Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχείο συγγραφέων
Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935
Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Φωτογραφικό λεύκωμα Giovanni Giovannetti
Φωτογραφικό λεύκωμα Πηνελόπης Μασούρη
Αρχείο λογοτεχνικών βραβείων
Αρχείο εικονογράφων
Αρχείο μεταφραστών
Αρχείο εκδοτών
Αρχείο βιβλιοπωλείων
Αρχείο βιβλιοθηκών
Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων
Αρχείο περιοδικών
Ανθολογία ελληνικής ποίησης
Αρχείο 'Βιβλίο & Τέχνη'
Επιστήμες του Ανθρώπου
Θεματικές Εκθέσεις
Αρχείο ημερίδων για βιβλιοθήκες
Κέντρα φιλοξενίας λογοτεχνών
Αρχείο κριτικών λογοτεχνίας
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών
Βελεστινλής Ρήγας
Τόπος Γέννησης:Βελεστίνο
Έτος Γέννησης:1757
Έτος Θανάτου:1798
Λογοτεχνικές Κατηγορίες:Ποίηση
Θέατρο - Σενάριο
Δοκίμιο
Μετάφραση

Βιογραφικό Σημείωμα

ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΝΣΤΙΝΛΗΣ (1757 - 1798)


Ο Ρήγας Βελεστινλής γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757, γιος του εύπορου εμπόρου Κυριαζή και της συζύγου του Μαρίας. Τα μαθητικά του χρόνια πέρασε στη γενέτειρά του (όπου μαθήτευσε πλάι στον ιερέα του χωριού), στη Ζαγορά. Υπάρχει παράδοση ότι ήταν για μικρό χρονικό διάστημα δάσκαλος στην κοινότητα Κισσού του Πηλίου. Ακολούθησε ταξίδι του πιθανόν στην Πόλη. Εκεί ο Φεραίος (ο όρος δημιούργημα των μεταγενέστερων μελετητών του) έμαθε γαλλικά και γερμανικά και εισχώρησε στο φαναριώτικο περιβάλλον και στην Αυλή του πρίγκηπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, τον οποίο ακολούθησε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, όταν ο τελευταίος έγινε ηγεμόνας της Μολδαβίας. Υποστηρίζεται ότι εργάστηκε επίσης στην Αυλή του ηγεμόνα της Βλαχίας Μαυρογένη, όπου απέκτησε διοικητικά αξιώματα και, εμπνευσμένος από τη Γαλλική Επανάσταση και τα ιδανικά του Διαφωτισμού, συνέλαβε το σχέδιό του για την απελευθέρωση του υπόδουλου ελληνισμού και των λαών των Βαλκανίων. Ο Ρήγας έφυγε για τη Βιέννη (1796), όπου εντάχτηκε στην εκεί ελληνική παροικία και συνέχισε την επαναστατική του δράση. Ήδη το 1790 είχε εκδώσει τα έργα του «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» και «Φυσικής