Προγράμματα Ενίσχυσης Βιβλιοθηκονόμων

Το Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρέχει δωρεάν τα προγράμματα προώθησης της ανάγνωσης σε βιβλιοθήκες, με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Οι βιβλιοθήκες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ είναι, κατά βάση, οι δημόσιες/δημοτικές και οι σχολικές.

Από το 2003 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ). Η ΟΕΕΒ δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών οργανισμών με σκοπό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έξι διεθνή συνέδρια στην Αθήνα, ένα διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ 2007, σεμινάρια-εργαστήρια με ξένους επιστήμονες στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Τέλος, δημιουργήθηκε και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Συνεργασία» με αρθρογραφία σχετική με τις βιβλιοθήκες.

Το 8ο διεθνές συνέδριο της ΟΕΕΒ με θέμα «Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες» θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

(Ιστοσελίδα ΟΕΕΒ: www.goethe.de/synergasia)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
(http://www.biblionet.gr/, http://www.greekbooksinprint.gr/, http://www.gbip.gr/).

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη, μοναδική στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει περισσότερους από 6.000 τίτλους, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο βιβλίο (βιβλιοπώλες και βιβλιεμπόριο, εκδοτική παραγωγή και εκδοτική τεχνική, Ιστορία του βιβλίου και της ανάγνωση, δημιουργικό γράψιμο κ.λπ.) Για αναζητήσεις στις συλλογές: http://libro.ekebi.gr/.

ΔΙΚΤΥΟ ΛΕΣΧΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Το ΕΚΕΒΙ και η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημών Πληροφόρησης δημιούργησαν το 2009 ένα δίκτυο λεσχών ανάγνωσης που λειτουργεί εντός των βιβλιοθηκών. Μέχρι στιγμής, το δίκτυο αριθμεί 60 συμμετοχές βιβλιοθηκών από τον χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και δήμους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, επιχειρήσεις (εκδοτικοί οίκοι). Για περισσότερες πληροφορίες για τις λέσχες ανάγνωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία

ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Κινητές εκθέσεις

Δείτε τα αρχεία του ΕΚΕΒΙ:

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βιβλιολογική βιβλιοθήκη, κα Μάγδα Τσουμή
Τηλ.: 210 92 00 306
mtsoumi@ekebi.gr

Επίσης:

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
http://www.childrensbookfair.gr/


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
http://www.thessalonikibookfair.gr/


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
- Το ΠΑΒΙ συγκεντρώνει και κοινοποιεί δεδομένα που αφορούν:
- στην οικονομία του βιβλίου: Οικονομικές μελέτες & έρευνες
- στην κοινωνιολογική ανάλυση της ανάγνωσης: Κοινωνικές μελέτες & έρευνες
- στην αναγνωστική συμπεριφορά του κοινού: Έρευνες αναγνωστικής συμπεριφοράς
- στην ξένη βιβλιοπαραγωγή:  Φάκελοι για την ξένη βιβλιαγορά