Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φωτογραφικό λεύκωμα Giovanni Giovannetti
Φωτογραφικό λεύκωμα Πηνελόπης Μασούρη
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φρονιμάδη-Ματάτση Μαργαρίτα (1955 - )

ΒιογραφικόΒραβείαΕργογραφίαΕμφάνιση όλων

Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2012


Νέα Αναζήτηση
Βιογραφικό

Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση γεννήθηκε στη Στιμάγκα Κορινθίας το 1955, από αγρότες γονείς. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, παντρεύτηκε τον Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Βαγγέλη Ματάτση από το Πέτα Άρτας και απέκτησε μαζί του 3 παιδιά. Εργάστηκε για 25 χρόνια στο δημόσιο, από όπου πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Από τα φοιτητικά της χρόνια και έως σήμερα ασχολείται ενεργά και οργανωμένα με την κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας και ιδιαίτερα με την λογοτεχνία και την ποίηση. Στα πρώτα της βήματα στον κόσμο της ποίησης, από τα γυμνασιακά της ακόμη χρόνια, την στήριξε η ποιήτρια Λιλή Ιακωβίδη που της είχε αναγνωρίσει ευθύς εξ αρχής το χρίσμα της «θείας χάρης», όπως αποκαλούσε το έμφυτο ταλέντο της, δημοσιεύοντας ποιήματά της στα ‘’Εκκλησιαστικά νέα’’ του πατέρα Πυρουνάκη (1970-71). Από τότε πολλοί άλλοι επώνυμοι λογοτέχνες την ενθάρρυναν σημαντικά με τις ενθουσιώδεις και θετικές κριτικές τους, μεταξύ των οποίων η κ. Παπαχρήστου-Πάνου Ευαγγελία, Βασίλης Λαζανάς, Νικηφόρος Βρεττάκος, Νότης Περγιάλης, Διδώ Σωτηρίου, Ιφιγένεια Χρυσοχόου, Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου κ.α. Σταθμό, όμως, στην πορεία της αποτέλεσε ο ποιητής Νίκος Μπλέττας - Δούκαρης, που επιστρέφοντας, το 1985, από την μακροχρόνια αυτοεξορία του στην Μπολώνια, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κόρινθο. Με την δική του επιμονή αποφάσισε να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή. Σήμερα είναι μέλος της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών (από το 1994) πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του σωματείου λόγου και τέχνης «Αλκυονίδες» (από το 1991), ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κορίνθιων Συγγραφέων (από το 2010) και μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου.
Ειδικά ως πρόεδρος των «Αλκυονίδων» ευτύχησε να παρουσιάσει στην Κόρινθο την αδελφή του ποιητή Λόρκα, Ιζαμπέλλα, το Χιλιανό φιλόσοφο Σέρτζιο Βούσκοβιτς-Ρόχιο, την Ελβετίδα ποιήτρια Αντονιέτα Τουρέττα-Μπλάζερ, το Ρουμάνο φιλέλληνα ποιητή Μαρντάρε Βαλέριο, τον Μεξικανό ποιητή Ούγκο Γκουτιέρες Βέγκα, τους Αλβανούς ποιητές Τζεβαίρ Σπαχίου, Ρούντολφ Μάρκου, Τζον Σλάκου (μεταφραστή της Ιλιάδας και Οδύσσειας στην Αλβανική), τους Βορειηπειρώτες Νίκο Κατσαλίδα, Ανδρέα Ζαρμπαλά, Πέτρο Τσερκέζη και πολλούς από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Έλληνες όπως Ρίτσο, Βρεττάκο, Πατρίκιο, Θεοδωράκη, Σωτηρίου, Χρυσοχόου, Πανσελήνου, Φίλντιση κ.α.
Υπήρξε εμπνεύστρια και παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Λογοτεχνική ακτίνα», την οποία εξέπεμπε ο Κορινθιακός σταθμός «Ράδιο ακτίνα»(1989-1992), ενώ συχνά αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο.
Από το 1981 πρωτοστατεί στην ίδρυση, την σύνταξη και την κυκλοφορία της εφημερίδας «τα Ηπειρωτικά Νέα», οργάνου του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος»,του οποίου, επί σειρά ετών, διετέλεσε και διατελεί πρόεδρος ο σύζυγός της.
Έως σήμερα έχει εκδώσει πέντε (5) ποιητικές συλλογές, από τις οποίες οι τέσσερις (4) είναι δίγλωσσες, μεταφρασμένες στα Ιταλικά από τους Νίκο Μπλέττα - Δούκαρη και Κωνσταντίνο Νίκα, στα Ρουμάνικα από τον Μαρντάρε Βαλέριο και στα Αλβανικά από τον Πέτρο Τσερκέζη και τον Βασιλάκη Τσολάκου.
Έχει τιμηθεί με την Α’ Διάκριση Ποίησης από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών (μαθήτρια ακόμα, το 1971) , καθώς και με τον Α’ Έπαινο του βραβείου Λιλής Ιακωβίδη από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (1989). Στη συνέχεια, διακρίθηκε δύο (2) φορές στον διεθνή διαγωνισμό “Pelle di Luna” στην Ιταλία και μία (1) στον, επίσης, διεθνή, διαγωνισμό Ιταλίας “Poesia da contatto”. Η συμμετοχή της στον διαγωνισμό “Αμπντί Ιπεκτσί” (1993) της απέφερε έναν ακόμα Α’ έπαινο.
Έχει συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της είναι οι ποιητικές συλλογές: «Γόρδιος δεσμός», «Θωπεία», «Ευαγγελισμός», «Οι Αιρετοί» και «Κυοφορώντας την ελπίδα», ενώ εκκρεμούν για έκδοση ποιητικές συλλογές, διηγήματα, δοκίμια, μεταφράσεις κ.α.

Κατηγορίες

Ποίηση

PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.