Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα
1830-1974: Μία επισκόπηση
ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Μελέτες & έρευνες
Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΕΒΙ
Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα
                                                         από τον Βάσια Τσοκόπουλο

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα εκδοτικά τυπογραφεία και πότε παραδίδουν τη σκυτάλη σε οργανωμένους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας; Ποιο ρόλο παίζουν στην εμφάνιση των λογοτεχνικών κινημάτων αλλά και στην ανάπτυξη εκδοτικών σειρών; Πότε καταργείται το σύστημα της ανάθεσης σχολικών βιβλίων στους εκδότες; Πότε διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Βιβλίου; Πότε εισάγεται για πρώτη φορά και πότε καταργείται με νόμο η διανομή βιβλίων με κουπόνια από τις εφημερίδες; Τι διαστάσεις παίρνει η εκλαΐκευση της ανάγνωσης; Πόσοι συγγραφείς απασχολούνται για τη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός και του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη τη δεκαετία του '30; Ποιοι νέοι εκδοτικοί οίκοι εμφανίζονται μέσα στην Κατοχή, ποιοι στα χρόνια του '50-'60 και ποιοι την περίοδο της Δικτατορίας 1967-74; 

Το 1997 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανέθεσε στον ιστορικό κ. Βάσια Τσοκόπουλο και στην ομάδα του, την έρευνα της ιστορίας των εκδοτικών οίκων κατά την προπολεμική περίοδο (1900-1940), με στόχο τη διοργάνωση Έκθεσης Αρχειακού Υλικού στη Στοά του Βιβλίου -η οποία έγινε το 1998-, τη βράβευση μερικών ιστορικών εκδοτικών οίκων και την έκδοση ενός συνοπτικού ανθολογίου κειμένων, που κάλυπτε την περίοδο 1880-1940, με θέμα Οι περιπέτειες του βιβλίου στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την ίδια προσπάθεια, το ΕΚΕΒΙ ανέθεσε στον Βάσια Τσοκόπουλο τη σύνταξη ερευνητικής μονογραφίας με τίτλο Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: μια επισκόπηση, η οποία αναρτήθηκε στον κόμβο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: Μία Επισκόπηση

Διαβάστε το ανθολόγιο: Περιπέτειες του Βιβλίου στην Ελλάδα 1880 - 1940: Ένα ανθολόγιο

Τα πορίσματα της δεκαετούς και πλέον αναδίφησης στην ιστορία των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας, αλλά και στην καταγραφή και στην προσπάθεια διάσωσης των αρχείων τους, θα παρουσιαστούν από τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη σε διεθνές Συμπόσιο τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τίτλο Είκοσι χρόνια ερευνών σχετικά με τις εκδόσεις, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μνήμης των Σύγχρονων Εκδόσεων (Institut Mémoires de l'Edition Contemporaine, IMEC) στο Abbaye d' Ardennes, στη Γαλλία.

 

PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.