απάνθισμα», κατά τη διάρκεια μιας πρώτης, σύντομης παραμονής του στη Βιέννη. Στη Βιέννη τοποθετείται και η δεύτερη, από το 1797, περίοδος της γραπτής του δημιουργίας με έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Έτσι στα δύο πρώτα έργα του κυριαρχούν οι ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, της ανάγκης για παιδεία και της ηθικής, παράλληλα με μια τάση μελαγχολίας (με αφορμή τα παραπάνω ο Δημαράς κατατάσσει τον Ρήγα στο κίνημα του προρομαντισμού), ενώ στα έργα του της περιόδου 1796-1797 («Ηθικός Τρίπους» 1797, «Νέος Ανάχαρσις» 1797, και κυρίως «Το Επαναστατικό Μανιφέστο» και «Η Χάρτα της Ελλάδος»), ο πολιτικός προβληματισμός και η αγωνία για την ελευθερία του Γένους συμπορεύονται με πνεύμα ιστορισμού και αρχαϊσμού. Το Σύνταγμα (που εμπεριέχεται στο Μανιφέστο) και η Χάρτα του Ρήγα αποκαλύπτουν τον πρωτοπόρο πολιτικό στοχασμό του, ενώ ο Θούριος τον επαναστατικό λυρισμό του, και τον τοποθετούν στους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Το Δεκέμβρη του 1797 ο Ρήγας καταδόθηκε από έναν τυχάρπαστο έλληνα έμπορο για τη δράση του στην αυστριακή αστυνομία και τον συνέλαβαν στην Τεργέστη στο δρόμο του για τα νησιά του Ιονίου, αφού είχε πάρει διαβατήριο από την αυστριακή αστυνομία. Η Αυστρία τον παρέδωσε στο φρούριο των τούρκων στο Βελιγράδι, όπου στραγγαλίστηκε το 1798, σε ηλικία σαράντα ενός ετών μαζί με άλλους επτά συντρόφους του.
Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ρήγα Φεραίου βλ. Βρανούσης Λ., Ρήγας Βελεστινλής 1757-1798. Αθήνα, 1963, Κεχαγιόγλου Δημήτρης, «Ρήγας Βελεστινλής», Η παλαιότερη πεζογραφία μας. Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Β΄,2, σ.322-342. Αθήνα, Σοκόλης, 1999, Πασχάλης Δ.Π., «Ρήγας Φεραίος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια21. Αθήνα, Πυρσός, 1931 και «Χρονολόγιο Ρήγα Βελεστινλή», Διαβάζω235, 21/3/1990, σ.45 και Woodhouse C.M, Ρήγας Βελεστινλής• Ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής επανάστασης. Αθήνα, Παπαδήμας, 1997, Λουκάς Αξελός, Ρήγας Βελεστινλής. Σταθμοί και όρια στη διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα, Αθήνα, εκδ. Στοχαστής, 2003.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

