Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φωτογραφικό λεύκωμα Giovanni Giovannetti
Φωτογραφικό λεύκωμα Πηνελόπης Μασούρη
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Παρθενίου Γιώτα (1945 - )

ΒιογραφικόΒραβείαΕργογραφίαΜεταφράσεις έργων τηςΑπόσπασμα από το έργο τηςΕμφάνιση όλων

Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2009


Νέα Αναζήτηση
Βιογραφικό

Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Μελιγγοί , κοντά στην αρχαία Δωδώνη, όπου και έζησε τα πρώτα της ζωής της χρόνια.
Θύμησες από παιδική ηλικία, η νοσταλγία της μικρής κοινωνίας και της γειτονιάς, ο μόχθος των απλών ανθρώπων, τοπία απάτητα, πίνακες κλεισμένοι σε κάδρα …
Στα Γυμνασιακά της χρόνια, όλη η οικογένεια πια, τέσσερα παιδιά κι η μητέρα, εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα στο σπίτι της γιαγιάς, « Το σπίτι με τους μεγάλους καθρέφτες », όπου ήταν ήδη εγκαταστημένος ο πατέρας.
Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές στην Αθήνα, 1963 – 1965, 1975 – 1977, θέατρο, μπουάτ, εκθέσεις ζωγραφικής, πλατεία Συντάγματος -,διαδηλώσεις -,επηρέασαν βαθιά τις αισθητικές και ιδεολογικές της αναζητήσεις.
Εργάστηκε στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1966 έως το 1984, ως Νηπιαγωγός κι από το 1984 έως το 1998 ως Σχολικός Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. « Η παιδαγωγική της, ήταν ποίηση », είπαν.
Από το 1998 ως το 2001 δίδαξε Θεατρική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η σχέση της με την ποίηση ανιχνεύεται στη παιδική ηλικία όπου τα ακούσματα από τη Δημοτική μας ποίηση. Στην εφηβική ηλικία έρχεται σε επαφή με το αρχαίο δράμα, σημαδεύεται κυριολεκτικά, στις παραστάσεις του αναστηλωμένου από το Σωτήρη Δάκαρη, αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.
Ποιήματά της και ποιητικές συλλογές μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες από αξιόλογους μεταφραστές, Ιταλική, Ρουμανική, Αλβανική, Πολωνική, τιμήθηκαν με Ελληνικά και Διεθνή βραβεία.
Διεθνές ειδικό βραβείο Κέντρου Κουλτούρας PELLE DI LUNA, Ρώμη 1986. Α΄βραβείο ποίησης Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου, Αθήνα 1992.
Το 2001 η ποιητική της συλλογή για παιδιά. « Μη κρύβεσαι …θα σε βρω » προτάθηκε για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2001 του περιοδικού « Διαβάζω ».
Η Γιώτα Παρθενίου ανοίγεται στο Διεθνή χώρο από το 1982 όταν και συμμετέχει στο Συμπόσιο ποίησης, CONVEGNO INTERNAZIONALE DI STUDI LA POESIA DI EUGENIO MONTALE, GENOVA 25-28 Νοεμβρίου 1982, χάρις στον ποιητή Φοίβο Δέλφη και στη μετάφραση ποιημάτων της στην Ιταλική, διοργανώνει ποιητικές συναντήσεις και αφιερώματα σε ποιητές, κρατά μια συγκινησιακή σχέση με τα παιδιά, καλεσμένη σε Σχολεία , Γυμνάσια, Λύκεια …
Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε Ελληνικές και ξένες Ανθολογίες καθώς και στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων για το Νηπιαγωγείο του Υ.Π.Ε.Π.Θ, από το 1996. Κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο από έγκυρους κριτικούς, ποιητές, πανεπιστημιακούς. Το έργο της τίμησαν πνευματικοί φορείς στο χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, η πόλις της, η γενέτειρά της.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Παγκόσμιας οργάνωσης για το παιδί Ο.Μ.Ε.Ρ. , α, το παιδί για τη Γιώτα Παρθενίου, Έφορος Εκδόσεων της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, που από το 2002 εκδίδει το περιοδικό « ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ».

Σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων.

Κατηγορίες

Ποίηση, Παιδική λογοτεχνία

Συνδέσεις (links)

Βιβλιονέτ


PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.