ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - 21 Μαρτίου 2003

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτιστικά-μορφωτικά ινστιτούτα και τις πρεσβείες (Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βασιλική Νορβηγική Πρεσβεία, Ινστιτούτο ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ) σχεδιάστηκε μια μεγάλη καμπάνια με στόχο τη διάδοση της ευρωπαϊκής ποίησης. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής πραγματοποιήθηκε:
Α. Η τοποθέτηση των 16 αφισών με στίχους ποιημάτων, στο πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση -όπως και ελληνικά ποιήματα-, σε διάφορα σημεία της Αθήνας (λεωφορεία, βιβλιοπωλεία κ.α.).
Β. Η παραγωγή σε μεγάλο αριθμό των 16 καρτών με ποιήματα στο πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση -όπως και ελληνικά ποιήματα-, οι οποίες μοιράστηκαν σε περαστικούς την ημέρα του εορτασμού σε καίρια σημεία της Αθήνας (εμπορικοί δρόμοι, σταθμοί μετρό κ.α.).

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ
Σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ οργανώθηκε εκδήλωση τη νύχτα της 21ης Μαρτίου στο χώρο του περιοδικού με τίτλο «Ποιητική Ολονυχτία». Το πρόγραμμα περιελάμβανε ανάγνωση ποιημάτων από την παγκόσμια γραμματεία που επέλεξαν και διάβασαν στο κοινό διακεκριμένα πρόσωπα από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: λογοτέχνες, εικαστικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί κ.λ.π.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ στο Βυζαντινό Μουσείο
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου συζήτηση με τίτλο «Καβάφης: ελληνικός και οικουμενικός», με την ευκαιρία του εορτασμού των 140 χρόνων από τη γέννησή του και 70 από το θάνατό του. Ομιλητές οι: Γιάννης Δάλλας, ποιητής – κριτικός - ομότιμος καθηγητής Παν/μίου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής - βιβλιογράφος, Diana Haas, δοκιμιογράφος - καθ/τρια Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Κουτσουρέλης, ποιητής - μεταφραστής. Συντονιστής ο Άρης Μπερλής, κριτικός – μεταφραστής.

Εκδήλωση στις 21 Μαρτίου με τίτλο «Ποιητικοί Χαιρετισμοί: νέες φωνές στην ελληνική ποίηση». Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές της νεώτερης γενιάς σε συνδυασμό με παράσταση αυτοσχεδιασμού λόγου και μουσικής από τη Σαββίνα Γιαννάτου και συναυλία κρουστών από το μουσικό σχήμα ΚΡΟΤΑΛΑ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 20 νέοι ποιητές, επιλογές των λογοτεχνικών περιοδικών ΔΕΝΤΡΟ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ, ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ και ΠΟΙΗΣΗ. Την βραδιά παρουσίασε η Όλια Λαζαρίδου.