Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φωτογραφικό λεύκωμα Giovanni Giovannetti
Φωτογραφικό λεύκωμα Πηνελόπης Μασούρη
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών
Φραγκούδης Επαμεινώνδας
Τόπος Γέννησης:Κύπρος - Λευκωσία
Έτος Γέννησης:1825
Έτος Θανάτου:1897
Λογοτεχνικές Κατηγορίες:Πεζογραφία
Μετάφραση
Μελέτη

Βιογραφικό Σημείωμα

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗΣ (1825 [;] - 1897)


Ο Επαμεινώνδας Φραγκούδης γεννήθηκε στη Λεμεσό γύρω στο 1825, γιος του κύπριου εμπόρου και αγωνιστή Γιάγκου Φραγκούδη, της ομώνυμης οικογένειας αγωνιστών της Κύπρου, και της κερκυραίας Αγγελικής Σιβίνη, από την οικογένεια του Καποδίστρια. Φοίτησε στο Λύκειο Κέρκυρας και στην Ιόνιο Ακαδημία. Την περίοδο εκείνη γνωρίστηκε με το Σολωμό και εντάχθηκε στον κύκλο των θαυμαστών του. Επέστρεψε κατόπιν στην Κύπρο και εργάστηκε στο ελληνικό υποπροξενείο της Λάρνακας. Το 1853 ανέλαβε με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου το ελληνικό σχολείο της Λευκωσίας, όπου δίδαξε για ένα χρόνο. Το 1854 η συμμετοχή του στην κυκλοφορία στασιαστικού κατά των Τούρκων φυλλαδίου και η παράλληλη εκδήλωσή του κατά της καθολικής κοινότητας της Κύπρου τον ανάγκασαν να φύγει για την Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας Τηλέγραφος του Βοσπόρου και εκδότης του περιοδικού Θελξινόη, που κυκλοφόρησε για δύο χρόνια. Εκεί παντρεύτηκε την Εριφύλη Σωτηριάδου και εγκαταστάθηκε κατόπιν μαζί της στο Βουκουρέστι, όπου διορίστηκε καθηγητής στο οικοτροφείο Αποστολάτου, ύστερα από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Στο Βουκουρέστι ο Φραγκούδης έμεινε ως το τέλος της ζωής του, συμμετέχοντας στην εκεί κοινωνική ζωή και πνευματική κίνηση, ως μεταφραστής του υπουργείου εξωτερικών, ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία και ως δάσκαλος των παιδιών του βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου. Το 1860 διορίστηκε καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και το 1892 του απονεμήθηκε το Βραβείο του Ταξιάρχη του Ρωμανικού Στέμματος. Πέθανε στο Βουκουρέστι το 1897. Από το λογοτεχνικό έργο του Φραγκούδη το ενδιαφέρον των μελετητών είχε στραφεί για πολλά χρόνια σχεδόν αποκλειστικά προς τον Θέρσανδρο, πρωτόλειο έργο του 1847, που κατά γενική ομολογία αποτέλεσε το πρώτο κυπριακό μυθιστόρημα. Ο Θέρσανδρος, ερωτικό μυθιστόρημα ρομαντικής τεχνοτροπίας, είναι έργο αποκαλυπτικό των ποικίλων επιρροών που δέχτηκε ο συγγραφέας από την αρχαία ελληνική ποίηση, το δημοτικό τραγούδι, το Σολωμό και την Επτανησιακή Σχολή. Νεώτερες μελέτες, (βλ. λήμμα Σταυρίδης Φοίβος, στη βιβλιογραφία), στρέφονται προς τα μετά τον Θέρσανδρο πεζογραφήματά του, δημοσιευμένα κυρίως στο περιοδικό Θελξινόη (Αγρυπνεί η θεία Δίκη, Οδοιπορικόν Μαυροβουνίου, Ραμαζάνιον Καραγκιόζης Καδίρ Γκεζεσή Βαϊράμιον κ.α.) 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Επαμεινώνδα Φραγκούδη βλ. Κουδουνάρης Αριστείδης Λ., «Φραγκούδης Επαμεινώνδας Ι.», Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων 1800 - 1920, σ.243-244. Λευκωσία, ΄Ιδρυμα Πιερίδη, 1991, Σταυρίδης Φοίβος, Εισαγωγή στο Οδοιπορικόν Μαυροβουνίου, σ.11-29. Λευκωσία, Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 1994 και Σταυρίδης Φοίβος, «Επαμεινώνδας Ι. Φραγκούδης», Η παλαιότερη πεζογραφική μας παράδοση · Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΓ'· (1830-1880), σ.322-332. Αθήνα, Σοκόλης, 1996.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία• Βαλέτας Γ., «Τρεις πρόδρομοι της κυπριακής λαογραφίας», Πνευματική ΚύπροςΘ΄, Φεβρουάριος - Μάρτιος 1969 αρ.102, σ.163 - 165.
• Βαλέτας Γ., «Το πρώτο κυπριακό μυθιστόρημα· Ο Θέρσανδρος του Επαμεινώνδα Φραγκούδη», Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης13, Ιανουάριος 1971, σ.5 - 7.
• Βαλέτας Γ., Το ελληνικό διήγημα · Η θεωρία και η ιστορία του, σ.99-100. Αθήνα, Φιλιππότης, 1983 (έκδοση β΄ συμπληρωμένη).
• Κουδουνάρης Αριστείδης Λ., «Φραγκούδης Επαμεινώνδας Ι.», Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων 1800 - 1920, σ.243-244. Λευκωσία, έκδοση του Ιδρύματος Πιερίδη, 1991.
• Μητσάκης Κ., Τα δοκίμια της Βοστώνης, σ.97-108. Αθήνα, Καρδαμίτσα, 1993.
• Παπαλεοντίου Λευτέρης, «Η άγρια φύση του Μαυροβουνίου», Διαβάζω354, 7-8/1995, σ.142-143.
• Σαχίνης Απόστολος, «Επαμεινώνδας Φραγκούδης», Το Νεοελληνικό Μυθιστόρημα, σ.65-68. Αθήνα, Εστία, 1958 (έκδοση στ΄, διορθωμένη, 1991).
• Σταυρίδης Φοίβος, Εισαγωγή στο Οδοιπορικόν Μαυροβουνίου, σ.11-29. Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 1994.
• Σταυρίδης Φοίβος, «Επαμεινώνδας Ι. Φραγκούδης», Η παλαιότερη πεζογραφική μας παράδοση · Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΓ΄· 1830-1880, σ.322-332. Αθήνα, Σοκόλης, 1996.
• Φραγκούδης Γεώργιος Σ., Ιστορία και γενεαλογία της μεγάλης κυπριακής οικογένειας Φραγκούδη και των συγγενικών οικογενειών, σ.45-47. Αθήνα, 1939.
• Χατζοπούλου Λίτσα, «Ρομαντισμός και ιδεολογία στο Θέρσανδρο του Επαμεινώνδα Φραγκούδη», Ακτή23, ετ.Στ΄, Καλοκαίρι 1995.

