Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ (1908-1960)
εκατό χρόνια από τη γέννησή του


Σήμερα Τρίτη 1 Απρίλίου 2008, ώρα 12.00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος "Μ. Καραγάτσης – εκατό χρόνια από τη γέννησή του ". Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Πολιτισμού κύριος Μιχάλης Λιάπης ανακηρύσσοντας το 2008 «Έτος Καραγάτση». Στη συνέχεια η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη έδωσε το λόγο στους κ.κ.: Πέτρο Μάρκαρη, Πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Βαγγέλη Αθανασόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ η Μαρίνα Καραγάτση θυμήθηκε στιγμές με τον πατέρα της. Οι ηθοποιοί Δημήτρης Καταλειφός και Ράνια Οικονομίδου, πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μεταφοράς του «10», απήγγειλαν αποσπάσματα του έργου.

2008, Έτος Καραγάτση

Με την έκδοση επετειακού λευκώματος ξεκινά ο εορτασμός


Έτος Καραγάτση ανακηρύσσεται το 2008 αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού αυτού συγγραφέα που στο σύντομο διάστημα της ζωής του (1908-1960, 52 μόλις χρόνων) μας άφησε ένα εντυπωσιακό σε έκταση και σπουδαιότητα έργο.

Ο Δημήτρης Ροδόπουλος, δηλαδή ο Μ. Καραγάτσης, δοκίμασε τις δυνάμεις του σε όλα τα είδη του πεζού λόγου (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, κριτική, ακόμα και στο θέατρο) και πέτυχε να μας δώσει αφηγήματα που μας ξαφνιάζουν σήμερα με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία τους. Βιβλία του όπως Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν, ο Γιούγκερμαν, ο αυτοβιογραφικός Μεγάλος ύπνος, Ο κίτρινος φάκελος, αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό για τη σύνθετη και ευφάνταστη πλοκή τους, την καταιγιστική τους δράση, τις ψυχολογικές αναλύσεις των ηρώων και, βέβαια, για τον προκλητικό τους ερωτισμό.
Διαχρονικά επίκαιρος ο Μ. Καραγάτσης, αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας απολύτως σύγχρονος συγγραφέας. Αν και παραθεωρημένος από τους κριτικούς της γενιάς του, αγαπήθηκε όσο λίγοι από το αναγνωστικό κοινό.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) διοργανώνουν στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Καραγάτση, εκδηλώσεις, και δράσεις που έχουν στόχο να φωτίσουν εκ νέου το έργο του και συγχρόνως να το φέρουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό.
Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα των επετειακών αφιερωμάτων που οργανώνει κάθε χρόνο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού προσφέρουν καλές αφορμές για επανεξέταση και επαναθεώρηση κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης εποχής, συγγραφείς που σηματοδότησαν την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Έτους Καραγάτση περιλαμβάνει:

  • Έκδοση του λευκώματος « Μ. Καραγάτσης – εκατό χρόνια από τη γέννησή του» που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερές χρονολόγιο, αποσπάσματα από βιβλία του, καθώς και κριτικές που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του έργου του Μ. Καραγάτση.
  • Κινητή έκθεση – αφιέρωμα που αποτελείται από 20 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό με θέμα τη ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση. Συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Μ. Καραγάτσης» που μας παραχώρησε ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς, και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενθάρρυνση εκδηλώσεων στην περιφέρεια.
  • Διαγωνισμός Διασκευασμένου Σεναρίου. Το ΕΚΕΒΙ αφιερώνει φέτος τον καθιερωμένο διαγωνισμό στον Μ. Καραγάτση και καλεί τους υποψήφιους σεναριογράφους να ανατρέξουν στο πλούσιο έργο του και να διασκευάσουν κάποιο από τα πολλά διηγήματα ή μυθιστορήματά του σε σενάριο (υποβολή αιτήσεων 1-15 Ιουλίου 2008).
  • Διημερίδα με θέμα «Όψεις του Μ. Καραγάτση» η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου, 3 και 4 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή μελετητών του έργου του.


Λεύκωμα Μ. Καραγάτση

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) εξέδωσε ειδικό επετειακό λεύκωμα, σε επιμέλεια του συγγραφέα Δημήτρη Αγγελή και σχεδιασμό του Σταύρου Κούλα.

Στόχος της έκδοσης αυτής είναι να αναδείξει το πολύπλευρο έργο ενός πεζογράφου που αγαπήθηκε όσο λίγοι από το αναγνωστικό κοινό για τη σύνθετη και ευφάνταστη πλοκή των αφηγημάτων του, την καταιγιστική τους δράση, τις ψυχογραφικές αναλύσεις και τον προκλητικό τους ερωτισμό.

