Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φωτογραφικό λεύκωμα Giovanni Giovannetti
Φωτογραφικό λεύκωμα Πηνελόπης Μασούρη
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Χριστίδης Α. Φ. (1946 - 2004)

ΒιογραφικόΕργογραφίαΆλλες ΕκδόσειςΕμφάνιση όλων

Τελευταία ενημέρωση: 4/1/2010


Νέα Αναζήτηση
Βιογραφικό

Ο Αναστάσιος-Φοίβος (Τάσος) Χριστίδης (1946-2004) ήταν γλωσσολόγος. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κλασικές γλώσσες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εκεί συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και έγραψε τη διδακτορική διατριβή του, στον τομέα της Γενικής Γλωσσολογίας. Δίδαξε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής (1976-2004) και ήταν διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας από την ίδρυσή του (1994-2004). Ασχολήθηκε με το θεωρητικό προσδιορισμό της φύσης της γλώσσας, τη σχέση γλώσσας και μαγείας, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, το γλωσσικό ηγεμονισμό, την κριτική των γλωσσικών μυθολογιών και γενικότερα τη σχέση γλώσσας και πολιτικής. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στη συνέχιση και υπεράσπιση του δημοτικισμού και της γλωσσικής μεταρρύθμισης που καθιέρωσε τη δημοτική και το μονοτονικό και περιόρισε μόνο στο Λύκειο τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δημοσίευσε κείμενα και βιβλία για τη θεωρία της γλώσσας και για την ιστορία της ελληνικής. Στα εξειδικευμένα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονταν η μελέτη της γραμμικής B, των διαλέκτων, επιγραφικές και γλωσσολογικές μελέτες, όπως και η δημοσίευση των χρηστηρίων ελασμάτων του μαντείου της Δωδώνης. Στο ευρύτερο κοινό έγινε όμως γνωστός για τις ψύχραιμες όσο και θαρραλέες απόψεις του σε θέματα ιδεολογικών χρήσεων της γλώσσας. Από επιστημονική άποψη, προτίμησε να μην υπηρετήσει πιστά κανένα από τα κυρίαρχα ρεύματα σκέψης της επιστήμης του, αλλά να θέτει γενικότερα ερωτήματα για τη φύση και τη σημασία της γλώσσας ως σημειωτικού συστήματος και συγχρόνως κοινωνικοϊστορικού φαινομένου. Άλλωστε, εκείνο που τον ενδιέφερε ιδιαίτερα ήταν η σύνδεση της γλώσσας με την ανθρώπινη νόηση, την «κοινή πατρίδα» όλων, όπως συνήθιζε να λέει, καθώς και οι επιμέρους γλωσσικές εκδοχές της στο ιστορικό περιβάλλον.

Το ενδιαφέρον του Τάσου Χριστίδη για τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας συγκεκριμενοποιήθηκε συχνά με παρεμβατικά του κείμενα, που αποτελούν καίριες αποτυπώσεις της προοδευτικής στάσης του και ιδεολογικής θέασης του φαινομένου της γλώσσας. Έτσι αποκάλυψε με πειστικότητα το κοινωνικό και ιδεολογικό περιεχόμενο του νεοκαθαρευουσιάνικου λόγου, αντιτάχθηκε στη μυθοποίηση της αρχαίας ελληνικής
γλώσσας, όπως αντιτάχθηκε και σε όσους επανειλημμένα απαξιώνουν τη γλώσσα των νέων.

H 1.200 σελίδων «Ιστορία» του (στη συγγραφή μετείχαν 75 έλληνες και ξένοι επιστήμονες) εκτάθηκε σε όλες τις εκδοχές της ελληνικής γλώσσας, περιγράφει όλες τις διαλέκτους που οδήγησαν στην ελληνιστική κοινή, ενώ έχει πολλές ενότητες που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και τη δημιουργική τους οπτική. Ανάμεσά τους η ενότητα που εξετάζει τις επαφές της ελληνικής με άλλες γλώσσες (σημιτικές, λατινική, θρακική, ιλλυρική, φρυγική, καρική, λυκική, ιρανική, ετρουσκική, εβραϊκή κ.ά.), μία ενότητα που περιγράφει τη στάση των αρχαίων απέναντι στη γλώσσα και την εκπαίδευση, αλλά και θέματα που σπάνια βλέπει κανείς σε παρόμοια έργα, όπως η χρήση της αρχαίας ελληνικής σε ανέκδοτα, παροιμίες, μουσική και άλλες γλωσσικές χρήσεις.

(πηγή: Τα Νέα, 28/12/2004 και wikipedia)

Κατηγορίες

Μελέτη

Συνδέσεις (links)

Βιβλιονέτ


PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.