Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης:
Εκεί που οι ξένοι συγγραφείς συναντούν την Ελλάδα

36 προσωπικότητες με διεθνές κύρος έρχονται στη Θεσσαλονίκη

(24 - 27 Mαΐου 2012)

 

 Ισχυρά ονόματα 36 συγγραφέων από 16 χώρες [από τα Βαλκάνια: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και η Σερβία, τιμώμενη χώρα καθώς επίσης ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία,  Ελβετία, Πολωνία, Τουρκία, Ισραήλ, Αρμενία και Ρωσία], δίνουν το «παρών» στην 9η ΔΕΒΘ φέρνοντας στις αποσκευές τους έναν τόνο αισιοδοξίας, συμπαράστασης και κοινής δράσης απέναντι στην κρίση, με μοναδικό όπλο τον κόσμο του βιβλίου.

Victoria HislopΟι αναγνώστες-επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκ του σύνεγγυς συγγραφείς όπως η Victoria Hislop, που έχει κερδίσει την παγκόσμια καταξίωση με το μυθιστόρημά της «Το νησί», ενώ η μεταφορά του βιβλίου στη μικρή οθόνη αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της «Το νήμα» όπου πρωταγωνιστεί το «παλίμψηστο» κοινωνικό και ιστορικό τοπίο της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα.

Εmir KusturicaΤην ημέρα των εγκαινίων της 9ης ΔΕΒΘ (Πέμπτη 24/6) θα παραβρεθεί ο διάσημος σκηνοθέτης, μουσικός και προσφάτως με συγγραφικές επιδόσεις Εmir Kusturica. Θα παρουσιάσει το πρώτο του -αυτοβιογραφικό- μυθιστόρημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;»

Κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας, ο Μetin Arditi, Ελβετός τουρκικής καταγωγής, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την πρόσφατη ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Το τουρκάκι», μια ελεγεία στη ζωγραφική του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Τιτσιάνο, και ειδικά στο έργο του «Ο άνθρωπος με το γάντι».

Andre SchiffrinΑνάλογου διαμετρήματος προσωπικότητα είναι ο Γαλλοαμερικανός εκδότης και συγγραφέας Andre Schiffrin, με μεγάλη εμπειρία από τον χώρο του βιβλίου (Pleiade και Pantheon Books) και με μακροχρόνιες προσπάθειες ενίσχυσης των μικρών εκδοτικών οίκων και του έργου που προσφέρουν. Με αφορμή τα βιβλία του «Οι λέξεις και το χρήμα» και «Εκδόσεις χωρίς εκδότες» θα προσφέρει στο κοινό ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης θέτοντας στο τραπέζι το επίκαιρο ζήτημα «Ο πολιτισμός και οι νόμοι της αγοράς».

Από τη Γαλλία έρχεται και η Marion Richez, φιλόσοφος και πανεπιστημιακός, η οποία ασχολείται συγγραφικά με τη δύναμη του ανθρώπινου σώματος και την αλληλεπίδρασή του με τη συνείδηση.

Με έντονη ελληνική παιδεία ήδη από τα παιδικά της χρόνια, η Γαλλίδα Florence Noiville ασχολείται με τη λογοτεχνία (πεζογραφία, βιογραφίες, μελετήματα) αλλά και τη δημοσιογραφία (εφημ.LeMonde). Γράφει επίσης κριτικές βιβλίου εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στη νεοελληνική γραμματεία.

Etgar Keret Η πολυμεταφρασμένη Πολωνή συγγραφέας βιογραφιών Agata Tuszynska και ο σταρ της νεότερης γενιάς Ισραηλινών συγγραφέων Etgar Keret διακρίνονται από την επίμονη και πολύπλευρη αναζήτηση της ταυτότητας της πατρίδας τους. Ταυτόχρονα, τα βιβλία τους αγγίζουν το διεθνές αναγνωστικό κοινό με τρόπο ώστε όχι μόνο να προκαλούν το ενδιαφέρον αλλά και να «συνομιλούν» γόνιμα μαζί του.

