ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γαλλοελληνικό πρόγραμμα στήριξης Ελλήνων και Γάλλων
συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών 
 

-Αποφάσεις 1ης συνεδρίασης της Κοινής Αρμόδιας Επιτροπής-
(Παρίσι, 10 Φεβρουαρίου 2012)

 

Σε συνέχεια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Ελλάδας (EKEBI) συνεδρίασε, στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου, η κοινή αρμόδια επιτροπή* με προεδρεύοντα τον κ. Jean-François Colosimo, Προέδρο του CNL και έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις που αφορούν στη χορήγηση υποτροφιών και τις επαγγελματικές συναντήσεις εκδοτών:

Α) χορηγία περισσότερων υποτροφιών σε Έλληνες λογοτέχνες

Το πρωτόκολλο που υπεγράφη ανάμεσα στα δύο Εθνικά Κέντρα Βιβλίου προέβλεπε αρχικά τη χορήγηση 2 υποτροφιών ύψους 7.000€ εκάστη και 8 υποτροφιών ύψους 3.500 € εκάστη σε Έλληνες συγγραφείς που ετοιμάζουν συγγραφικό έργο, καθώς και τρεις χρηματοδοτήσεις διαμονής, ύψους 2.000 € εκάστη.

Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των Ελλήνων συγγραφέων που υπέβαλαν αίτηση (164 υποβληθείσες, έγκυρες αιτήσεις), την ποιότητα των υποβληθέντων σχεδίων συγγραφής και την οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) κ. Jean-François Colossimo αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός των χορηγούμενων υποτροφιών.

Τελικά, θα χορηγηθούν 4 υποτροφίες ύψους 7.000 € εκάστη και 14 υποτροφίες ύψους 3.500 € εκάστη.

-Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στρατής Πασχάλης, Έρση Σωτηροπούλου, Φώτης Τερζάκης (Τιμητική υποτροφία/7.000€).

-Γεώργιος Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Βασιλείου & Νικηφόρος Σταματάκης, Κώστας Καβανόζης, Στέργια Κάββαλου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Ευτυχία Παναγιώτου, Κάλλια Παπαδάκη, Βασιλική Πέτσα, Αργυρώ Πιπίνη, Δημήτρης Σωτάκης, Κωστής Τσιάχας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου (Υποτροφία ενθάρρυνσης/3.500€).

B) o πρώτος κύκλος επαγγελματικών συναντήσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους εκδότες θα διοργανωθεί στο Παρίσι στις 27-29 Ιουνίου 2012

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του CNL και του ΕΚΕΒΙ προβλέπει τη διοργάνωση επαγγελματικών συναντήσεων μεταξύ εκδοτών τόσο στο Παρίσι όσο και στην Αθήνα με σκοπό να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες να γνωρίσουν καλύτερα την εκδοτική παραγωγή των δύο χωρών και να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και συνεργασίες τους.
Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων θα διεξαχθεί στο Παρίσι και θα είναι αφιερωμένος στον εκδοτικό τομέα των Επιστημών του Ανθρώπου. Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και θα αφορά στη λογοτεχνία. Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα διαρκέσουν 3 ημέρες (27-29 Ιουνίου 2012).
Από 5 έως 8 Έλληνες εκδότες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων με θέμα «Απαντάμε μαζί στην κρίση». Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης των εκδόσεων στον τομέα των Eπιστημών του Ανθρώπου στη Γαλλία και την Ελλάδα και στην παρουσίαση πρωτοβουλιών στο θέμα της ψηφιοποίησης. Επίσης, θα οργανωθούν συναντήσεις με υπεύθυνους για τα πνευματικά δικαιώματα από γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, καθώς και επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία.

* Κοινή αρμόδια Επιτροπή της συνεδρίασης της 10ης Φεβρουαρίου 2012

Πρόεδρος
Jean-François Colosimo, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Γαλλίας (CNL)
Μέλη
Isabelle Nyffenegger, