Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
To EKEBI και το παιδί
Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία των μαθητών
Εκθέσεις βιβλίου
Λέσχες Ανάγνωσης
Βραβείο Αναγνωστών
Σεμινάρια «Το εργαστήρι του βιβλίου»
Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες
Νικηφόρος Βρεττάκος (2012)
Οδυσσέας Ελύτης (2011)
Νίκος Καββαδίας (2010)
Στρατής Τσίρκας (2010)
Γιάννης Ρίτσος (2009)
Ν. Γ. Πεντζίκης (2008)
Μ. Καραγάτσης (2008)
Νίκος Εγγονόπουλος (2007)
Νίκος Καββαδίας (2006)
Γιώργος Θεοτοκάς (2005)
Νίκος Καζαντζάκης (2004)
Κωστής Παλαμάς (2003)
Ανδρέας Εμπειρίκος (2001)
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (2001)
Γρηγόριος Ξενόπουλος (2001)
Άγγελος Σικελιανός (2001)
Γιώργος Σεφέρης (2000)
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ 2007
100 χρόνια από τη γέννησή του

 Το 2007 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου, το έργο του οποίου αποτελεί ένα από τα βασικά κεφάλαια του ελληνικού μοντερνισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), αναγνωρίζοντάς τον ως έναν σπουδαίο δημιουργό που σημάδεψε την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα τόσο στη ζωγραφική όσο και στην ποίηση, αποφάσισαν να τιμήσουν την επέτειο και συγκρότησαν οργανωτική επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι κατάρτισαν ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων, με στόχο να φωτίσουν καλύτερα το έργο του και συγχρόνως να το φέρουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό. Για την υλοποίηση του προγράμματος το ΕΚΕΒΙ συνεργάστηκε με άλλους φορείς και οργανισμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων αναλυτικά:

ΛΕΥΚΩΜΑ «η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος... »
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2007 Έκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με φιλολογική επιμέλεια της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, καθηγήτριας ΑΠΘ. Το λεύκωμα περιλαμβάνει χρονολόγιο, ανθολόγιο ποίησης, μελέτες, άρθρα και μαρτυρίες για τον ποιητή και ζωγράφο, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και είναι χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Εγγονόπουλου, όσο και σε εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά.

ΕΚΘΕΣΗ «Εγγονόπουλος 2007 : ...ωραίος σαν Έλληνας» 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ / ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Εγγονόπουλου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ www.engonopoulos.gr
Με στόχο την ολοκληρωμένη και άμεση πληροφόρηση ερευνητών, μελετητών, σπουδαστών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με την οικογένεια Εγγονόπουλου ανανεώνει και εμπλουτίζει με νέο υλικό το σχετικό διαδικτυακό τόπο. 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο 16 ΜΑΡΤΙΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Παράσταση αφιερωμένη στο έργο του Εγγονόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και επιλογή κειμένων από τον Νάσο Βαγενά. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus. Ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο του ποιητή με χρήση μικτών μέσων -για να αναδειχθεί η ονειρική ζωγραφική άποψη του Εγγονόπουλου- και μια θεατροποιημένη παρουσίαση του ποιητικού του έργου με ηθοποιούς, χορευτές και άλλου τύπου performers έτσι ώστε να καταγραφεί με έναν σύγχρονο σκηνικό τρόπο όλο το εύρος, η δύναμη, το χιούμορ και η ευαισθησία του.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2007 19 ΜΑΡΤΙΟΥ - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Η καθιερωμένη καμπάνια που οργανώνει κάθε χρόνο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης αφιερώνεται το 2007 στο ποιητικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου. Με τη συνεργασία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ, του ΤΡΑΜ και του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ καθώς και τη συμβολή των ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΚΤΕΛ, οι στίχοι του Εγγονόπουλου ταξιδεύουν παντού θυμίζοντάς μας πως η ποίηση δεν είναι υπόθεση των λίγων. Το σύνολο του εικαστικού υλικού φιλοτεχνήθηκε από φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