Natalie BakopoulosΣτο πλαίσιο της καθιερωμένης πρόσκλησης και παρουσίασης λογοτεχνών προερχόμενων από την ελληνική διασπορά, στη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθεί και θα συναντηθεί με ομοτέχνους της και με το κοινό η Natalie Bakopoulos, εγγονή του σπουδαίου ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, η οποία έχει ξεχωρίσει ως ταλαντούχος μυθιστοριογράφος στις ΗΠΑ.

Για τη βαριά σκιά της ιστορικής μνήμης και τους τρόπους που θυμόμαστε, εξιστορούμε και ερμηνεύουμε τον Πόλεμο, αλλά και για τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους ο Πόλεμος -και πάλι- επηρεάζει το παρόν θα μιλήσει ο γερμανικής καταγωγής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ με αφορμή την 4η έκδοση του βιβλίου του «Οι πόλεμοι της μνήμης».  

Η κάθοδος των Σέρβων (Τιμώμενη Χώρα η Σερβία στην 9η ΔΕΒΘ)

Στο εθνικό περίπτερο της Σερβίας, όπου είναι η φετινή Τιμώμενη Χώρα της Έκθεσης, έχει σχεδιαστεί μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας στη σερβική γλώσσα. Το «πρόσωπο» της σερβικής ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου, κόμιξ, θεατρικού λόγου και εκκλησιαστικής βιβλιογραφίας θα εκπροσωπηθεί από 15 σημαίνοντες δημιουργούς, οι περισσότεροι των οποίων διαθέτουν πλούσιο βιογραφικό και έντονη παρουσία στο εξωτερικό.

Οι επισκέπτες του σερβικού περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία γνωριμίας και αναζήτησης σε συγγραφείς και βιβλία χάρη σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων-παρουσιάσεων που έχει σχεδιαστεί από τους υπευθύνους: μία έκθεση με αντικείμενα από το Μουσείο «Ιβο Αντριτς» (ο νομπελίστας συγγραφέας της Σερβίας), ομιλίες από τους παρευρισκόμενους συγγραφείς, έκθεση βιβλίων από «κλασικούς» Σέρβους λογοτέχνες (Ιβο Αντριτς, Ντανίλο Κις, Μίλοραντ Πάβιτς, Ράσα Λιβάδα κ.ά.), ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα καθώς και εκθετήριο εκδόσεων της Μονής Χιλανδαρίου.

Ντούσαν Κοβάσεβιτς  Δημοφιλής θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφιστής, ο Ντούσαν Κοβάσεβιτς έγινε διεθνώς γνωστός για το σενάριο της ταινίας Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο Μομτσίλο Ράντιτς «ζει» ανάμεσα στην ελληνική και τη σερβική λογοτεχνία, διαμένοντας στην Ελλάδα, μεταφράζοντας και γράφοντας στις δύο γλώσσες.

Βλάντισλαβ ΜπάγιατςΓνωστός στο ελληνικό κοινό και ο Βλάντισλαβ Μπάγιατς, ο οποίος ασχολείται ταυτόχρονα με την πεζογραφία (μυθιστόρημα, διήγημα), την ποίηση και το δοκίμιο. Το βιβλίο του Χαμάμ Βαλκάνια τιμήθηκε με το βραβείο Balkanika.

Θα παραβρεθούν επίσης οι: Σβέτισλαβ Μπαράσα, Αλεξάνταρ Γκατάλιτσα, Γκόραν Μιλασίνοβιτς, Βίντα Ογκνιένοβιτς, Ντράγκαν Βέλικιτς, Γιασμίνκα Πέτροβιτς, Τάνια Κραγκούγιεβιτς, Ζόραν Πέσιτς Σίγμα, Μπορίβογε Αντάσεβιτς, Γέλενα Λένγκολντ, Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς και Λιλιάνα Τζούρεβιτς.

