Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Δελτίο Τύπου

Θεματική έκθεση στην 9η ΔΕΒΘ

«Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης»

(Αίθουσα Θεματικής Έκθεσης – Περίπτερο 13)

24-27 Μαΐου 2012

Η ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του 20ού αιώνα, το χθες και το σήμερα της πόλης, αποτελούν το φετινό αφιέρωμα της Έκθεσης με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο (150 τ.μ.) παρουσιάζεται ένα «πάνθεον» προσώπων και γεγονότων που καθόρισαν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Εκτίθενται βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, αντικείμενα, ιστοριογραφικά τεκμήρια και σπάνιες εκδόσεις, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφιερωματικά ντοκιμαντέρ και οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΤ 3 καθώς και τρεις εικαστικές εκθέσεις («Θεσσαλονίκη 1912-2012: μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου», «Ενθύμιον – από τη ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας – Θεσσαλονίκη 1897-1917», «Εκθεση τεκμηρίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους»).

Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν οργανωθεί ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων που σκιαγραφούν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης από πλευράς κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής, θρησκευτικής, αρχιτεκτονικής, γαστριμαργικής.

Οι συνολικά 32 εκδηλώσεις εντάσσονται στον Κύκλο «Μνήμη και Ιστορία», όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο πρόσληψης του ιστορικού χρόνου (π.χ. η σειρά ντοκιμαντέρ «Εκατογραφία» της ΕΤ3), στα μέσα που αξιοποιούνται αναλόγως κάθε εποχής (όπως στην περίπτωση που εξετάζεται στο λεύκωμα «Θεσσαλονίκη 1912-2012. Το μέλλον του παρελθόντος»), καθώς και στον μηχανισμό της ανθρώπινης νόησης (θέμα που θα αναλυθεί από τους ειδικευμένους επιστήμονες Θανάση Τζαβάρα και Andrew Papanikolaou στην εκδήλωση «Μνήμη που θυμάται και μνήμη που ξεχνάει. Μια ψυχαναλυτική προοπτική»).

  • Σμύρνη 20ος αιώνας Μουσείο ΜπενάκηΜια ξεχωριστή παρουσία στις εκδηλώσεις του Κύκλου «Μνήμη και Ιστορία» αποτελεί το πολυσυζητημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη. Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922». Θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη πρόσφατα. Η σκηνοθέτις θα προλογίσει την ταινία μιλώντας για τον τρόπο αναζητήσης του αρχειακού υλικού, σε Ευρώπη και Αμερική, για την τεκμηρίωση του ιστορικού γεγονότος ενώπιον του κινηματογραφικού φακού.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα Θεματικής Έκθεσης

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και στις 3 εικαστικές εκθέσεις

[ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) / ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ]

 

 Αναλυτικές πληροφορίες για την 9η ΔΕΒΘ στον κόμβο:

http://www.thessalonikibookfair.com/

Συνεχής ενημέρωση στη σελίδα του facebook:

 

 

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.