ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ 2001
50 χρόνια από το θάνατό του

Το 2001 συμπληρώθηκαν εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και πενήντα χρόνια από το θάνατο των Γρηγορίου Ξενόπουλου και Άγγελου Σικελιανού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμώντας τους συγγραφείς, ανέλαβαν να καταρτίσουν πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων που συγκροτήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο κος Νάσος Βαγενάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μέλη οι κ.κ.: Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιστορίας του θεάτρου και του κινηματογράφου στον τομέα θεατρολογίας-μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βίκυ Πάτσιου, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας και λογοτεχνίας για παιδιά του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κορούλης, Δ/ντής Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ. και Χρήστος Γ. Λάζος, Δ/ντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ως συντονιστική γραμματεία συμμετείχαν οι κ. Δέσποινα Μωραΐτη, υπάλληλος Δ/νσης Γραμμάτων ΥΠ.ΠΟ. και Αγγελική Παπανικολάου, ειδικός σύμβουλος E.KE.BI.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συνέδριο «Γρηγόριος Ξενόπουλος: Πενήντα χρόνια από το θάνατο ενός Αθανάτου»
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2001 στη Στοά του Βιβλίου με 18 Έλληνες ομιλητές (πανεπιστημιακούς, κριτικούς και μελετητές του Ξενόπουλου. Πλαισιώθηκε από έκθεση πρώτων εκδόσεων του συγγραφέα, φωτογραφιών του και χειρογράφων σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΒΛΑΣΣΗ. Τα πρακτικά του συνεδρίου εξεδόθησαν από το Ε.Λ.Ι.Α.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Ξενόπουλου, με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και του ΥΠ.ΠΟ. εξεδόθησαν τα εξής βιβλία:
Τα κριτικά κείμενα του Ξενόπουλου Σε επιμέλεια Γεωργίας Φαρίνου-Μαλαματάρη από τις εκδόσεις ΒΛΑΣΣΗ.
Νικόλαος Σιγαλός Επανέκδοση του έργου του Ξενόπουλου από το Ε.Λ.Ι.Α.   
Η Διάπλασις των Παίδων Αναπαραγωγή του περιοδικού σε ηλεκτρονική μορφή με τη συνεργασία του Ε.Λ.Ι.Α. με στόχο τη διάθεση των CD-ROM σε βιβλιοθήκες, μελετητές κ.ά.
Επίσης, σε συνεργασία με το Ε.Λ.Ι.Α. δημιουργήθηκε ψηφιακός θεματικός φάκελος- εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών με στόχο τη γνωριμία τους με το περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων».
Δεν αγαπώ τα σύννεφα και τα σκοτάδια 

ΛΕΥΚΩΜΑ
Στο πλαίσιο του εορτασμού το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εξέδωσε ένα αφιέρωμα 48 σελίδων στον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Τη φιλολογική επιμέλεια του λευκώματος είχε η Βίκυ Πάτσιου και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Βάσω Αβραμοπούλου. Το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες, αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας και ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο.
Επιδότηση του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Εστία» για να εκδώσει αφιερωματικό τεύχος στον Γρηγόριο Ξενόπουλο.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προχώρησε στη δημιουργία κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του μεγάλου μας λογοτέχνη. Η έκθεση αποτελείται από 14 ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων και χειρόγραφα του Ξενόπουλου και διακινείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πλαισιώνοντας εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τον τιμήσουν.


Αρχείο συγγραφέων
[Γρηγόριος Ξενόπουλος]

Λεύκωμα
[Γρηγόριος Ξενόπουλος 1867-1951 : Δεν αγαπώ τα σύννεφα και τα σκοτάδια... ]

Γραφείο Τύπου
[Συνέντευξη Τύπου - Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867-1951) - Πενήντα χρόνια από το θάνατο του]