Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Περίπατος Πολιτισμού» - Η Έκθεση στους δρόμους…

Παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της 9ης ΔΕΒΘ
(24-27 Μαΐου 2012)

 

 

Για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν έναν «Περίπατος Πολιτισμού» με παράλληλα πολιτιστικά-λογοτεχικά δρώμενα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης. Με όχημα τη λογοτεχνία, η μεγάλη γιορτή του βιβλίου διαχέεται στους δρόμους της πόλης, σε αστικές και θαλάσσιες διαδρομές, εξαπλώνεται στα κτήρια, συνομιλεί με τις άλλες τέχνες και προσκαλεί το κοινό στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των ανθρώπων του βιβλίου.
24 έως 27 Μαΐου τα βιβλία γιορτάζουν στη Θεσσαλονίκη!

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Λογοτεχνική τοπιογραφία – τα κτίσματα και οι συγγραφείς
[Διάρκεια δράσης: 17/5 έως 17/6/2012]
Ένας λογοτεχνικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας μια διαδρομή από τα περίπτερα της Έκθεσης, ο περιπατητής, ο επισκέπτης, ο αναγνώστης, θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει ποιήματα ή αποσπάσματα πεζογραφημάτων σημαντικών Θεσσαλονικέων συγγραφέων του 20ου αιώνα. 13 μουσεία και ιστορικά κτίρια της πόλης θα φιλοξενήσουν για ένα μήνα μεγάλα μπάνερς αποτίνοντας φόρο τιμής στους εμβληματικούς συγγραφείς της πόλης με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου αλλά και στις βιβλιοθήκες θα διανέμεται ο «λογοτεχνικός χάρτης» που θα διαγράφει την πορεία και τις «στάσεις» στα κτίρια όπου θα είναι αναρτημένα τα κείμενα των λογοτεχνών: Γιώργος Χειμωνάς, Μανώλης Αναγνωστάκης, Νίκος- Αλέξης Ασλάνογλου, Ζωή Καρέλλη, Γιώργος Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Στέλιος Ξεφλούδας, Κωστής Μοσκώφ, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Πάνου.

 

[Πέμπτη 24 Μαΐου, στους δρόμους της πόλης, 18:00-21:30]
Η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης καλωσορίζει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
Από τις 6 το απόγευμα οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης καλωσορίζουν τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου μετά μουσικής: διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης ανεβασμένοι δύο ανοιχτά διώροφα λεωφορεία προσκαλούν το κοινό στην Έκθεση. To δρώμενο καταλήγει στις 21.30 στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου όπου θα ξεκινήσει το πάρτι εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου με συναυλία από τους Balkan Colla και dj set από τους Balkanoise (Δ. Αθανασιάδης, Δ. Τζινούδης, Στ. Τσιτσόπουλος, Δ. Καραθάνος και guest star τον Θωμά Κοροβίνη). Στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με θεματική την παλιά και νέα Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

[Παρασκευή 25 Μαΐου, αύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου, 22:00]
Λογοτεχνική τοπιογραφία - Οι δρόμοι και οι συγγραφείς
Δεκατρείς ποιητές της νεότερης γενιάς που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, γράφουν και παρουσιάζουν ποιήματα και κείμενά τους, προσπαθώντας να μιλήσουν μέσα από προσωπικές τους ιστορίες για τον άνθρωπο μέσα σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, την Θεσσαλονίκη.
Συμμετέχουν οι: Γιώργος Αλισάνογλου, Αναστασία Γκίτση, Σταύρος Ζαφειρίου, Θωμάς Ιωάννου, Δώρα Κασκάλη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Έλσα Κορνέτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Κώστας Παπαθανασίου, Τάσος Ρήτος, Δημήτρης Τανούδης, Γεωργία Τρούλη. Συντονιστής: Γιώργος Γιαννόπουλος.

