει να αναζητηθούν νέες στρατηγικές για την προστασία των γλωσσών.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετάφραση συμβάλλει καθοριστικά με το να αποτελεί ένα μέσο υπέρβασης του γλωσσικού φράγματος και να επιτρέπει τη μετάβαση από τη μία γλώσσα στην άλλη. Γι’ αυτό τον λόγο έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή ώστε να εξεταστεί εκ νέου η σημασία της μετάφρασης, να ενισχυθεί θεσμικά μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. και, συνακόλουθα, να υποστηριχθεί οικονομικά. «Η μετάφραση είναι η γλώσσα της Ευρώπης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ουμπέρτο Εκο για να τονίσει τη σημασία της ως διαχρονικό εργαλείο διαλόγου και ανταλλαγών σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό για όλους τους Ευρωπαίους.

 

Στην ομιλία της η κα Βελισσάρη πρόκειται να παρουσιάσει προτάσεις για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της μετάφρασης.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.