Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάλογος εκδόσεων ΕΚΕΒΙ
Σημεία Πώλησης
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα : Αγορά βιβλίου και εκδοτικές επιχειρήσεις

Το Παρατηρητήριο βιβλίου του Ε.ΚΕ.ΒΙ., παρουσιάζει τη νέα έκδοση του εντύπου "Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα" για το 1999. Συμπληρώνοντας την εικόνα σε σχέση με τις σημαντικές έρευνες που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, για τις βιβλιοθήκες, τον αναλφαβητισμό και την αναγνωστική συμπεριφορά, το παρόν έντυπο είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις που παρουσίασαν η αγορά του βιβλίου και οι εκδοτικές επιχειρήσεις.
Η νέα πρωτογενής Έρευνα εκδοτικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 1999, προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα "Τα οικονομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της εκδοτικής επιχείρησης", 1996, επιβεβαιώνουν την εικόνα του ελληνικού εκδοτικού χώρου ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα και ισχυρές τάσεις αναδιάρθρωσης. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις είναι στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, έλλειψης πόρων για επενδύσεις, έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, χαμηλού βαθμού εκσυγχρονισμού, οργάνωσης και πρόσβασης στα δίκτυα διανομής. Η άνοδος της αγοράς τα τελευταία χρόνια, έχει επιτρέψει σε ορισμένες μονάδες να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη δυναμική. Από την άλλη, η πολυμορφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθιστούν δύσκολη την ανασυγκρότησή τους, παρότι κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως επιτακτική ανάγκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαμόρφωση και υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής για το βιβλίο είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την υπέρβαση των διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου τα οποία οι μηχανισμοί της αγοράς είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους. Η πολιτική αυτή οφείλει να κινηθεί σε δύο άξονες που αφορούν:
-τον "σκληρό πυρήνα" των προβλημάτων που συνδέονται με την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης, την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, των αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του χαμηλού επιπέδου ανάπτυξης των βιβλιοθηκών
-την υποστήριξη των επιχειρήσεων, τα μέτρα προώθησης της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού τους, τον συντονισμό της προσπάθειας μεταξύ κράτους, επαγγελματικών ενώσεων και Ε.ΚΕ.ΒΙ. και την προώθηση της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, με στόχο την αγορά.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.