[Σάββατο 26 Μαΐου, βόλτα με καραβάκι στον Θερμαϊκό, 22:00 – 23:30]
Με όχημα τη λογοτεχνία – θαλάσσιες διαδρομές
Δραματοποιημένα λογοτεχνικά κείμενα με τη συνοδεία live τζαζ μουσικής περιλαμβάνει το δρώμενο EROS ΕΝ ΠΛΩ που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια θαλάσσιας διαδρομής στον Θερμαϊκό. Συμμετέχουν: η ηθοποιός Νόπη Ράντη, ο μουσικός Nick Brave - ποιητικά κείμενα Γιώργου Αλισάνογλου. Το καραβάκι θα ξεκινήσει 22:15 μπροστά από τον Λευκό Πύργο και θα επιστρέψει στην αφετηρία στις 23:30.

[Κυριακή 27 Μαΐου, βόλτα με λεωφορείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, 18:00-20:00]
Με όχημα τη λογοτεχνία – αστικές διαδρομές
Λογοτεχνικό δρώμενο από οχτώ νέους ποιητές της πόλης που περιλαμβάνει αναγνώσεις ποιημάτων και κειμένων με θεματική τη «λογοτεχνία ως όχημα»- κυριολεκτικά ή/και μεταφορικά. Το «λογοτεχνικό λεωφορείο» θα ξεκινήσει από την είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, θα κάνει μικρές στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και θα επιστρέψει στην αφετηρία.
Συμμετέχουν: Αναστασία Γκίτση, Κώστας Παπαθανασίου, Ειρήνη Παππά, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Γεωργία Τρούλη, Βίκτωρας Τσιλώνης, Ιορδάνης Κουμασίδης, Χλόη Κουτσουμπέλη.

[24 – 27 Μαΐου, έκθεση φωτογραφίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης]
ΟΝΟΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γεράσιμου Νεόφυτου
Το ΟΝΟΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είναι μια έκθεση 30 μαυρόασπρων αναλογικών φωτογραφιών και αποτελούν ένα φωτογραφικό ταξίδι στην πόλη Θεσσαλονίκη μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του φωτογράφου.Οι φωτογραφίες, χωρίς να είναι αυστηρά περιγραφικές, αποτυπώνουν την πόλη, τους ανθρώπους και την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την ποιητική και καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο οπτικό συγκινησιακό χώρο.

[25 – 27 Μαΐου, έκθεση λογοτεχνικών πορτρέτων, Colors Rooms & Apartments (Βαλαωρίτου 21)]
TheSOULονίκη books & the city
To ωραιότερο περιοδικό της πόλης παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας στο Youth Hotel «Colors», στην πιο νεανική και χαρούμενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. 50 πορτρέτα Ελλήνων λογοτεχνών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα παρίστανται στον εκθεσιακό χώρο την Παρασκευή 25 Μαΐου, δεύτερη ημέρα της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, εκτίθενται για όλους τους Θεσσαλονικείς που ψάχνουν τη σύνδεση ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα αστικά μονοπάτια του. Συμμετέχουν: Θωμάς Κοροβίνης, Ζυράννα Ζατέλη, Χρήστος Χωμενίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Βικτόρια Χίσλοπ, Ίαν Ράνκιν, Σώτη Τριανταφύλλου, Θανάσης Χειμωνάς, Σοφία Νικολαΐδου, Ίνγκο Σούλτζε, κ.α.

 

⇒ Από το Σάββατο 19 Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργεί καθημερινά έως το τέλος της Έκθεσης το περίπτερο ενημέρωσης κοινού όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

* Οι ενότητες «Λογοτεχνική τοπιογραφία» και «Με όχημα τη λογοτεχνία» πραγματοποιούνται με την επιμέλεια των εκδόσεων Σαιξπηρικόν.

 


Αναλυτικές πληροφορίες για την 9η ΔΕΒΘ στον κόμβο:

http://www.thessalonikibookfair.com/

Συνεχής ενημέρωση στη σελίδα του facebook:

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.