Tο λεύκωμα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερές χρονολόγιο, αποσπάσματα από βιβλία του, καθώς και κριτικές που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του έργου του Μ. Καραγάτση, φανερώνοντας ότι ο προβληματισμός του για τη δεξίωση του ξένου και του άλλου, οι εσωτερικές συγκρούσεις που βασανίζουν τους ήρωές του και η κοινωνική του κριτική καθιστούν τα βιβλία του παντοτινά επίκαιρα.

Η δομή του λευκώματος χωρίς να παραγνωρίζει τους παλιότερους κριτικούς, θέλει να φέρει στο προσκήνιο μια καινούργια ανάγνωση του συγγραφέα. Βλέπουμε μέσα στις σελίδες του τον άνθρωπο Καραγάτση, τον αφηγητή, τον ερωτικό, τον ονειρικό, τον φροϋδικό, τον αιρετικό, τον τραγικό, τον νεωτερικό, τον παντοτινά νέο Καραγάτση.


Το ΕΚΕΒΙ ευχαριστεί την κ. Μαρίνα Καραγάτση για την παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.

Το λεύκωμα «Μ. Καραγάτσης - εκατό χρόνια από τη γέννησή του» διατίθεται στην τιμή των 12 ευρώ στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΕΒΙ, Τηλ.: 210-3248341-2.

Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου 2008

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προκηρύσσει για τέταρτη χρονιά διαγωνισμό για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου, ένα για ταινία μεγάλου μήκους και ένα για ταινία μικρού μήκους με θέμα τον Μ. Καραγάτση. Φέτος, οι υποψήφιοι καλούνται να ανατρέξουν στο έργο του συγγραφέα και να διασκευάσουν κάποιο από τα πολλά διηγήματα ή μυθιστορήματά του σε σενάριο. Η επιλογή του φετινού θέματος έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Καραγάτση».

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρο Μάρκαρη, τον συγγραφέα και πρώην πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Δημήτρη Νόλλα, τη δημοσιογράφο – κριτικό κινηματογράφου κα Μαρία Κατσουνάκη, την σκηνοθέτη κα Φωτεινή Σισκοπούλου και τον συγγραφέα και σεναριογράφο κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα κρίνει ολοκληρωμένα σενάρια (όχι περιλήψεις, treatments κ.λπ.).
Θα κριθεί όχι αποκλειστικά η πιστότητα στην πλοκή του πρωτοτύπου, όσο η απόδοση του πνεύματος του συγκεκριμένου λογοτεχνικού έργου.

Το ΕΚΕΒΙ θα επιβραβεύσει με 7.000 ευρώ ένα σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους και με 3.000 ευρώ ένα σενάριο ταινίας μικρού μήκους, βασισμένα σε ελληνικό λογοτεχνικό έργο. H απονομή των βραβείων θα γίνει για το σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους στην διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2008 και για το σενάριο ταινίας μικρού μήκους στη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2008.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ή να στείλουν ταχυδρομικά τη συμμετοχή τους (6 αντίτυπα του σεναρίου, βιογραφικό σημείωμα και σαφή αναφορά του λογοτεχνικού έργου που έχει διασκευαστεί) από την 1η Ιουλίου 2008 έως τις 15 Ιουλίου 2008 στη διεύθυνση:

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου»
Αθανασίου Διάκου 4
117 42 Αθήνα

* Επικοινωνία: κα Μυρτώ Τζαννετάκη, τηλ. 210-9200337, e-mail: Mtzannetaki@ekebi.gr


Κινητή έκθεση – αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση

Κινητή έκθεση – αφιέρωμα που αποτελείται από 20 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Η έκθεση αυτή ταξιδεύει ως παιδαγωγικό υλικό σε σχολεία όλης της χώρας, αλλά και σε δημόσιες βιβλιοθήκες ή πολιτιστικούς χώρους για να πλαισιώνει εκδηλώσεις με αφορμή το έργο του συγγραφέα. Όπως και οι προηγούμενες κινητές εκθέσεις (για τους Παπαδιαμάντη, Εμπειρίκο, Ξενόπουλο, Σικελιανό, Παλαμά, Καζαντζάκη, Θεοτοκά και Εγγονόπουλο) θα συνεχίσει να περιοδεύει στη χώρα και μετά το 2008.

Η έκθεση συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Μ. Καραγάτσης» που παραχώρησε ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς.
Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να ενθαρρύνει τις εκδηλώσεις στην περιφέρεια δίνοντας κίνητρο σε πολιτιστικούς φορείς και χώρους (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.) να φιλοξενήσουν την έκθεση και να οργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

(πληροφορίες: τηλ. 210 9200300, fax 210 9200305, e-mail: info@ekebi.gr)

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.