Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φωτογραφικό λεύκωμα Giovanni Giovannetti
Φωτογραφικό λεύκωμα Πηνελόπης Μασούρη
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών
Βωτυράς Νικόλαος Β.
Τόπος Γέννησης:Κέα;
Λογοτεχνικές Κατηγορίες:Πεζογραφία
Θέατρο - Σενάριο

Βιογραφικό Σημείωμα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β. ΒΩΤΥΡΑΣ


Η περίπτωση του συγγραφέα Νικολάου Βωτυρά δεν αναφέρεται σε ιστορίες λογοτεχνίας και βιογραφικά λεξικά. Τα όποια στοιχεία για τη ζωή του αντλήθηκαν από τους μελετητές από τις πληροφορίες που δίνουν τα εκδεδομένα βιβλία του. Πιθανόν καταγόταν από την Κέα, ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και στις σελίδες τίτλων των έργων του αναφέρεται διαδοχικά ως λοχίας του 2ου Πεζικού Συντάγματος της Γραμμής (αναγράφεται επίσης πως το 1848 είχε υπηρετήσει δώδεκα χρόνια, κατά συνέπεια οι ερευνητές τοποθετούν τη γέννησή του γύρω στα 1830), επιλοχίας του πεζικού και υπολοχαγός (με βάση την απουσία αναφοράς στο βαθμό του στην έκδοση του κωμειδυλλίου του Ο Μανωλάκης το 1887 εικάζεται αποστράτευσή του νωρίτερα). Τέλος σχετικά με τα μέρη της Ελλάδας στα οποία έζησε, υποθέσεις γίνονται σε σχέση με τους τόπους έκδοσης των έργων του. Γνώριζε γερμανικά και πέθανε μετά το 1892 (χρονιά έκδοσης του τελευταίου γνωστού έργου του). Το λογοτεχνικό έργο του Νικολάου Βωτυρά παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως για τη δημοτικότητα που γνώρισε, οφειλόμενη εν μέρει στον κύκλο αναγνωστών που διέθετε ο συγγραφέας (συνάδελφοί του στρατιωτικοί που ενδιαφέρονταν για τα στρατιωτικής θεματικής έργα του). Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1860 με την έκδοση του μυθιστορήματος Το υποτιθέμενον φάντασμα στην Αθήνα, έργου ρομαντικής τεχνοτροπίας, στα χνάρια της αντίστοιχης ευρωπαϊκής παραγωγής, της ιστορικής μυθιστορηματικής γραφής και της ελληνικής πρόσληψής της σε συνδυασμό με την εγχώρια τάση για διδακτισμό και συμβολή στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η Σπάθη της εκδικήσεως, ενώ η Συνέπεια της αμαρτίας ακολουθεί τη μόδα των λεγόμενων αποκρυφικών μυθιστορημάτων που ασχολούνται με τη ζωή των περιθωριακών τύπων αλλά και την ηθική παρακμή των ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων των μεγαλουπόλεων (στα χνάρια του έργου του Eugene Sue Mysteres de Paris). Η θεατρική παραγωγή του τέλος τοποθετείται στο χώρο του κωμειδυλλίου, είδους το οποίο εκπροσώπησε την πρώτη προσπάθεια των νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων για απομάκρυνση από τη ρομαντική γραφή και στροφή προς τη διερεύνηση της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής. 1. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το δημοσίευμα Βαγενάς Νάσος, «Νικόλαος Β. Βωτυράς», Η παλαιότερη πεζογραφία μας· Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΔ΄ (1830-1880), σ.256-264. Αθήνα, Σοκόλης, 1996.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία• Βαγενάς Νάσος, «Ένας τελικά λαϊκός πεζογράφος», Το Βήμα, 29/1/1995.
• Βαγενάς Νάσος, «Νικόλαος Β. Βωτυράς», Η παλαιότερη πεζογραφία μας· Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΔ’ (1830-1880), σ.256-264. Αθήνα, Σοκόλης, 1996.
• Γκόρπας Θωμάς, «Μνημείο λαϊκής φιλολογίας», Νικόλαος Β.Βωτυράς, Ο μάγκας του Ωρολογίου, σ.8-10. Αθήνα, 1983.
• Δημητρούλια Τιτίκα, «Ο Νικόλαος Βωτυράς και η Σπάθη της εκδικήσεως», Νικόλαος Β. Βωτυράς, Η σπάθη της εκδικήσεως, σ.9-21. Αθήνα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1994.
• Θεοδοσοπούλου Μ., «Εξελικτική η πορεία του Νικολαόυ Β.Βωτυρά», Εποχή, 19/2/1995.
• Σαχίνης Απόστολος, «Έξι άγνωστα αφηγηματικά έργα του 19ου αιώνα», Νέα Εστία129, 1989, σ.435-439 (τώρα και στον τόμο Θεωρία και άγνωστη ιστορία του μυθιστορήματος στην Ελλάδα, 1760-1870, σ.113-122. Αθήνα, 1992.

Εργογραφία


(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις) 1

Ι.Μυθιστορήματα
• Το υποτιθέμενον φάντασμα. Αθήνα, 1860.
• Η σπάθη της εκδικήσεως. Αθήνα, 1861 (και επανέκδοση με τίτλο Πατρίς και έρως ήτοι Ο θρίαμβος του υπέρ πατρίδος αισθήματος. Αθήνα, 1881 και έκδοση γ’ επαυξημένη με τίτλο Οι θρίαμβοι των ηρώων Ελλήνων κατά τον ιερόν υπέρ ελευθερίας αγώναΑ’. Ερμούπολη, 1886. Επανέκδοση με τίτλο Η σπάθη της εκδικήσεως, Αθήνα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 1994).
• Συνέπεια της αμαρτίας. Κωνσταντινούπολη,1873 (και επανέκδοση με τίτλο Η μάγκα του Ωρολογίου ήτοι Τα αποτελέσματα μιας αμαρτίας, Αθήνα, 1877).
ΙΙ.Θέατρο
• Ο Μανωλάκης · Κωμωδία αστειοτάτη μετ’ ασμάτων εις μίαν πράξιν. Κωνσταντινούπολη, 1887.
• Μπάμπης ο λοκαντιέρης · Κωμειδύλλιον εις πράξεις τρεις, μετά διαφόρων ασμάτων. Πάτρα, 1892. 1. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το δημοσίευμα Βαγενάς Νάσος, «Νικόλαος Β. Βωτυράς», Η παλαιότερη πεζογραφία μας· Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΔ΄ (1830-1880), σ.256-264. Αθήνα, Σοκόλης, 1996.


Νέα αναζήτηση
PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.