Οχτώ από αυτούς έχουν εκδοθεί στα ελληνικά (Ντούσαν Κοβάσεβιτς Βλάντισλαβ Μπάγιατς, Μομτσίλο Ράντιτς, Σβέτισλαβ Μπασάρα, Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα, Γκόραν Μιλασίνοβιτς, Βίντα Ογκνιένοβιτς, Ντράγκαν Βέλικιτς). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία είναι από τις χώρες που μεταφράζουν κι εκδίδουν τα περισσότερα ελληνικά βιβλία φιλολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.

⇒ Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας

 

Τα Βαλκάνια είναι εδώ…

Edhem Eldem Ο Τούρκος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Edhem Eldem θα δώσει διάλεξη στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Μνήμη και Ιστορία», με τίτλο «Αρχαιολογία του Οθωμανικού κόσμου: ο συσχετισμός με την Ελλάδα», όπου θα επικεντρωθεί στις ποικίλες ελληνικές διαστάσεις της αρχαιολογίας  του οθωμανικού κόσμου από τον Choiseul-Gouffier έως τον  Osman Hamdi Bey. Σημειωτέον το ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον του για το θέμα, καθώς είναι απόγονος ενός από τους τελευταίους απογόνους του μεγάλου βεζύρη της Κωνσταντινούπολης με ελληνική καταγωγή.

Dan Coman Δύο Ρουμάνοι συγγραφείς δίνουν το στίγμα της χώρας τους: η Lia Brad-Chisacof ασχολείται με την ελληνορουμανική πνευματική δημιουργία, με πιο πρόσφατο έργο της μια μελέτη για τον Ρήγα Βελενστιλή. Ο Dan Coman θεωρείται μεταξύ των πιο σημαντικών νέων λογοτεχνών, με ιδιαίτερες περγαμηνές στο βιογραφικό του.

Ο Goran Fercec εκπροσωπεί την Κροατία έχοντας στο ενεργητικό του θεατρικά έργα αλλά και θεωρητικά κείμενα γύρω από τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη δραματουργία.

 

…και μέσω ποίησης ένα Διαβαλκανικό Φεστιβάλ!

Στο πλαίσιο του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ 2012, που οργανώνει για πρώτη φορά στη ΔΕΒΘ η Εταιρεία Συγγραφέων με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θα συμμετάσχουν σημαντικοί δημιουργοί, εκπρόσωποι της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας από Βαλκανικές χώρες, που θα αναφερθούν στο έργο τους και θα απαγγείλουν ποιήματα μαζί με Ελληνες ομοτέχνους τους. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε έναν σταθερό, ετήσιο πολιτιστικό θεσμό που θα εδραιώσει έναν διάλογο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.

Το φεστιβάλ είναι διήμερο (24-25 Μαΐου) με τη συμμετοχή 15 ποιητών και ποιητριών από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι προσκεκλημένοι δημιουργοί θα μιλήσουν για την ποιητική τέχνη στη χώρα τους, θα συνομιλήσουν με το κοινό και οι ίδιοι θα απαγγείλουν ποιήματα στη γλώσσα τους.

Οι Βαλκάνιοι συμμετέχοντες είναι οι: Τοζάν Αλκάν (Τουρκία), Ζόραν Αντσέφσκι (ΠΓΔΜ), Νταν Κομάν (Ρουμανία), Τάνια Κραγκούγιεβιτς (Σερβία), Βλαντιμίρ Τζούρισιτς (Μαυροβούνιο), Ρομέο Τσολάκου (Αλβανία), Σίλβια Χόλεβα (Βουλγαρία).

⇒ Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα από την Εταιρεία Συγγραφέων

 

Βιογραφικά και φωτογραφίες ξένων συγγραφέων που συμμετέχουν στην 9η ΔΕΒΘ

Α. Σερβία, τιμώμενη χώρα

Β. Συγγραφείς απ΄ όλο τον κόσμο

Γ. 1ο Διαβαλκανικό φεστιβάλ ποίησης

 

 Αναλυτικές πληροφορίες για την 9η ΔΕΒΘ στον κόμβο:

http://www.thessalonikibookfair.com/

Συνεχής ενημέρωση στη σελίδα του facebook:

 

 

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.
ankara escort ankaya escort