• Άμαντος, Κωνσταντίνος. Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, 1930.
• Βέης, Ν. «Το πρώτον νεοαθηναϊκόν θέατρον και αι σχετικαί προς τον Ρήγαν Φεραίον παραστάσεις αυτού», Νέα Εστία 24, ετ.ΙΒ΄, 15/11/1938, αρ.286, σ.1516-1540.
• Βέης, Ν. «Το απάνθισμα Φυσικής», Πραγματείαι της Ακαδημίας Αθηνών 1, 1957, αρ.23.
• Βέης, Ν. «Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Ν. Πλασταράς και αι ελληνικαί διασκευαί του Μεταστασίου και του Γολδόνη», Ορίζοντες Β΄, 1943, σ.605.
• Βέη, Μαίρη Ν. «Έμμετρα επιγραμματικά εν έργοις Ρήγα Βελεστινλή του Θετταλού», Παρνασσός Δ., 1-3/1962, αρ.1, σ.135-144.
• Βρανούσης, Λ. Συμβολή στην έρευνα για τα τραγούδια του Ρήγα και των μιμητών του. Αθήνα, 1948.
• Βρανούσης, Λ. (επιμ.) Ρήγας. Αθήνα, Αετός, 1954 (στη σειρά Βασική Βιβλιοθήκη, αρ.10).
• Βρανούσης, Λ. Ρήγας Βελεστινλής 1757-1798. Αθήνα, 1963.
• Βρανούσης, Λ. Ρήγας Βελεστινλής Φεραίος, Άπαντα. Αθήνα, Εταιρεία Ελληνικών Εκδόσεων, 1968 (στη σειρά Άπαντα Νεοελλήνων Κλασικών, τ. Α’-Β’).
• Δασκαλάκης, Απ. Rhigas Velenstinlis. Παρίσι, 1937.
• Δασκαλάκης, Απ. Les oeuvres de Rhigas Velenstinlis • Etude bibliographique suivie d' une reedition critique, avec traduction francaise de la brochure revolutionnaire confisquee a Vienne en 1797. Paris, 1937.
• Δασκαλάκης, Απ. Μελέται περί Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, 1964.
• Θωμόπουλος, Ι.Α. «Το πρότυπο του Σχολείου των ντελικάτων εραστών», Νέα Εστία 48, ετ. ΚΔ΄, 14/8/1950, αρ.544, σ.1028-1038.
• Δασκαλάκης, Απ. Μελέται περί Ρήγα Βελενστινλή. Αθήνα, 1964.
• Κεχαγιόγλου, Δημήτρης. «Ρήγας Βελεστινλής», Η παλαιότερη πεζογραφία μας. Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Β΄,2, σ.322-342. Αθήνα, Σοκόλης, 1999.
• Κιτρομηλίδης, Πασχάλης Μ. Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αθήνα, 1990.
• Κιτρομηλίδης, Πασχάλης Μ. Ρήγας Βελεστινλής• Θεωρία και πράξη. Αθήνα, έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, 1998.
• Λάμπρος, Σπ. Αποκαλύψεις περί του μαρτυρίου του Ρήγα. Αθήνα, 1892.
• Λάμπρος, Σπ. «Ρήγας - Βηλαράς – Χριστόπουλος» Αθήνα, τυπ. Π.Δ. Σακελλαρίου, 1916 (στη σειρά Διαλέξεις περί ελλήνων ποιητών του ΙΘ' αιώνος, τ. Α').
• Λεγράνδ, Αιμ. Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή και των συν αυτώ μαρτυρησάντων • Μτφρ. Σπυρ.Λάμπρου. Αθήνα, 1891.
• Μελάς, Σπύρος. «Ρήγας Βελεστινλής, Ο πρωτομάστορας», Νεοελληνική Λογοτεχνία, σ.55-75. Αθήνα, Φέξης, 1962.
• Μιχαλόπουλος, Φ. «Ο Ρήγας Βελεστινλής ως πεζογράφος και ποιητής», Η Καθημερινή, 20/3/1939.
• Παλαιόφιλος (ψευδο). «Ο Ηθικός Τρίπους του Ρήγα», Η Καθημερινή, 6/5/1948.
• Πανταζόπουλος, Ν.Ι. Μελετήματα για τον Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, 1998.
• Πασχάλης, Δ.Π. «Ρήγας Φεραίος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 21. Αθήνα, Πυρσός, 1933.
• Πίστας, Παναγιώτης (επιμ). Σχολείον των ντελικάτων εραστών. Αθήνα, ΝΕΒ, 1971.
• Σάθας, Κωνσταντίνος. Νεοελληνική φιλολογία. Αθήνα, 1868.
• Σιδέρης, Γιάννης. «Ο Ρήγας Φεραίος και το ελληνικό θέατρο», Νεοελληνικά Γράμματα Α΄, 12/5/1935, αρ.5, σ.7.
• Στεφανίδης, Μιχ. Αι φυσικαί επιστήμαι εν Ελλάδι προ της επαναστάσεως. Αθήνα, 1926.
• Woodhouse, C.M, Ρήγας Βελεστινλής• Ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής επανάστασης. Αθήνα, Παπαδήμας, 1997.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Δεν είναι τελικά ο Ρήγας ο συγγραφέας των «Ανέκδοτων κειμένων» με την κωμωδία «Το σαγανάκι της τρέλας». Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2012.
•Topalov, Kiril. Ρακόβσκι και Ρήγας: στα πολιτισμικο-ιστορικά πρότυπα της Αναγέννησης των Βαλκανίων. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2011.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Το «ρόπαλο του Ηρακλέους» στους χάρτες του Ρήγα: νέες έρευνες. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2010.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Η δημοκρατική ενοποίηση του βαλκανικού χώρου στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2010.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Το χαρτογραφικό έργο του Ρήγα Βελεστινλή υπό το φως των νέων ερευνών. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2010.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Η συνωμοτική δράση του Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2009.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Ο «Θούριος» του Ρήγα εμψυχωτής των ραγιάδων επαναστατών. