Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 9η ΔΕΒΘ έδειξε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη
από πολιτισμό και ανάγνωση

Η Έκθεση είχε κόσμο, οι αίθουσες εκδηλώσεων πλημμύρισαν

 

 

«Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά της. Δεν είναι πολλά, δεν είναι λίγα. Είναι ήδη εδραιωμένη, έχει γίνει θεσμός.

Είναι η γιορτή του βιβλίου, των εκδοτών και βιβλιοπωλών, των συγγραφέων και των αναγνωστών. Είναι μια πύλη επαφής των ελληνικών γραμμάτων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Χαιρόμαστε αυτή τη γιορτή, προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη, πιο δυναμική. Με τη βοήθεια όλων όσους αφορά.», σημειώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κ. Θανάσης Βαλτινός, ενώ η διευθύντρια κα Κατρίν Βελισσάρη διαπιστώνει ότι «ο κόσμος έχει την ανάγκη να νιώσει πως η ζωή συνεχίζεται. Η Έκθεση γίνεται σ' αυτό το πνεύμα».

Η 9η ΔΕΒΘ αφήνει την αίσθηση, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ενός υψηλού ποιοτικού επιπέδου από τους επισκέπτες της.

 

-Οι βιβλιόφιλοι που παραβρέθηκαν στην Έκθεση κατά τη διάρκεια του τετραημέρου έδειξαν ότι είναι ενημερωμένοι για τις σύγχρονες εκδοτικές τάσεις: προσέγγιζαν τους εκδότες με σαφείς απαιτήσεις, ρωτούσαν και αναζητούσαν βιβλία με ανώτερο γνωσιακό περιεχόμενο.

-Οι εκδότες έδωσαν φέτος το «παρών» παρά τις οικονομικές αντιξοότητες. Κινητοποιήθηκαν στο κάλεσμα της ΔΕΒΘ εκθέτοντας τίτλους βιβλίων από μια μεγάλη βιβλιογραφική επιλογή. Συμμετείχαν δε εκδοτικοί οίκοι που δεν είχαν προηγούμενη παρουσία (54 εκδότες για πρώτη φορά, 14 περισσότεροι από πέρυσι).

         

-Οι συγγραφείς που δήλωσαν την παρουσία τους στην Έκθεση (190 Ελληνες και 36 ξένοι) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ερχόμενοι σ' επαφή με τους αναγνώστες διαμορφώνοντας άποψη για θέματα της επικαιρότητας και ανταλλάσσοντας ιδέες για την πολιτική, την κοινωνία, την πνευματική δημιουργία.

-Οι εκδηλώσεις ήταν κατάμεστες και τις τέσσερις ημέρες. Διακρίνονταν από θεματική ποικιλία: αμιγώς λογοτεχνικές και εκδοτικές, πολιτικές αναλύσεις, ειδικές συζητήσεις γύρω από σύγχρονα εκπαιδευτικά ζητήματα κ.ά. Το σημαντικό είναι ότι η προσέλευση του κοινού δεν «πτοούνταν» ούτε από το γεγονός ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονταν σχεδόν ταυτόχρονα στις πέντε αίθουσες της Έκθεσης.

     

-Το Περίπτερο Φιλαναγνωσίας έλκυσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνοντας μια σφαιρική εικόνα για τις πολιτικές φιλαναγνωσίας, τα σύγχρονα εργαλεία και την εμπειρία πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του κλάδου.

-Τον πολιτισμικό χαρακτήρα της 9ης ΔΕΒΘ ενίσχυσαν και εμπλούτισαν σημαντικά η Σερβία Τιμώμενη Χώρα με 15 κορυφαίους συγγραφείς της παρόντες (που δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και την ανταπόκριση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού στη σύγχρονη και κλασική σερβική λογοτεχνία), η πρώτη και ένθερμη διοργάνωση του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων και το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, η παραδοσιακή και πολύβουη από παιδιά-επισκέπτες της Παιδικής Γωνιάς (με την εξωτική αίσθηση του αφιερώματος στην Αρχαία Αίγυπτο) και της Γωνιάς των Εφήβων, το Περίπτερο «Νικηφόρος Βρεττάκος» με αφορμή το έργο του σπουδαίου Λάκωνα ποιητή που φέτος εορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το ειδικό περίπτερο για τον γνωστό-άγνωστο Ρήγα Φεραίο, οι πολυπληθείς συναντήσεις στο Φιλολογικό Καφενείο, αλλά και οι εκδηλώσεις «Περίπατος πολιτισμού» (σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης) που πραγματοποιήθηκαν εκτός εκθεσιακού χώρου και έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο με την πρωτοτυπία τους.

Η επισκεψιμότητα της 9ης ΔΕΒΘ ήταν στα ίδια επίπεδα με την περσινή διοργάνωση (ξεπέρασε τις 70.000), σύμφωνα με ανακοίνωση των υπευθύνων της ΗΕLEXPO.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το σύνολο των εκδηλώσεων της 9ης ΔΕΒΘ θα βρείτε στο Γραφείο Τύπου του κόμβου http://www.thessalonikibookfair.com/2012/grafeiotypou.asp

 

 

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.