Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάλογος εκδόσεων ΕΚΕΒΙ
Σημεία Πώλησης
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

"Κασσαβέτεια" : Το χρονικό μιας βιβλιοθήκης στη φυλακή ανηλίκων

Η φυλακή είναι μια παρά φύσιν κατάσταση εγκλεισμού και τιμωρίας. Μία νόμιμη αλλά βίαιη αποκοπή από την κοινωνική ζωή. Η φυλακή γίνεται έτσι μια ιδιόρρυθμη κοινωνία, ένας κλειστός κόσμος που ψάχνει απεγνωσμένα κάθε ίχνος και κάθε δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο. Η καταφυγή στο βιβλίο και την ανάγνωση μπορεί να δώσει τη διέξοδο αυτή. Η είσοδος του κρατουμένου στον κόσμο του βιβλίου θα μπορούσε να υποκαταστήσει, σε ένα μικρό βαθμό, την αναγκαστική έξοδο από τη "φυσιολογική" κοινωνική ζωή. Το βιβλίο ως σύμπαν, ως πύκνωση της μνήμης, της γνώσης, της φαντασίας μπορεί να απαλύνει, όσο λίγα πράγματα, το βάρος του εγκλεισμού. [...]

Το πρόγραμμα συνεπώς του ΕΚΕΒΙ (με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Δικαιοσύνης) στράφηκε - χάρις στην έμπνευση, την ευαισθησία, το κέφι, τη γνώση και την επιμονή της κ. Μυρσίνης Ζορμπά και των συνεργατών της - στον πιο ευαίσθητο και πρόσφορο χώρο. Η Κασσαβέτεια απέκτησε διαστάσεις συμβολικές και το πρόγραμμα, παρά τις δυσκολίες και τους φραγμούς, ξεπέρασε στερεότυπα και αδράνειες και αποδίδει καρπούς. [...]

Υπάρχει όμως πίσω από όλα αυτά μια αφαίρεση και ένας εξωραϊσμός. Μακάρι η βιβλιοθήκη και η λειτουργία της να άλλαζε την κατάσταση στις φυλακές. Σίγουρα την βελτιώνει και ανοίγει δυνατότητες. Ο πυρήνας όμως του πράγματος δεν αλλάζει. Το υπαρξιακό πρόβλημα της φυλακής εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της ασφάλειάς της. Σ' αυτό θεμελιώνεται -αν θεμελιώνεται- και η προοπτική κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Τίποτα όμως δεν πρέπει να μας κάμπτει. Γίνονται βήματα όταν υπάρχουν εμπνεύσεις και άνθρωποι. Και ευτυχώς υπάρχουν εις πείσμα εκείνων που είναι απαισιόδοξοι.

(από τον πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου)

Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση κοντά σε όλους, πρότεινε την ίδρυση μέσα στο 1994 ορισμένων πιλοτικών βιβλιοθηκών σε μια σειρά από Υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά από συνεννόηση των δύο αρμόδιων υπουργών, κρίθηκε σκόπιμο να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων της Κασσαβέτειας. Από τον Μάιο του 1994 η Ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πιλοτικής βιβλιοθήκης της Κασσαβέτειας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, άρχισε να επισκέπτεται τακτικά κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο το ΑΣΚΑ. Το σκεπτικό καθώς και ο τρόπος δουλειάς της Ομάδας για το χτίσιμο της συλλογής αυτής της βιβλιοθήκης σε στενή συνεργασία με τους ίδιους τους κρατούμενους και σε διαρκή διάλογο μαζί τους περιέχονται στην παρούσα έκδοση.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.