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2009.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Παραλείψεις και επισημάνσεις: στο έργο του Πασχάλη Κιτρομηλίδη «Ρήγας Βελεστινλής: Ο οραματιστής της 'Ελληνικής Δημοκρατίας», εφημερίδα Τα Νέα, Ιστορική Βιβλιοθήκη, «Οι ιδρυτές της νεότερης Ελλάδας», Αθήνα 2009. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2009.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Εισαγωγικά στον «Νέον Ανάχαρσι» του Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2009.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Ενδεικτική βιβλιογραφία για τον Ρήγα Βελεστινλή: Επέτειος 250 χρόνων από τη γέννησή του. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2007.
• Ρήγας Βελεστινλής: Διαφωτιστής, επαναστάτης, μάρτυρας. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα & Ελευθεροτυπία, 2007.
• Μπομπότη, Ουρανία Δ. Ρήγας Βελεστινλής ο επαναστάτης: θεατρικό έργο. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2006.
• Υπέρεια: Πρακτικά Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου (Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας), Βελεστίνο 2-5 Οκτωβρίου 2003. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2006.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Οι χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας του Ρήγα Βελεστινλή: Βιέννη 1797. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2005.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Ρήγας και ορθόδοξη πίστη. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2005.
• Υπέρεια: Πρακτικά Α΄ Συνεδρίου "Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας", Βελεστίνο 30-31 Μαΐου - 1 Ιουνίου 1986. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2003.
• Υπέρεια: Πρακτικά Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου "Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας", Βελεστίνο, 2-5 Οκτωβρίου 1997. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2002.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Ο Ρήγας μεταφραστής των «Ολυμπίων» του Μεταστάσιο. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2001.
• Λεγράνδ, Αιμ. Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή και των συν αυτώ μαρτυρησάντων: Εκ των εν Βιέννη αρχείων εξαχθέντα και δημοσιευθέντα. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Η άδικη κρίση του Ιω. Φιλήμονος για τον επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή: Ανάτυπο από το περιοδικό «Θεσσαλικό ημερολόγιο», τομ. 38, Λάρισα 2000, σελ. 257-272. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Η επαναστατική φυσιογνωμία του Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Η γαλλική "Encyclopédie" ένα πρότυπο του έργου του Ρήγα «Φυσικής απάνθισμα». Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Pantelic, Dusan. Η εκτέλεση του Ρήγα. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Καμαριανός, Νέστωρ. Ρήγας Βελεστινλής: συμπληρώσεις και διορθώσεις για τη ζωή και το έργο του. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1999.
• Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α. Η «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα: τα πρότυπά της και νέα στοιχεία. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1998.
• Πανταζόπουλος, Νικόλαος Ι. Μελετήματα για τον Ρήγα Βελεστινλή: η πολιτική ιδεολογία του ελληνισμού προάγγελος της επαναστάσεως. Ελληνικαί καταβολαί και ξενικαί επιδράσεις εις το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. Θρύλος και πραγματικότητα γύρω από τον Ρήγα. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1998.
•Βρανούσης, Λέανδρος. Ρήγας Βελεστινλής 1757-1798. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1998.
• Άμαντος, Κωνσταντίνος Ι. Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1997.
• Μαντουβάλου, Μαρία. Ο Ρήγας στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1996.
• Υπέρεια: Ρήγας: Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου «Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας», Βελεστίνο 2-4 Οκτωβρίου 1992. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1994 (Β΄ Μέρος)
• Υπέρεια: Φεραί - Βελεστίνο: Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου «Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας», Βελεστίνο 2-4 Οκτωβρίου 1992. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 1994 (Α΄ Μέρος)


