Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
To EKEBI και το παιδί
Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία των μαθητών
Εκθέσεις βιβλίου
Λέσχες Ανάγνωσης
Βραβείο Αναγνωστών
Σεμινάρια «Το εργαστήρι του βιβλίου»
Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


To EKEBI γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2008
φέτος αφιερωμένη στην πολιτική ποίηση (21 Μαρτίου – εαρινή ισημερία)


Με ένα αφιέρωμα στην ελληνική πολιτική ποίηση έχει επιλέξει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) να γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) οργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις που προβάλουν την ελληνική ποίηση και τους δημιουργούς της.

Η ενασχόληση άλλωστε της ποίησης με την πολιτική υπήρξε σχεδόν πάντοτε συνεχής, ποικιλόμορφη και εκτεταμένη. Από τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Παλαμά και τον Σικελιανό, από τον Καβάφη και τον Βάρναλη ως τον Σεφέρη και τον Ρίτσο, από τον Αναγνωστάκη και τον Πατρίκιο ως τους ποιητές των νεώτερων γενεών, το πολιτικό στοιχείο, στις διάφορες διατυπώσεις του, αποτελεί ένα σταθερό συστατικό της ποιητικής μας ανθρωπολογίας.

  • Έτσι, στην καθιερωμένη πλέον συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με το Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008, ώρα: 20:30, στην αίθουσα BANQUET του Μέγαρου, μια συναυλία - παράσταση πολιτικής ποίησης με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Ζαχαρία Καρούνη να τραγουδούν αγαπημένες μελωδίες, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη και μουσική επιμέλεια Γιώργου Παπαδάκη.
  • Και βέβαια θα επαναληφθεί η μεγάλη καμπάνια ποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, στάσεις λεωφορείων, τραμ κ.ά.) πλημμυρίζοντας και φέτος την πόλη με στίχους που θα μας συντροφεύουν από 19 Μαρτίου έως 22 Απριλίου στις καθημερινές μας μετακινήσεις.
  • Επίσης, θα κυκλοφορήσει από τον Απρίλιο μια σειρά από 12 τηλεκάρτες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Κάθε μήνα για ένα χρόνο το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ θα κυκλοφορεί μια νέα τηλεκάρτα με στίχους πολιτικής ποίησης.Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των εκδηλώσεων

Το ΕΚΕΒΙ γιορτάζει την Ποίηση με μελοποιημένους στίχους από την Μαρία Φαραντούρη
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008, ώρα: 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα BANQUET

 Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2008, σε μια καθιερωμένη πλέον συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με το Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008, ώρα: 20:30, στην αίθουσα BANQUET του Μέγαρου, συναυλία – παράσταση με θέμα την ελληνική μελοποιημένη πολιτική ποίηση.
Το θέαμα παρουσιάζει ένα πλούσιο ρεπερτόριο ελληνικής μελοποιημένης πολιτικής ποίησης αρχίζοντας από την εποχή των τραγουδιών που αναφέρονται στα επεισόδια από τη ζωή, τα αισθήματα και τη δράση των αγωνιστών της εθνικής ανεξαρτησίας, που και αυτά, βεβαίως μπορούν να θεωρηθούν εκτός από πατριωτικά – εθνικοαπελευθερωτικά και τα πρώτα πολιτικά μετά τα τραγούδια του Ρήγα. Περιλαμβάνονται επίσης τραγούδια της ανώνυμης και επώνυμης δημιουργίας, από την εποχή της εθνικής αποκατάστασης μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στο πρόγραμμα αντιπροσωπεύεται η μεγάλη και βαθιά τομή στην ιστορία του τραγουδιού της νεότερης Ελλάδας, που εισηγήθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Το είδος του τραγουδιού που καλλιέργησαν οι δυο μεγάλοι μας δημιουργοί είναι βαθύτατα πολιτικό. Ο μεν Χατζιδάκις με την επεξεργασία της μορφής και την αισθητική του πρόταση που καλλιεργούσε το κοινό αισθητήριο, ο δε Θεοδωράκης, περισσότερο από κάθε άλλον συνθέτη στην ιστορία του τραγουδιού, συνέδεσε, όπως είναι γνωστό, άμεσα και δυναμικά την τέχνη του με το λαϊκό κίνημα σε μια κρίσιμη στιγμή του.

Την έρευνα, την επιλογή ρεπερτορίου και την ενορχήστρωση της παράστασης ανέλαβε ο Γιώργος Παπαδάκης, στο σενάριο συνεργάστηκε η Αγαθή Δημητρούκα και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης.
Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Μαρία Ζώη συνοδευόμενοι από οκταμελή ορχήστρα που αποτελείται από τους Ειρήνα Βαλεντίνοβα (πιάνο), Μάνο Γρυσμπολάκη (ακκορντεόν), Νίκο Καινούργιο (κιθάρα), Κώστα Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Χρήστο Κωνσταντίνου (μπουζούκι), Σωτήρη Μαργώνη (βιολί), Simone Mongelli (κρουστά), Μαριλίζα Παπαδούρη (τσέλο). Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Νίκος Μπουσδούκος.

