ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - 21 Μαρτίου 2002

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ (Θεσσαλονίκη - 20, 21 και 22 Μαρτίου 2002)
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2002 και σε συνεργασία με την Εταιρεία Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Α.Ε. «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης και το Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην διοργάνωση του συμποσίου που το πρόγραμμά του περιελάμβανε εισηγήσεις 90 ποιητών από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με γενικό αντικείμενο το διάλογο των πολιτισμών, καθώς επίσης και αναγνώσεις ποιημάτων. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σε ένα μικρόψυχο καιρό;»
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων οργάνωσε συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 21 Μαρτίου 2002 με θέμα ένα στίχο του Φ. Χαίλντερλιν σε ελληνική απόδοση Γ. Σεφέρη. Συζήτησαν οι Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, Στρατής Πασχάλης, ποιητής και Στέλιος Ράμφος, συγγραφέας, με συντονιστή τον Άρη Μπερλή, κριτικό λογοτεχνίας–μεταφραστή.

ΣΤΙΧΟΙ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε με την αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ευρεία καμπάνια σε κομβικά σημεία της Αθήνας με αφίσες όπου αναγράφονταν στίχοι σημαντικών Ελλήνων ποιητών όπως οι Κάλβος, Σικελιανός, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Σολωμός, Καβάφης, Ρίτσος, Παλαμάς, για το διάστημα από 9 έως 23 Μαρτίου 2002.