Εργογραφία


(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

Ι.Πεζογραφία
• Ο Θέρσανδρος · Μυθιστορία Α΄. Αθήνα, τυπ. Χ.Νικολαΐδου Φιλαδελφέως, 1847.
• Οδοιπορικόν Μαυροβουνίου· Φιλολογική επιμέλεια Φοίβος Σταυρίδης. Αναδημοσίευση από το περιοδικό Θελξινόη (Κωνσταντινούπολη 1855 - 1857). Λευκωσία, Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 1994.
ΙΙ.Λόγοι
• Πανηγυρικός των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων. Βουκουρέστι, τυπ. Στεφάνου Ρασσιδέσκου, 1863.
• Λόγοι επιτάφιοι εις Παναγιώτην Τριανταφυλλίδην. Βουκουρέστι, τυπ. Στεφάνου Ρασιδέσκου, 1863.
• Λόγος εις το ιερόν και δημοτελές μνημόσυνον των εν Κρήτη υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων τη ΚΖ΄ Νοεμβρίου 1866. Βουκουρέστι, τυπ. της Κυβερνήσεως, 1867.
ΙΙΙ.Μετάφραση
• Διαθήκη Κωνσταντίνου του Ξενοκράτους. Βουκουρέστι, τυπ. Εφημ. Συλλόγων, 1892.
ΙV. Μελέτη
• Πραγματεία περί του εν Σάμω πολιτεύματος. Σάμος, Ηγεμονικό Τυπογραφείο, 1892.


Νέα αναζήτηση
PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.