Ενδεικτικά, ορισμένοι τίτλοι των τραγουδιών που θα ακουστούν είναι οι εξής:
Ευριπίδη Τρωάδες - μουσική Ελένη Καραΐνδρου, Δημοτικό Θρήνος της Άλωσης, Θούριος Ρήγα Φεραίου, Ανδρέα Κάλβου Εις Σάμον - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Το άσμα της δικαιοσύνης (πολιτική σάτιρα Επιθεώρηση), Μας χωρίζει ο πόλεμος στίχοι Κ. Κοφινιώτης - μουσική Μ. Σουγιούλ, Κάποια μάνα αναστενάζει στίχοι-μουσική Βασίλης Τσιτσάνης, Εποχή της Μελισσάνθης στίχοι-μουσική Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννη Ρίτσου Καρτέρεμα μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Τάσου Λειβαδίτη Δραπετσώνα - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Οδυσσέα Ελύτη Ένα το χελιδόνι - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Νίκου Γκάτσου Χελιδόνι σε κλουβί - μουσική Μάνος Χατζιδάκις, Μπρένταν Μπήαν Ένας όμηρος μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Μάνου Ελευθερίου Τραγούδια του Αγώνα - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Eλένη στίχοι Μπάμπης Τσικληρόπουλος - μουσική Θάνος Μικρούτσικος.
Γενική είσοδος: 20 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) – MEGARON PLUS

Το ΕΚΕΒΙ γιορτάζει την Ποίηση με καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
19 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2008

Η καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα πραγματοποιηθεί και φέτος με θέμα την πολιτική ποίηση από 19 έως 22 Απριλίου 2008.

Οι συρμοί και οι αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ, οι στάσεις του Δήμου Αθηναίων, τα λεωφορεία, τα τρόλεϋ, τα ΤΡΑΜ και οι αποβάθρες του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, καθώς και οι σταθμοί των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων σε όλη την Ελλάδα, θα φιλοξενήσουν πολιτικούς στίχους των ελλήνων ποιητών Ανδρέα Κάλβου, Κωστή Παλαμά, Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Βάρναλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δ.Π. Παπαδίτσα, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Άρη Αλεξάνδρου, Μιχάλη Κατσαρού και Τίτου Πατρίκιου που επέλεξε ο καθηγητής κ. Νάσος Βαγενάς.

Έξι νέοι καλλιτέχνες
φοιτητές-απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν το εικαστικό υλικό της καμπάνιας, σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ με την ΑΣΚΤ που ξεκίνησε το 2003 και εδραιώθηκε με την πετυχημένη καμπάνια-αφιέρωμα στην ποίηση του Εγγονόπουλου. Οι καλλιτέχνες που εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Λεώνης Βιδάλη είναι οι: Αλεξάνδρα Αμπάτη, Ινώ Βαρβαρίτη, Λευτέρης Κιουρτσόγλου, Εύα Μαραθάκη, Δημήτρης Παππάς, Κατερίνα Χαδουλού και Έφη Χαλικοπούλου.

Λευτέρης Κιουρτσόγλου
Κατερίνα Χαδουλού
Κατερίνα Χαδουλού
Λευτέρης Κιουρτσόγλου
Κατερίνα Χαδουλού
Κατερίνα Χαδουλού
Ινώ Βαρβαρίτη
Εύα Μαραθάκη
Ινώ Βαρβαρίτη
Εύα Μαραθάκη
Δημήτρης Παππάς
Δημήτρης Παππάς
Δημήτρης Παππάς
Δημήτρης Παππάς
Αλεξάνδρα Αμπάτη
Έφη Χαλικοπούλου
Ινώ Βαρβαρίτη
Εύα Μαραθάκη
Δημήτρης Παππάς
Δημήτρης Παππάς
Έφη Χαλικοπούλου
Έφη Χαλικοπούλου
Αλεξάνδρα Αμπάτη
Κατερίνα Χαδουλού

Για την καμπάνια που θα υλοποιηθεί την περίοδο από 19 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2008, το ΕΚΕΒΙ συνεργάστηκε με τους: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΤΡΑΜ Α.Ε, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΛ και ΟΤΕ, καθώς και με την ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ που στηρίζει και φέτος την καμπάνια.

Το ΕΚΕΒΙ γιορτάζει την Ποίηση με 12 «ποιητικές» τηλεκάρτες
Κάθε μήνα για ένα χρόνο, ξεκινώντας από τον προσεχή Απρίλιο, θα κυκλοφορεί μια διαφορετική τηλεκάρτα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το ΕΚΕΒΙ συνεργάζεται και φέτος με τον ΟΤΕ για την παραγωγή τηλεκαρτών με στίχους πολιτικής ποίησης από το έργο σημαντικών δημιουργών: Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Κάλβο, Μιχάλη Κατσαρό, Κώστα Βάρναλη, Δημήτρη Δούκαρη, Γιώργο Σεφέρη κ.ά.

Η πρώτη, θα κυκλοφορήσει με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από τη Μαρία Νεφέλη:
Όταν ακούς «τάξη»/ ανθρώπινο κρέας μυρίζει
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι από τους επόμενους:
- Αν οπόταν πεθαίνει / πονηρός βασιλεύς/ έσβυν’ η νύκτα έν’ άστρον,/ ήθελον μείνει ολίγα/ ουράνια φώτα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, ΛΥΡΙΚΑ

- Μην αμελήσετε./Πάρτε μαζί σας νερό./Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ

- Φρόνιμα και ταχτικά/πάω μ’ εκείνον που νικά.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ


PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.