Βιογραφικό Ο Ζήσιμος Βιρβίλλης γεννήθηκε στην Πάτμο το 1930. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και Αριστούχος της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Κάτοχος της Ιταλικής Γλώσσας και Στοιχείων της Γαλλικής και Αγγλικής. Δίδαξε Θεολογικά και Φιλολογικά Μαθήματα σε ιδιωτικά και δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στις Σχολές Μετεκπαιδεύσεως Εφέδρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Β.Ν. στο Κέντρο Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, στου Σκαραμαγκά. Σήμερα είναι Επίτιμος Λυκειάρχης.
Χρημάτισε Έφορος - Γραμματεύς της Γενικής Εφορείας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και συνεργάτης στα περιοδικά του Σώματος «Ο πρόσκοπος» και «Ο κρίκος των βαθμοφόρων» και του περιοδικού «Πάντα εμπρός» του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.
Είναι κάτοχος Πτυχίων διαφόρων Σχολών Προσκοπικής Εκπαιδεύσεως και της Ανωτάτης Προσκοπικής Εκπαιδεύσεως «Δ. Δ. Διακριτικού Δάσους».
Χρημάτισε Ειδικός Γραμματέας της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.), τρεις φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου των Απανταχού Πατμίων «Εμμανουήλ Ξάνθος ο φιλικός». Μέλος του Δ.Σ. και Ταμίας του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ρακοσυλλέκται της Αγάπης» (Ιδρυτικής ο Γάλλος Κληρικός και Ανθρωπιστής Αββά Πιέρ).
Είναι Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. Χρημάτισε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νεότητος και Διευθυντής Συντάξεως του περιοδικού του.
Είναι ιδρυτικό Μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου των Φοιτησάντων στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.
Από μαθητής έγραφε και δημοσίευε σε διάφορα Αθηναϊκά και Επαρχιακά περιοδικά και εφημερίδες στίχους και πεζά. Στη συνέχεια ποιήματα και άρθρα, χρονογραφήματα, μεταφράσεις και μελέτες, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά.
Συνεργάστηκε στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Νέων» και τη «Νέα Εγκυκλοπαίδεια» (Χάρη Πάτση), στον Τόμο «Γενικός Οδηγός του Γραπτού Λόγου» και στις Σχολικές Εκδόσεις του Εκδοτικού Οίκου Ι. Ρώσση (μεταφράσεις από τα αρχαία, αναλύσεις Νεοελληνικών Λογοτεχνημάτων, Λεξικά, Υποδείγματα Εκθέσεων κ.ά).
Ίδρυσε και διεύθυνε τα περιοδικά «Το ατρόμητο ελληνόπουλο» και «Τα αστέρια του γηπέδου», των οποίων την κυκλοφορία απαγόρευσε η Χούντα του 1967. Χρημάτισε Διευθυντής Συντάξεως των Περιοδικών «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Νεότητος», «Πατμιακά Χρονικά» (Περιοδικό - Πρώτη Περίοδος), «Ο Όσιος Νικών ο Μετανοείτε» και «Πατμιακές Σελίδες».
Ίδρυσε και διεύθυνε τους εκδοτικούς οίκους «Ο Πλάτων» και «Παιδικός Παράδεισος».
Συνδέσεις (links) Βιβλιονέτ Εργογραφία
Ιωάννης ο Θεολόγος: ο μαθητής της αγάπης. Πάτμος, [χ.ε.], 1999. Σελ.: 110.
Ο κλεινός και στερρός Χριστόδουλος: ο κτήτωρ της μονής Θεολόγου Πάτμου. Πάτμος, [χ.ε.], 1999. Σελ.: 63.
Το τσοπανόπουλο της Δημητσάνας: ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε και η ελληνική επανάσταση. Αθήνα, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1997. Σελ.: 183. ISBN: 960-315-321-4 (1η έκδοση: 1981)
Στο μαγεμένο κόσμο των βυθών: σύγχρονο παιδικό μυθιστόρημα βασισμένο πάνω σε επιστημονικά δεδομένα, στα επιτεύγματα της νέας επιστήμης της ωκεανογραφίας και της υποβρύχιας δραστηριότητας. Αθήνα, [χ.ε.]. 1997. Σελ.: 159. ISBN: 960-90361-1-2
Νέος οδηγός της ιεράς μονής αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου. Πάτμος, [χ.ε.], 1995. Σελ.: 96.
Της Πάτμου το κλέος: ιστορηματική βιογραφία του Οσίου Πατρός Ημών Χριστοδούλου του Θαυματουργού. Πάτμος: Μονή Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου Πάτμου, 1994. Σελ.: 129.
Στα ίχνη του Μαθητή της Αγάπης: ιστορηματική βιογραφία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Πάτμος: Μονή Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου Πάτμου, 1994. Σελ.: 164.
Οδηγός ιεράς μονής και ιερού σπηλαίου της Αποκαλύψεως. Αθήνα, [χ.ε.]. 1994. Σελ.: 54.
Από την αφάνεια στη δόξα: φτωχά παιδιά που έγιναν μεγάλοι άνδρες. Αθήνα, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1990. Σελ.: 175.
Με το φωτοστέφανο της θείας δόξης: (μάρτυρες και άγιοι της εκκλησίας μας). Αθήνα, Παράδεισος, 1990. Σελ.: 96. (1η έκδοση: 1979)
Οι πατμιακές μελέτες και ο Ιωάννης Σακκελίων. Αθήναι, [χ.ε.], 1973. Σελ.: 19.
Ελληνόπουλα ροβινσώνες. Αθήναι, [χ.ε.], 1963.
Μικροί αστροναύτες: φανταστική περιπέτεια βασισμένη σε επιστημ. δεδομένα. Αθήναι, [χ.ε.], 1962.
Ιωάννης Σακελλίων. Σύρος, [χ.ε.], 1958. Σελ.: 14.
Προστριβαί μεταξύ Σαμίων και Πατμίων κατά τους πρώτους χρόνους της επαναστάσεως. Αθήναι, [χ.ε.], 1958.
Λαογραφικά της Πάτμου: παιδικά. Αθήνα, [χ.ε.], 1956.
Μεταφράσεις
Brown, A. Το πιο παράξενο ταξίδι: στη ράχη μιας φάλαινας. Αθήνα, [χ.ε.], 1998. Σελ.: 141. ISBN: 960-90361-4-7
Manzi, Alberto. Η θυσία του κάστορα. Αθήνα, [χ.ε.], [χ.χ.].
Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αθήνα, [χ.ε.], [χ.χ.]. Σελ.: 63.
Άλλες Εκδόσεις
Επιμέλειες:
Τα παραμύθια της Πάτμου. Αθήνα, [χ.ε.], 1996. Σελ.: 284. ISBN: 960-90361-0-4