Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συνάντηση της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη, με τους εκδότες που θα συμμετέχουν στο εθνικό περίπτερο, στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο, όπου φέτος η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, αποτέλεσε σημαντικό βήμα σ’ ό,τι αφορά την άρτια προετοιμασία της ελληνικής αποστολής.

«Σε τέσσερις μήνες θα είμαστε όλοι στην Κίνα», επισήμανε η κα Βελισσάρη απευθυνόμενη στους εκδότες που έχουν δηλώσει την πρόθεση να παραβρεθούν στην Κίνα ώστε να δοκιμάσουν τις προοπτικές συνεργασίες τόσο με τους Κινέζους όσο και με άλλους Ασιάτες συναδέλφους τους.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στον ασιατικό κόσμο (φέτος είναι δέκατη πέμπτη χρονιά) που προσελκύει εκδότες από την παγκόσμια εκδοτική αγορά. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Τιανζίν, λιμάνι της κινεζικής πρωτεύουσας, η αποκαλούμενη «δεύτερη Σανγκάη», λόγω της απόφασης των κινεζικών αρχών για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στο Πεκίνο κατά την περίοδο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δυναμική της κινεζικής έκθεσης αποτελεί τον δελεαστικότερο παράγοντα για τους Έλληνες εκδότες που θα βρεθούν ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγελματίες από 56 χώρες. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν 860 Κινέζοι και 900 ξένοι εκθέτες, που θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν την εκδοτική παραγωγή τους σε 35.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου φιλοδοξεί ώστε η έκθεση να αποτελέσει για τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο ένα εφαλτήριο γνωριμίας αλλά και γόνιμης συνεργασίας με αγορές που λίγο-πολύ είναι άγνωστες μέχρι στιγμής. Ενώ, ταυτόχρονα, θα υπάρξει η δυνατότητα προβολής του ελληνικού πνεύματος, της ανάπτυξης επαγγελματικών συνεργασιών σε επίπεδο μετάφρασης και έκδοσης για μεγάλο μέρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Εξάλλου, η φετινή διοργάνωση -με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα- αποτελεί ιδιαίτερη συγκυρία για τους διοργανωτές καθώς δηλώνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Σ’ αυτό το πνεύμα το εθνικό περίπτερο έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις κύρους αλλά και λειτουργικότητας. Ο σχεδιασμός του έχει γίνει σε τρεις άξονες:

  • Θεματική έκθεση: η ελληνική εκδοτική παραγωγή των τελευταίων χρόνων σε 11 ενότητες (Αρχαία Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες, βιβλία για παιδιά και εφήβους, μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση κ.λπ.).
  • Επαγγελματική γωνιά, με προβλεφθείσες βιβλιοθήκες, τραπέζι με καρέκλες για συναντήσεις.
  • Αμφιθέατρο για τη διοργάνωση 12 εκδηλώσεων (μεταξύ άλλων, ομιλία για τον Κ.Π. Καβάφη, τα δύο Νόμπελ Ποίησης, τον Ν. Καζαντζάκη κ.ά.).

Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη για την ενεργοποίηση προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων στα κινεζικά. Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα από το ΕΚΕΒΙ αφού, όπως σημείωσε, «…είναι σημαντικό να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλιώς θα μας έλειπε το βασικό εργαλείο προώθησης. Εχουμε πολλές αιτήσεις από Κινέζους εκδότες και το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο. Θα καλύπτουμε το 100% της μετάφρασης για τα επόμένα δύο χρόνια».

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.