Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Κατάλογος περιοδικών λόγου & στοχασμού
Ψηφιοποιημένα περιοδικά λόγου και στοχασμού
Ψηφιακές συλλογές άλλων φορέων
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Το Πλανόδιον κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1986 από τον ποιητή Γιάννη Πατίλη ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση. Ο εκδότης του διέθετε ήδη σημαντική δεκάχρονη εμπειρία στον χώρο των λογοτεχνικών εντύπων έχοντας ήδη συμμετάσχει στην έκδοση των περιοδικών Το Δέντρο (1978), Νήσος?Μουσική και Ποίηση (1983-1985) και Κριτική και Κείμενα (1984-1985).
Η έκδοση του Πλανόδιου είχε ως αφετηρία την αγάπη και το μεράκι του εκδότη του για το παραδοσιακό φιλολογικό είδος του λογοτεχνικού περιοδικού σε συνδυασμό με την επιθυμία του να επισημανθούν και να προβληθούν αξιόλογες κατά την κρίση του πνευματικές και καλλιτεχνικές παρουσίες και να συσταθεί, παράλληλα, ένας αυτόνομος χώρος συσπείρωσης και έκφρασης προσωπικών λογοτεχνικών και κριτικών ενδιαφερόντων.
Μέχρι το πέμπτο του τεύχος (Χειμώνας ’87-’88) το περιοδικό είχε ήδη διαμορφώσει την εκδοτική του φυσιογνωμία η οποία εκδηλώνεται αδρομερώς με μια τετραμερή δομή περιεχομένων: (α) Ένα, πρώτο, μέρος με πρωτότυπες συνεργασίες ποίησης και πεζογραφίας, (β) ένα δεύτερο μέρος με τίτλο «Θέματα» όπου παρουσιάζονται σε ολοκληρωμένη μορφή, ύστερα από μακρόχρονη και επίμονη προεργασία, μεταφραστικές εργασίες (ποίησης, διηγήματος, δοκιμίου) από τον διεθνή λογοτεχνικό χώρο? στην σειρά αυτή έχουν παρουσιαστεί συγγραφείς όπως ο Φίλιπ Λάρκιν, ο Ουμπέρτο Σάμπα, ο Ουώλτ Ουΐτμαν, ο Οσίπ Μάντελσταμ, ο Ρενέ Βέλλεκ, ο Μιχαήλ Μπαχτίν, ο Πάουλ Τσέλαν και πολλοί άλλοι, (γ) ένα τρίτο όπου υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το Μέγα Πανελλήνιον» δημοσιεύονται ή αναδημοσιεύονται κείμενα διαχρονικά των οποίων η γλωσσική μορφή και η ειδικότερή τους οπτική γωνία τα κάνουν να συνδιαλέγονται εμμέσως με τις ιδιαιτερότητες του νεοελληνικού προβληματισμού, αποτελώντας ταυτοχρόνως αντίστιξη στον κυρίαρχο λόγο των ΜΜΕ, και, τέλος, (δ) ένα τέταρτο δοκιμιακό, βιβλιοκριτικό και σχολιογραφικό, υπό τον τίτλο «Αναφορές», όπου στην πλούσια ύλη του αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες εκφάνσεις του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού στα έργα του λόγου πρωτίστως, συχνά όμως με παρεκβάσεις και σε άλλες μορφές αλλά και δημόσιες στάσεις προσώπων και θεσμών που συνιστούν ό,τι συνηθίζουμε να ονομάζουμε πολιτική του πολιτισμού. Υπό την έννοια αυτή το περιοδικό είναι πολιτικοποιημένο και διαποτισμένο από την πεποίθηση ότι το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό φαινόμενο, ακόμη και του πλέον συνειδητά απομονωμένου καλλιτέχνη, συνιστά πράξη δημόσιας ευθύνης ως εκ της κοινωνικής φύσεως των υλικών και σημασιών που διαχειρίζεται.
Το περιοδικό έχει εκδώσει έως τώρα (Οκτώβριος 2008) 44 τεύχη ενώ ετοιμάζεται το τεσσαρακοστό πέμπτο. Κάθε δύο χρόνια ολόκληρώνει έναν τόμο και ήδη κυκλοφορούν δέκα με αναλυτικά περιεχόμενα και ευρετήρια στο τέλος που τους καθιστούν εύχρηστα εργαλεία αναδίφησης και αναδρομής στην ύλη των επτά χιλιάδων σελίδων του. Παράλληλα, με κάθε τεύχους του περιοδικού κυκλοφορούν και αυτοτελείς λογοτεχνικές εκδόσεις, συνήθως ποιητικές συλλογές νέων, που στους συνδρομητές του περιοδικού στέλνονται δωρεάν.

Για το περιοδικό Πλανόδιον, Γιάννης ΠατίληςΤεύχη
123456
789101112
131415161718
192021222324
252627282930
313233343536
373839404142
PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.