Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
To EKEBI και το παιδί
Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία των μαθητών
Εκθέσεις βιβλίου
Λέσχες Ανάγνωσης
Βραβείο Αναγνωστών
Σεμινάρια «Το εργαστήρι του βιβλίου»
Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες
Νικηφόρος Βρεττάκος (2012)
Οδυσσέας Ελύτης (2011)
Νίκος Καββαδίας (2010)
Στρατής Τσίρκας (2010)
Γιάννης Ρίτσος (2009)
Ν. Γ. Πεντζίκης (2008)
Μ. Καραγάτσης (2008)
Νίκος Εγγονόπουλος (2007)
Νίκος Καββαδίας (2006)
Γιώργος Θεοτοκάς (2005)
Νίκος Καζαντζάκης (2004)
Κωστής Παλαμάς (2003)
Ανδρέας Εμπειρίκος (2001)
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (2001)
Γρηγόριος Ξενόπουλος (2001)
Άγγελος Σικελιανός (2001)
Γιώργος Σεφέρης (2000)
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ 2005
100 χρόνια από τη γέννησή του

Το 2005 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση το σημαντικού λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, οργάνωσε εκδηλώσεις για τον σημαντικό Έλληνα λογοτέχνη και διανοούμενο, με τη συνδρομή επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και αποτελείται από τους κ.κ.: Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας Παν/μίου Birmingham, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα-Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ., Σταύρο Ζουμπουλάκη, δ/ντή περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέα, Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Αλεξανδράκη, Πρόεδρο Ε.Ε.Β.Ε.Π. και Αγγελική Παπανικολάου, ειδ. σύμβουλο Ε.ΚΕ.ΒΙ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διήμερο Συνέδριο με τίτλο: «Γιώργος Θεοτοκάς: ένα Ελεύθερο Πνεύμα, μεταξύ λογοτεχνίας και πολιτικής» στη Στοά του Βιβλίου
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Οκτωβρίου 2005 στην Αθήνα με τη συμμετοχή 25 ειδικών μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις όπως: Έκθεση-αφιέρωμα στον τιμώμενο λογοτέχνη, όπου παρουσιάστηκαν εργο-βιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Θεοτοκά, βιβλία του, φωτογραφίες, χειρόγραφα και άλλο αρχειακό υλικό από την προσωπική συλλογή της οικογένειάς του όπως επίσης και συλλογή σχεδίων του ίδιου του Θεοτοκά. Επίσης, προβλήθηκε η εκπομπή Παρασκήνιο με θέμα: «Το διαχρονικά ελεύθερο πνεύμα  του Γιώργου Θεοτοκά» και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα  σχεδιασμένα για  επισκέψεις σχολείων.
Τα πρακτικά του συνεδρίου συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν σε ειδική αφιερωματική έκδοση του περιοδικού Νέα Εστία.

ΛΕΥΚΩΜΑ
Το λεύκωμα «Γιώργος Θεοτοκάς 2005 - 100 χρόνια από τη γέννησή του», είναι ένα τεύχος 32 σελίδων για τον συγγραφέα, σε κείμενα και φιλολογική επιμέλεια Δημήτρη Τζιόβα και καλλιτεχνική επιμέλεια Σταύρου Κούλα. Αποτελεί ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Θεοτοκά, όσο και σ’ εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά και περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας με όλα τα σημαντικά μέχρι σήμερα δημοσιεύματα για το έργο του, ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο και είναι πλουσιότατα εικονογραφημένο με σχέδια και πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο της κυρίας Λιλής Αλιβιζάτου, αδελφής του Γιώργου Θεοτοκά.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προχώρησε στη δημιουργία κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του τιμώμενου λογοτέχνη. Η έκθεση αποτελείται από 18 ταμπλό με φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, χειρόγραφα και σχέδια του Θεοτοκά και διακινείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Κινητές Εκθέσεις».


Αρχείο συγγραφέων
[Γιώργος Θεοτοκάς]

Γραφείο Τύπου
[Συνέδριο: "Γ. Θεοτοκάς. 100 χρόνια από τη γέννησή του" (7 & 8 Οκτωβρίου 2005)
]

Λεύκωμα
[Γιώργος Θεοτοκάς 2005 : 100 χρόνια από τη γέννησή του ]

PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.