Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο

Αθήνα: 29 Μαρτίου – 3 Απριλίου
Θεσσαλονίκη: 2 – 8 Απριλίου

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις στη Βρετάνια και σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό αυτής της επετείου στο πλαίσιο του προγράμματος Ντίκενς 2012 (http://www.dickens2012.org)

Για τον εορτασμό των διακοσιοστών γενεθλίων του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το αφιέρωμα Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο αφιέρωμα συνεργάζονται και οι εταιρείες διανομής ODEON και FOX. Σε αυτό θα παρουσιαστεί μια επιλογή από κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς ξεκινώντας από το 1913 και φθάνοντας στο 2005.

Το αφιέρωμα θα λάβει χώρα από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα. Οι καθημερινές προβολές πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με αφορμή τις διαφορετικές πτυχές του λογοτεχνικού του έργου (η κοινωνική κριτική της εποχής του, η πόλη, η παιδική ηλικία), τη λογοτεχνική του πρόσληψη στην Ελλάδα, αλλά και την κινηματογραφική διασκευή του.
Σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, συζητούν μεταξύ τους αλλά και μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις για το πολυδιάστατο έργο του Ντίκενς. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο AdrianWootton, o διευθυντής του ιστορικού γραφείου FilmLondon, μέλος της BAFTA και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακόμα, στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Michael Eaton.

Στη συνέχεια το αφιέρωμα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, αυτό το κινηματογραφικό αφιέρωμα επιχειρεί να ξεδιπλώσει το εύρος και το βάθος του έργου του Ντίκενς, το οποίο αποτελεί διαχρονικά έμπνευση για τον κινηματογράφο και να φωτίσει πτυχές του που παραμένουν ακόμη άγνωστες στο ελληνικό κοινό.

O Κάρολος Ντίκενς ανήκει στους συγγραφείς εκείνους που η άπειρη φαντασία προερχόμενη από την ενδελεχή παρατήρηση του κοινωνικού τοπίου έκανε το λογοτεχνικό του έργο ιδεώδες για κινηματογραφικές μεταφορές. Ως εκ τούτου από πολύ νωρίς στην ιστορία του κινηματογράφου πολλές ταινίες βασίστηκαν στο έργο του.

Ο Ντίκενς δεν πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου αλλά διασκευαζόταν συχνά στο θέατρο και ορισμένοι κριτικοί και κινηματογραφιστές –κυρίως οι D.W. Griffith και Sergei Eisenstein- έχουν ισχυριστεί ότι οι εξαιρετικές περιγραφικές ικανότητες του Ντίκενς και η ευρηματικότητά του στην αφήγηση «εφηύραν» κατά κάποιον τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα.

 

Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα. Ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ (Frank Lloyd) που γυρίστηκε το 1922, περνάμε στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν (David Lean) το 1948, συνεχίζουμε με τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ (Carol Reed) το 1968 και καταλήγουμε στον Ρομάν Πολάνσκι που γύρισε το «δικό» του Όλιβερ Τουίστ το 2005.

Η ταινία του βραζιλιάνικης καταγωγής πρωτοποριακού κινηματογραφιστή Αλμπέρτο Καβαλκάντι (Alberto Cavalcanti) Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι (The Life and Adventures of Nicholas Nickleby, 1947), θεωρείται η πιο σπουδαία διασκευή έργου του συγγραφέα από μη βρετανό σκηνοθέτη. Με το ίδιο μυθιστόρημα καταπιάνεται το 2005 και ο Ντάγκλας ΜακΓκραθ (Nicholas Nickleby, Douglas McGrath), γνωστός για την ταινία Emma.

Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και η Ιστορία δύο πόλεων (A Tale of Two Cities, 1958) του Ράλφ Τόμας (Ralph Thomas) και το Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (Scrooge: A Christmas Carol, 1951) του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ (Brian Desmond Hurst) με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Βρετανό κωμικό Alastair Sim.

Θα ξανασυναντήσουμε τον Ντέιβιντ Λιν (David Lean) αυτήν τη φορά με τις Μεγάλες προσδοκίες (Great Expectations, 1946), τις οποίες θα δούμε επίσης στην πιο πρόσφατη εκδοχή του 1998 σκηνοθετημένες από τον Αλφόνσο Κουαρόν (Alfonso Cuarón).

Θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ (The Μystery of Edwin Drood) σε διασκευή που σκηνοθέτησε το 1935 ο Stuart Walker αλλά και το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά Pickwick Papers, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Noel Langley.

Τέλος στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ (David Copperfield) που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ (Thomas Bentley).


Πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ
18.15 Νίκολας Νίκλεμπι (2002) Douglas Mc Grath, 127’
20.30 Συζήτηση: Κοινωνική κριτική χωρίς την εργατική τάξη;  (Ο Ντίκενς με τα μάτια του Όργουελ)
                           Σταυρούλα Τσούπρου, λέκτορας νεοελληνικής λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο
                           Πελοποννήσου
                           Κώστας Τερζής, κριτικός κινηματογράφου
                           Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος ΕΚΕΒΙ (συντονισμός)
21.30 Όλιβερ! (1968) Carol Reed, 144’

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ
18.15 Όλιβερ Τουίστ (2005) Roman Polanski, 130’
20.30 Συζήτηση: Κάρολος Ντίκενς: από το βιβλίο στην οθόνη
                            Ηλίας Μαγκλίνης
, συγγραφέας & δημοσιογράφος
                            Mike Eaton, σεναριογράφος, συνεπιμελητής του αφιερώματοςDickens on Film
                            του BFI
                            Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου (συντονισμός)
21.30 Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (1913) Thomas Bentley, 8’
           Όλιβερ Τουίστ (1922) Frank Lloyd, 74’

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ
18.00 Ιστορία δύο πόλεων (1958) Ralph Tomas, 141’  
20.30 Συζήτηση: Η λογοτεχνική πρόσληψη του Ντίκενς στην Ελλάδα: οι «σοβαρές» μεταφράσεις του
                           Αθηνά Κακούρη, συγγραφέας, μεταφράστρια του Μυστηρίου του Έντουιν
                           Ντρουντ
                          
Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας, μεταφράστρια της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας
                           Κλαίρη Παπαμιχαήλ, μεταφράστρια του Ζοφερού Οίκου
                          
Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος ΕΚΕΒΙ (συντονισμός)
21.30 Όλιβερ Τουίστ (1948) David Lean, 118’

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
18.30 Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία (1951) Βrian Desmond Hurst, 86’
20.30 Συζήτηση: Ο Όλιβερ Τουίστ στη Χώρα των Θαυμάτων: ο Ντίκενς και τα παιδιά
                          
Νικόλαος Παναγόπουλος, λέκτορας αγγλικής λογοτεχνίας και πολιτισμού, Παν.
                            Αθηνών
                           Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, μεταφράστρια του Μυθιστορήματος των
                            Διακοπών, ηθοποιός
                           Τζέλλα Σκούρα, καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας, Παν. Αθηνών
                            (συντονισμός)
21.30 Μεγάλες Προσδοκίες (1946) David Lean, 118’

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
18.30 Tο μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ (1935) Stuart Walker, 87’
20.30 Συζήτηση: Βιομηχανική πόλη: κοινωνικός ρεαλισμός, μυστήριο και τα όρια της αναπαράστασης
                           Γιώργος Παπακωνσταντίνου
, αρχιτέκτων, σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής
                           τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παν. Θεσσαλίας
                           Adrian Wootton, διευθυντής Film London, συνεπιμελητής του αφιερώματος
                           Dickens on Film του BFI
                           Sir David Madden, πρώην Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, συγγραφέας
                           & σύμβουλος ΜΚΟ. Συγγραφέας της συνέχειας του ημιτελούς μυθιστορήματος
                           του Ντίκενς, Το  Μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ
                          
Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ
                           Παν. Αθηνών, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ταινιοθήκης της Ελλάδος (συντονισμός)
21.30 The Pickwick Papers (1952) Noel Langley, 109’

 

ΤΡΙΤΗ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
20.00 Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι (1947) Alberto Cavalcanti, 108’
21.30 Μεγάλες Προσδοκίες (1998) Alfonso Cuarón, 111’

 

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε από την παρακάτω διευθύνση: http://www.sendspace.com/folder/yntcj2

 


Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Τύπου British Council:
Άννα Χριστοδούλου: 2103692336 anna.christodoulou@britishcouncil.gr
http://www.britishcouncil.org/greece-arts-and-culture-dickens-2012.htm
http://www.dickens2012.org/

Γραφείο Τύπου Ταινιοθήκης της Ελλάδος:
Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη: 210 3612046, 6973562081 isminicb@gmail.com
Φαίδρα Παπαδοπούλου: 210 3612046 (εσωτ. 0119) phaedrapap@tainiothiki.gr

Γραφείο Τύπου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ):
Νόπη Χατζηγεωργίου: 210 9200346 nchatzigeorgiou@ekebi.gr

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.
ankara escort ankaya escort