ΕΚΘΕΣΗ «Τόπος : Εγγονόπουλος» 18 ΜΑΪΟΥ- 29 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Έκθεση -θεματική κι ερευνητική- που έχει ως επίκεντρο τον ποιητή και ζωγράφο και παρουσιάζει το γενεαλογικό άλμα μέσα από το οποίο η υπερρεαλιστική προοπτική εμφανίζεται στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Συγκεντρώνει μια σειρά από εξέχοντα έργα του ίδιου του Εγγονόπουλου για να τα φέρει αντιμέτωπα με μια σειρά από έργα νεότερων καλλιτεχνών δίχως να αποβλέπει στη συγκρότηση μιας υφολογικής συνέχειας, ενότητας, σχολής ή στιλ. Η έκθεση, που επιμελήθηκε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη συνδρομή της Νίκης Λοϊζίδη, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Εγγονόπουλος 2007 : ο ποιητής και ο ζωγράφος» 23 & 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κτήριο οδού Πειραιώς Διήμερο επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Το συνέδριο -στο οποίο συμμετέχουν μελετητές του Εγγονόπουλου από την Ελλάδα και το εξωτερικό- καθώς και η έκδοση των πρακτικών που θα ακολουθήσει, αποσκοπούν σε μια νέα διερεύνηση και αποτίμηση του συνόλου του έργου του Εγγονόπουλου.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «Είμαι ζωγράφος και ποιητής» 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 - 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008 / ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κτήριο οδού Πειραιώς Μεγάλη αναδρομική έκθεση, που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, με σκοπό να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα του ζωγράφου Εγγονόπουλου, αλλά και να σκιαγραφήσει τον Εγγονόπουλο ποιητή. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από τις πέντε δεκαετίες της εικαστικής του παραγωγής, υπερρεαλιστικές συνθέσεις, απεικονίσεις σπιτιών, εικόνες, σκηνικά, κοστούμια, σχέδια από εικονογραφήσεις βιβλίων, καθώς και εκδόσεις των ποιητικών συλλογών του. Την έκθεση επιμελήθηκαν, ως προς το εικαστικό σκέλος, η Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ και, ως προς το ποιητικό, ο Θανάσης Χατζόπουλος. Το σχεδιασμό της ανέλαβε η Λίλη Πεζανού. (αναλυτικές πληροφορίες: http://www.benaki.gr/)
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στην περιφέρεια
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον Εγγονόπουλο στην περιφέρεια, διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.) κινητή έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο που αποτελείται από ταμπλώ με εργο-βιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό και συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή του Εγγονόπουλου ή εμπνευσμένες από το έργο του.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή Οργανωτικής Επιτροπής από ειδικούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το λογοτεχνικό και το ζωγραφικό έργο του Εγγονόπουλου και αποτελείται από τους κ.κ.: Σταύρο Ζουμπουλάκη, διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθ/τρια ΑΠΘ, Δημήτρη Αρβανιτάκη, ιστορικό-Μουσείο Μπενάκη, Κατρίν Βελισσάρη, Δ/ντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Νάσο Βαγενά, ποιητή-καθ/τή Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Καρύδη, εκδότρια, Νίκη Λοϊζίδη, καθ/τρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέα, Μιχάλη Μερακλή, ομ. καθ/τή Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα-πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Λευτέρη Ξανθόπουλο, σκηνοθέτη-ποιητή.


Διαδυκτιακός τόπος
[http://www.engonopoulos.gr/]

Αρχείο συγγραφέων
[Νίκος Εγγονόπουλος
]

Γραφείο Τύπου

[5/11/2007 Επιστημονικό συνέδριο «Νίκος Εγγονόπουλος: ο ζωγράφος και ο ποιητής» (23-24/11/07)]
[14/6/2007 "Τόπος: Εγγονόπουλος": θεματική-ερευνητική έκθεση στο ΜΜΣΤ (18/5-29/7/07)]
[14/3/2007 "Ν. Εγγονόπουλος: καμπάνια για την παγκόσμια ημέρα ποίησης" (19/03 - 21/04/07)]
[20/2/2007 "2007, μια χρονιά αφιερωμένη στον ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ" (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)]

Λεύκωμα
[Ν. Εγγονόπουλος 1907-1985. Εκατό χρόνια από τη γέννησή του : Η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος... ]

PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.