ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ 2008
100 χρόνια από τη γέννηση και 15 έτη από την εκδημία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση και 15 χρόνων από την εκδημία του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων συμβολικού - επετειακού χαρακτήρα, μέσα από τα οποία περιοχές ή πρόσωπα της λογοτεχνίας εξετάζονται κάτω από το πρίσμα μιας πιο σύγχρονης οπτικής, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΓΡΑ οργάνωσε ημερίδα μνήμης του και σχεδίασε από την αρχή ιστοσελίδα αφιερωμένη στο συγγραφέα και ζωγράφο.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΝΗΜΗΣ ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗ η διάθεση να χαρίσει ένα κόσμημα
Με την ευκαιρία της διπλής επετείου οργανώθηκε από το ΕΚΕΒΙ, τις εκδόσεις ΑΓΡΑ και το Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008, ημερίδα αφιερωμένη στο πολυσχιδές έργο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, στο Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς. Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι κ. κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σωτήρης Γουνελάς, Χ. Δ. Γουνελάς, Μανόλης Γρηγορέας, Ελένη Ζέρβα, Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κώστας Κουρούδης, π. Ανανίας Κουστένης, Γιάννης Μενεσίδης, Δημήτρης Μιστριώτης, Σάββας Μιχαήλ, Παντελής Μπουκάλας, Θεοχαρούλα Νιφτανίδου, Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Γ. Ν.  Πετζίκης, Αθηνά Σχινά, π. Αθανάσιος Τσιαούσης, Κάρολος Τσίζεκ, Λίζυ Τσιριμώκου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Την έναρξη των συνεδριών έκαναν ο γιος του συγγραφέα κ. Γαβριήλ Νικόλαος Πεντζίκης και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ
Με στόχο την ολοκληρωμένη και άμεση πληροφόρηση ερευνητών, μελετητών, σπουδαστών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημιούργησε σχετικό διαδικτυακό τόπο (http://pentzikis.ekebi.gr/) ο οποίος περιέχει πλήρη εργοβιογραφία του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, μεταφράσεις των έργων του, αφιερώματα, κατάλογο με τα ζωγραφικά έργα του, αφίσες από εκθέσεις του, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 


Αρχείο συγγραφέων
[Ν. Γ. Πεντζίκης ]

Διαδικτυακός τόπος
[pentzikis.ekebi.gr]

Γραφείο Τύπου
[11/12/2008 Ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ για τον Ν.Γ.Πεντζίκη με αφορμή την ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη]

Έντυπο Ημερίδας
[«η διάθεση να χαρίσει ένα κόσμημα»]