Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
To EKEBI και το παιδί
Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία
Κινητές εκθέσεις
Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους
Φωτογραφίες
Πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους στη ΔΕΒΘ
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Μικρός Αναγνώστης
Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία των μαθητών
Εκθέσεις βιβλίου
Λέσχες Ανάγνωσης
Βραβείο Αναγνωστών
Σεμινάρια «Το εργαστήρι του βιβλίου»
Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Σχολικό έτος 2010-2011

Εργαστήρια για παιδιά

Φτιάξε το δικό σου μήνυμα για το βιβλίο!

Πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ («Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου») αποτελεί η δράση με τίτλο «Φτιάξε το δικό σου μήνυμα για το βιβλίο!». Πρόκειται για τις αφίσες που έχουν φιλοτεχνηθεί όσο και τα μηνύματα που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 10 χρόνια για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του υλικού ενώ, κατόπιν, τα παιδιά που συμμετέχουν ζωγραφίζουν φτιάχνοντας τις δικές του αφίσες, δημιουργούν τα δικά του συνθήματα βιβλιοφιλίας, γράφουν προσωπικές ιστορίες ή ιστορίες που συνδυάζονται με τα συνθήματα. Κοινός παρονομαστής τους, η αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση!
Οι ωραιότερες δημιουργίες πρόκειται να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ, ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά (http://www.mikrosanagnostis.gr/), ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου (Α’, Β’ και Γ’ τάξεις) και θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα του ΕΚΕΒΙ τις εξής ημερομηνίες και ώρες:

Δευτέρα 7 και Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 10:00-11:30
Δευτέρα 14 και Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 10:00-11:30
Δευτέρα 21 και Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 10:00-11:30
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και Τετάρτη 3 Mαρτίου 2011 10:00-11:30

Εμψύχωση εργαστηρίων: Εύη Γεροκώστα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων του ΕΚΕΒΙ


 

Σχολικό έτος 2010-2011

Εργαστήρια για μαθητές Λυκείου με θέμα την ποίηση

Εισηγητής: Στρατής Πασχάλης, ποιητής*

Οι διδάσκοντες και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με έναν από τους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Επιπλέον, οι συναντήσεις μπορούν να προσφέρουν ωφέλιμα στην προσέγγιση του ποιητικού κειμένου, του κλασικού όσο και του μοντέρνου, συνδυάζοντας την εμπειρία αυτή με τη σχολική διδασκαλία.

Ο τρόπος γραφής της ποίησης άλλαξε τελείως στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αντικατοπτρίζοντας τις παράλληλες αλλαγές-ανατροπές στην κοινωνία, την αισθητική, την καθημερινότητα των ανθρώπων που βίωναν το πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Έκτοτε, η ποίηση έγινε πιο απαιτητική προς τον αναγνώστη – άλλαξε ακόμη και ο τρόπος αντιμετώπισης της ίδιας της παράδοσης.

Ένα σημερινός ποιητής, έγκριτος και ενεργός, μπορεί να αναπτύξει έναν ελεύθερο διάλογο με διδάσκοντες και μαθητές, με βάση κάποια κείμενα από τη διδακτέα ύλη είτε όχι, ώστε να δώσει τη δική του σκοπιά, την τεχνική όσο και πνευματική, να αναφερθεί σε ρεύματα που διαμόρφωσαν την ποιητική νεωτερικότητα -κύρια στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα- να συμβάλει στον εμπλουτισμό των σχολικών γνώσεων αλλά και στη διαμόρφωση ενός καλύτερου τρόπου προσέγγισης του ποιητικού λόγου έξω από τα ακαδημαϊκά πρότυπα. Πρόκειται για μια προσέγγιση που είναι λιγότερο εφαρμογή γνώσης και περισσότερο βίωμα κι αισθητική εμπειρία.

Τα εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Λυκείου, θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα του ΕΚΕΒΙ από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου 2010 καθώς και από τις 6 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2010 (ώρες: 10.00-11.30 π.μ.).

* Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Παράλληλα με το ποιητικό του έργο, γράφει μελέτες και κριτικές, μεταφράζει ξένους συγγραφείς και ποιητές, ενώ ασχολείται συστηματικά και με τη θεατρική μετάφραση. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1994), το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1998) και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (1999). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη. Επίσης έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο και ένα μυθιστόρημα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

 


Σχολικό έτος 2010-2011

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά

Η συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και γονέων επικεντρώνεται στον τρόπο προσέγγισης και έλξης των παιδιών από τον κόσμο του βιβλίου. Η αγάπη για την ανάγνωση μπορεί να ενισχυθεί μέσα από δράσεις απαλλαγμένες από διδακτισμό και «διαγωνισμούς» που θυμίζουν παλαιότερες σχολικές πρακτικές.

Δημιουργοί και παιδαγωγοί προτείνουν ιδέες για την αξιοποίηση του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

Τα σεμινάρια θα οργανωθούν με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος του ΙΒΒΥ -Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα του ΕΚΕΒΙ τις εξής ημερομηνίες και ώρες:

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010, 17:00-20:00
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010, 17:00-20:00
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, 17:00-20:00

  • Η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι δωρεάν
  • Τα θέματα και οι εισηγήσεις θ’ ανακοινωθούν σε σύντομο χρόνο
  • Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη (με τήρηση της σειράς προτεραιότητας)
  • Οι συναντήσεις θα είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, οπότε δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλων

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.