Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγγραφέας με πολυσχιδές έργο, αλλά και μεταφραστής που υποστήριξε σθεναρά τη σχέση μεταξύ ελληνικής και ρωσικής λογοτεχνίας, ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος απεβίωσε προχθές σε ηλικία 84 ετών χάνοντας τη μάχη με την επάρατο νόσο.

Γεννημένος στην Αμαλιάδα Ηλείας (1924), σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Φιλολογία στη Μόσχα. Το πιο καθοριστικό στοιχείο στη ζωή του, ωστόσο, αποτέλεσε η πολιτική δραστηριοποίησή του: συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενώ στην περίοδο του Εμφυλίου κατέφυγε στη Ρουμανία κι αργότερα στη Σοβιετική Ενωση. Εζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Μόσχα μέχρι το 1975, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση.

Η συνεισφορά του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα είναι συνυφασμένη με τη σύζυγό του, την ελληνίστρια Σόνια Ιλίνσκαγια. Από κοινού ασχολήθηκαν με τη «μεταφορά» των σημαντικότερων έργων της πνευματικής παραγωγής των δύο λαών μεταφράζοντας είτε υπογράφοντας μελέτες, δοκίμια και κριτικά κείμενα (Τολστόι, Τσέχοφ, Μαντελστάμ, Μαγιακόφσκι, Ντοστογιέφσκι κ.ά.).

Το προσωπικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, ταξιδιωτικές αφηγήσεις, βιογραφίες. Σύμφωνα με την κριτική, η γραφή του χαρακτηρίζεται από στοιχεία ποιητικού ρεαλισμού, κοινωνικού και πολιτικού στοχασμού, με άμεση επίδραση της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.

Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος τιμήθηκε πολλές φορές για το σύνολο της προσφοράς του στα γράμματα. Μεταξύ άλλων, του απονεμήθηκε το Βραβείο Γκόρκι (1979), το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2001) και πρόσφατα το Βραβείο Πούσκιν (2007).

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.