Αφιερώματα περιοδικών:

• Νέα Εστία 43, ετ. ΚΒ΄, 1η/4/1948, αρ.498.
• Κυπριακά Γράμματα ΙΓ΄, 9-10/1948, αρ.159-160.
• Ελληνική Δημιουργία ΙΓ΄, 15/3/1954, αρ.147.
• Επιθεώρηση Τέχνης Στ΄, 11-12/1957, αρ.35-36.
• Σκιάθος, τεύχος 40, Γενάρης-Φλεβάρης-Μάρτιος 1986.
• Διαβάζω 235, 21/3/1990.
• Αντί, τεύχος 652, 1998.
•Επτά Ημέρες, εφ. Καθημερινής , 22 Μαρτίου 1998.
• Ιστορικά, εφ. Ελευθεροτυπία, αρ. 161, 28 Νοεμβρίου 2002.
• Ιστορικά Θέματα, τεύχος 16, Μάρτιος 2003.
• Μαγνησία, τεύχος 8, Μάιος 2007.

Εργογραφία

(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

• Σχολείον των ντελικάτων εραστών• ήτοι βιβλίον ηθικόν, περιέχον τα περίεργα συμβεβηκότα των ωραιοτέρων γυναικών του Παρισίου, ακμαζουσών κατά τον παρόντα αιώνα. Εκ της γαλλικής διαλέκτου , νυν πρώτον μεταφρασθέν παρά Ρήγα Βελενστινλή Θετταλού. Βιέννη, 1790. (ανατυπώθηκε στα 1869 και 1876).
• Φυσικής απάνθισμα δια τους αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας• εκ της γερμανικής και γαλλικής διαλέκτου, ερανισθέν παρά του Ρήγα Βελενστινλή Θετταλού. Βιέννη, 1790.
• Ηθικός Τρίπους (Τα «Ολύμπια» του Μεταστάσιο, η «Βοσκοπούλα των Άλπεων» του Μαρμοντέλ, ο «Πρώτος ναύτης» του Γκέσνερ), Βιέννη 1797.
• Ο νέος Ανάχαρσις του Μπαρτελεμύ, τ.Δ. Βιέννη, 1797 (του τόμου αυτού τα κεφάλαια 32, 33 και 34 μετέφρασε ο Ζακύνθιος Γ. Βεντέτης, τα 35 ως 39 ο Ρήγας).
• Η χάρτα της Ελλάδος. Βιέννη, 1797.
• Νέα Χάρτα της Βλαχίας, Βιέννη, 1797.
• Γενική Χάρτα της Μολδοβίας, Βιέννη, 1797.
• Εικόνα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βιέννη 1797.

Συγκεντρωτικές εκδόσεις:

• Ρήγας Βελεστινλής - Φεραίος• Επιμ. Λ. Βρανούση. Αθήνα, Εταιρεία Ελληνικών Εκδόσεων, [1968] (στη σειρά Άπαντα των Νεοελλήνων Κλασσικών, τα.Α’-Β’).
• Το Σύνταγμα και ο Θούριος του Ρήγα• Επιμ.Ε.Σ.Στάθη. Αθήνα, Αρμός, 1996.
• Ρήγα Βελεστινλή• Απάνθισμα κειμένων• Επιλογή κειμένων Πασχάλης Μ.Κιτρομηλίδης. Αθήνα, έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, 1998.
• Ρήγας: Ανέκδοτα κείμενα. Αθήνα, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός & Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου, 2011.
• Χάρτα της Ελλάδος. Αποχαιρετισμός στο γένος: Αυτοκρατορία και πατριωτισμός στο χαρτογραφικό έργο του Ρήγα (1796-1797). Αθήνα, Μένανδρος, 2010
• Άπαντα τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή [CD-ROM]. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2007.
• Ο «Μέγας Αλέξανδρος» του Ρήγα Βελεστινλή, Βιέννη 1797. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2006.
• Σχολείο των ντελικάτων εραστών. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2006.
• Barthélemy, Jean-Jacques. Νέος Ανάχαρσις: Τόμος τέταρτος, μεταφρασθείς τα μεν 32, 33 και 34 Κεφάλαια παρά του Γεωργίου Βεντότη Ζακυνθίου, τα δε 35, 36, 37, 38 και 39 παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2006.
• Τα επαναστατικά , Βιέννη 1797: Επαναστατική προκήρυξη: Τα δίκαια του ανθρώπου: Το σύνταγμα: Ο Θούριος: Ύμνος πατριωτικός. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2005.
• Θούριος: παραδοσιακές μουσικές παραλλαγές και προεπαναστατικές μελωδίες. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2005.
• Ρήγα Βελεστινλή: Άπαντα τα σωζόμενα: Νέα πολιτική διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας. Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2003.
• Ολυμπιακοί αγώνες. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2003.
• Χάρτα της Ελλάδος. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2003.
• Τα Ολύμπια: Μετάφραση του λιμπρέτου του Πιέτρο Μεταστάσιου Βιέννη 1797. Αθήνα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2000.
• Ρήγα ρήσεις. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Φυσικής απάνθισμα: Διά τους αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας εκ της γερμανικής και γαλλικής διαλέκτου. Αθήνα, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2000.
• Επαναστατικά τραγούδια του Ρήγα και ο ύμνος στον Μποναπάρτε του Περραιβού: Η έκδοση της Κέρκυρας 1798: Φωτομηχανική ανατύπωση. Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 1998.


Νέα αναζήτηση
PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.