Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
γιορτάζει τα πέντε χρόνια της
εγκαινιάζοντας τον θεσμό της τιμώμενης χώρας


Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/5/08 στις 12:30 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ. Το πολιτιστικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ παρουσίασαν οι:
Πέτρος Μάρκαρης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια ΕΚΕΒΙ, Δημήτρης Παντελέσκος, Πρόεδρος ΠΟΕΒ, Alain Fohr, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

49 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου που πραγματοποιείται - για πέμπτη χρονιά – στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-λάτρεις του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Oι πύλες της έκθεσης θα ανοίξουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, και θα κλείσουν το βράδυ της Κυριακής 1 Ιουνίου, με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν γνώμες και να συζητήσουν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, να διαπραγματευτούν νέους τίτλους και μεταφράσεις, να γνωριστούν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός Geert Mak, η Ιρανο-Καναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας: η έναρξη θα γίνει με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια ευρεία γκάμα της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπούνται 80 εκδότες) αλλά και με την παρουσία 22 άλλων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η θεματική έκθεση, που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, είναι αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο.

Συγκεκριμένα, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας εγκαινιάζεται φέτος προσδίδοντας μια ανανεωμένη αίσθηση ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες όσο και το κοινό: εν προκειμένω, είκοσι πέντε εκδοτικοί οίκοι από τη Γαλλία θα βρεθούν στο κεντρικό περίπτερο παρουσιάζοντας αλλά και προτείνοντας αιχμές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας με εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εργαστήρια.

Το πολιτικό βιβλίο θα βρεθεί στο επίκεντρο αφού θα εκτεθούν περισσότεροι από 1.400 τίτλους σχετικής θεματολογίας από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή 85 Ελλήνων εκδοτών, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας) και θα κυκλοφορήσει καλαίσθητος τόμος-κατάλογος με όλα τα εκθέματα (επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου). Στο ίδιο πνεύμα θα γίνουν προβολές διασκευασμένων ταινιών, παρουσίαση βιβλίων και Ελλήνων εικονογράφων, συζητήσεις αλλά και η θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».

Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 12.000 τ.μ., με ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους εκδότες, πολλοί εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την αυξημένη παρουσία ξένων χωρών με δικό τους περίπτερο (σαράντα εννέα τον αριθμό, μεταξύ αυτών χώρες που έρχονται επίσημα για πρώτη φορά όπως η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεπερνάει τις 200 από τις οποίες 85 είναι οι παιδικές. Σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμα είναι ακόμη πιο εμπλουτισμένο, πλούσιο και ποικίλο, αφού οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία:

-να παραστούν στην παρουσίαση λογοτεχνών αλλά και βιβλίων της πρόσφατης εσοδείας από έγκριτους δημοσιογράφους, συγγραφείς και φιλολόγους-κριτικούς λογοτεχνίας,

-να ενημερωθούν για τις προοπτικές της εκδοτικής βιομηχανίας, την προβολή και προώθηση του βιβλίου ως πολιτιστικού προϊόντος, μέσω των συναντήσεων που έχουν οργανωθεί με επαγγελματίες του χώρου (μεταφραστές, ατζέντηδες, διευθυντές εκδοτικών οίκων, δημοσιογράφους, εκδότες περιοδικών, βιβλιοθηκονόμους, ερευνητές-πανεπιστημιακούς κ.ά.),

-να παρακολουθήσουν τις ειδικές προβολές ταινιών πολιτικού περιεχομένου,

-να συμμετάσχουν σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής καθώς και σε εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Ειδικά, για τους μικρούς αναγνώστες, έχει προβλεφθεί η ιδιαίτερη γωνία τους στον εκθεσιακό χώρο: η φετινή «Παιδική γωνιά» ξεπερνάει τα όριά της, μοιάζει με μικρό χωριό έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, και θα έχει θέμα Βιβλίο;…Δικαίωμά σου! Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους λιλιπούτειους επισκέπτες σε θέματα ισότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφορετικότητας. Επίσης, σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με συγγραφείς και εικονογράφους βιβλίων για παιδιά (με προσκεκλημένους από τη Γαλλία).

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν την έκθεση, μπορούν να κλείσουν θέση στα λεωφορεία που διαθέτει δωρεάν η ΔΕΒΘ, με αναχωρήσεις από την Αθήνα (στις 8.00 π.μ.) και επιστροφές από Θεσσαλονίκη (στις 4.00 μ.μ.), κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Για πληροφορίες και κρατήσεις, στο τηλ.: 210-9200328.

Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10.00 το βράδυ) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού,
HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)

ΕΡΓΟ ΣΥΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.