Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Εγκαίνια με ελληνικό χρώμα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο


Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Πεκίνου με όλη τη λαμπρότητα που αρμόζει σε μία από τις πιο ανερχόμενες και δυναμικές αγορές στον κόσμο. Στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης οι διοργανωτές έχουν δώσει στην Ελλάδα, ως τιμώμενη χώρα για το 2008, την πρέπουσα κεντρική θέση στις εκδηλώσεις του τετραημέρου (1-4 Σεπτεμβρίου  2008, στην πόλη Τιανζίν) με την παρουσία προσωπικότητων των γραμμάτων και των τεχνών από την Κίνα όσο και του βιβλιόφιλου κοινού που κατακλύζει το εθνικό περίπτερο. Η ελληνική συμμετοχή έχει οργανωθεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο (ΕΚΕΒΙ) και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Στο κοκτέιλ των εγκαινίων, ο πρέσβης κ. Μιχάλης Καμπάνης έδωσε το στίγμα της ελληνικής παρουσίας στη μακρινή χώρα μέσα από τον κόσμο του βιβλίου. Οι εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει οι προσκαλεσμένοι είναι εξαιρετικές, όπως και τα σχόλια από Κινέζους αξιωματούχους, όπως ο υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων (GAPP) για την οργανωτική και αισθητική πληρότητα της συμμετοχής της φετινής τιμώμενης χώρας στην Έκθεση.
Σ’ αυτό το πνεύμα ευφορίας πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας με την πολυπληθή παρουσία του κοινού -στο αμφιθέατρο και τους άλλους χώρους- αλλά και με το ουσιαστικό ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και σχετικό έντυπο υλικό γύρω από την Ελλάδα του χθες και του σήμερα, τη γνώμη των Ελλήνων για το βιβλίο ως πολιτιστικό προϊόν, τη σύγχρονη εκδοτική πραγματικότητα της χώρας, το ολυμπιακό πνεύμα.
Ως εκ τούτου, ενδεικτικά,  ο πανεπιστημιακός Γιώργης Γιατρομανωλάκης δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων γύρω από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (που διαθέτει μεγάλη φήμη ανάμεσα στο κινεζικό αναγνωστικό κοινό) στην προγραμματισμένη σημερινή συζήτηση με αυτό το θέμα, η έκθεση εικονογράφησης του Βασίλη Παπατσαρούχα απέσπασε θετικότατα σχόλια όπως και η εικονική περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που οργάνωσε το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η παραμυθού Εύη Γεροκώστα εντυπωσίασε το κοινό μικρότερης ηλικίας σε βαθμό ώστε να δεχθεί πρόσκληση για ανάλογη παρουσίαση ελληνικών παραμυθιών στην Τάι Πέι. Το κοινό απόλαυσε το μουσικό δρώμενο της Μάρθας Φριντζήλα, ενώ στην ομιλία της πανεπιστημιακού Ελένης Παπάζογλου γύρω από την «Αθηναϊκή Δημοκρατία και το Θέατρο» το κοινό επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για να πληροφορηθεί σχετικά με το δημοκρατικό ιδεώδες στην Αρχαία Ελλάδα και τις διαφορές που παρουσιάζει το συγκεκριμένο πολιτειακό σύστημα στη σημερινή εποχή.
Εγκάρδια υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, η προσέγγιση των Ελλήνων εκδοτών από συναδέλφους τους στην κινεζική αγορά. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναντήσεων η επαγγελματική συνάντηση Ελλήνων και Κινέζων εκδοτών με συντονισμό της ατζέντισσας Chen Feng, ενώ ακολούθησε επαγγελματικό γεύμα. Το φιλικό κλίμα, η διάθεση συνεργασίας και αναζήτησης εμπορικών συμφωνιών κυριάρχησαν ώστε να γίνεται λόγος για ευοίωνο κλίμα στην ελληνοκινεζική εκδοτική σύμπραξη στο άμεσο μέλλον. Καθόλου τυχαία, οι Κινέζοι εκδότες επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να έρθουν στην Ελλάδα το 2010, χρονιά όπου η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Ξεχωριστή εντύπωση κάνει η παρουσία Κινέζων εθελοντών (δεκαέξι τον αριθμό) στο εθνικό περίπτερο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά όπως διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές. Πρόκειται για φοιτητές και καθηγητές από πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική παρουσία στη ΔΕΒ Πεκίνου χορηγώντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στους επισκέπτες γύρω από τις θεματικές ενότητες, το πολιτιστικό πρόγραμμα, τις επαφές με τους επαγγελματίες.
Ανάλογα, συγκινητική είναι η συνάντηση Κινέζων ελληνιστών που βρήκαν την αφορμή για να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, να γνωριστούν από κοντά, να προετοιμάσουν μελλοντικές συνεργασίες με άξονα την αγάπη στο ελληνικό βιβλίο. Η παλιά με τη νέα γενιά ελληνιστών της Κίνας δεν είχε τέτοια ευκαιρία στο παρελθόν (απόφοιτοι οι περισσότεροι του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης). Κοινή πεποίθηση, ωστόσο, είναι ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένας «σκληρός πυρήνας» ελληνιστών στην Κίνα, που δηλώνουν αφοσιωμένοι και δυναμικοί σ’ ό,τι αφορά τα ελληνικά γράμματα στην πατρίδα τους, γεγονός που ενισχύεται από την τωρινή παρουσία της Ελλάδας στην Έκθεση.
Το άριστο κλίμα της ελληνικής συμμετοχής στην Έκθεση του Πεκίνου αποτυπώνεται στα λόγια του συγγραφέα, ακαδημαϊκού και πρόεδρου της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Θανάση Βαλτινού: «Η Έκθεση του Πεκίνου είναι εξαιρετική, άλλο τόσο και το ελληνικό περίπτερο, ενώ ο εκδοτικός κόσμος, το βιβλιόφιλο κοινό όσο και οι ομιλίες και οι άλλες ελληνικές εκδηλώσεις δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα». Ενώ, η εκδότρια του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας» κα Εύα Καραϊτίδη επικεντρώνεται στις επαφές με τους Κινέζους συναδέλφους της, λέγοντας ότι «οι συναντήσεις μας έχουν «ζουμί», μας ζητούν συγκεκριμένα πράγματα, το επαγγελματικό επίπεδο είναι υψηλό. Οπως βεβαίως και το επίπεδο της διοργάνωσης».           

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.