ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ 2006
30 χρόνια από το θάνατό του

Το 2006, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καββαδία, πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΕΒΙ έκθεση ζωγραφικής με σπάνιες προσωπογραφίες από τη συλλογή της οικογένειας του ποιητή και έργα νέων καλλιτεχνών της ΑΣΚΤ σε συνδυασμό με εκδήλωση Λόγου και συναυλία μελοποιημένης ποίησης.

ΕΚΘΕΣΗ
«FATA MORGANA, εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Νίκου Καββαδία» Νέοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι και τελειόφοιτοι του Ζ΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ξαναδιαβάζουν την ποίηση του Νίκου Καββαδία, εμπνέονται από αυτήν σε μια τολμηρή συνάντηση ζωγραφικής και ποίησης και αναδεικνύουν το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα για νέους αλλά και ώριμους εικαστικά καλλιτέχνες. Το «Μαραμπού», το «Πούσι», το «Τραβέρσο» και η «Βάρδια» στάθηκαν η ποιητική πρώτη ύλη για τους νέους ζωγράφους που δημιούργησαν εικαστικά έργα σύγχρονα, πρωτότυπα και πειραματικά με διαφορετικά εκφραστικά μέσα ο καθένας (ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές, μικτές ύλες, τρισδιάστατες αναπτύξεις στο χώρο). Η έκθεση με τίτλο «Φάτα Μοργκάνα - Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία» οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Ζ΄ εργαστήριο ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και φιλοξενήθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου, από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2006. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν παράλληλα παλαιά σπάνια πορτραίτα του Καββαδία και αρχειακό υλικό από τη συλλογή της οικογένειας του ποιητή.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
«Η θάλασσα είναι η αφορμή» Η έκθεση συνδυάστηκε με συζήτηση στις 24 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με τίτλο «Η θάλασσα είναι η αφορμή» και θέμα το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική. Στο στρογγυλό τραπέζι πήραν μέρος οι κ. κ. Γιάννης Κοντός, ποιητής, Παναγιώτης Πούλος, επικ. καθηγητής Αισθητικής Αγωγής Α.Σ.Κ.Τ., Δημήτρης Φράγκος, ζωγράφος-αναπλ. καθηγητής Εικαστικών Τεχνών τμήματος αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος-καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας-Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Η εκδήλωση έκλεισε με τη Μαρίζα Κωχ, η μελωδός και τραγουδίστρια που με μοναδικό τρόπο και ιδιαίτερη ευαισθησία μελοποίησε ποιήματα του Καββαδία, ανάμεσα τους το γνωστό και αγαπημένο Φάτα Μοργκάνα, ποίημα που στάθηκε σημείο αναφοράς και για άλλες τέχνες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κυκλοφόρησε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κατάλογος της έκθεσης «FATA MORGANA, εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Νίκου Καββαδία» με το σύνολο των έργων που παρουσιάστηκαν. Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται έργα των:
Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Ανδρεάδη, Σύλβια Αντουλινάκη, Έφη Αστερή, Εριφύλη Βενέρη, Χρήστου Γιαννόπουλου, Νίκου Δούλου, Βαγγέλη Θεοδωρίδη, Άννα Καρατζά, Σοφία Κυριακού, Νίκου Λαγού, Σοφία Μπέμπεζα, Κατερίνα Μπότσαρη, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Κωνσταντίνου Πάτσιου, Αντωνία Παφιλιάρη, Νίκου Σεπετζόγλου, Λίτσα Σεπυργιώτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Παναγιώτα Στάικου, Μυρτώ Σταμπούλου, Λήδα Τεντόμα, Ίρις Τουλιάτου, Κώστα Χριστόπουλου.


Αρχείο συγγραφέων
[Καββαδίας Νίκος]

Γραφείο Τύπου
[20/11/05 - Πορτρέτα: Ν. Καββαδίας, Κ. Ταχτσής, Ν. Κάλας στο ΑΠΟΛΛΩΝ Filmcenter]
[24/01 - 05/02/06 - Φάτα Μοργκάνα: Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία ]
[
"Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά": Ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από το έργο του Ν. Καββαδία στο ΑΠΟΛΛΩΝ]