Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αποχαιρετά τον Χρόνη Μίσσιο
Η «αποδημία» του Χρόνη Μίσσιου αποτελεί απώλεια για τον πνευματικό κόσμο καθώς η προσφορά και παρουσία του δεν περιορίστηκε στα ελληνικά γράμματα αλλά και εκτάθηκε με την έντονη πολιτική δράση του.
Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Η έμφυτη λογοτεχνική διάθεσή του άργησε να εκδηλωθεί αφού τα παιδικά και νεανικά χρόνια του υπήρξαν έρμαια της πραγματικότητας του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Μπήκε στις τάξεις της παράνομης Αριστεράς, εκδιώχθηκε και φυλακίστηκε. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ως πολιτικός κρατούμενος σε φυλακές και εξορίες ενώ, ουσιαστικά απελευθερώθηκε με τη Μεταπολίτευση.
Εκτοτε ξεδιπλώθηκε η συγγραφική περσόνα του: το βιβλίο του «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» κυκλοφόρησε το 1985 αποτελώντας μια μεγάλη εκδοτική και αναγνωστική επιτυχία. Οι βιβλιόφιλοι αλλά και η επίσημη κριτική διέκριναν την πνευματώδη γραφή σε συνδυασμό με τη διαύγεια των ιδεών που πρέσβευε. Ακολούθησαν τα βιβλία «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;» (1988), «Τα κεραμίδια στάζουν» (1991), «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» (1996), «Ντομάτα με γεύση μπανάνας» (2001) και «Ο Χρόνης Μίσσιος διαβάζει Χρόνη Μίσσιο» (2009).
Ο δημόσιος λόγος του Χρόνη Μίσσιου αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινή γνώμη, καταφέρνοντας ν’ αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φιγούρες με άμεση επίδραση στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Εκτενές βιογραφικό σημείωμα για τον Χρόνη Μίσσιο, στο Αρχείο Συγγραφέων του ΕΚΕΒΙ: http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=462&t=3617
|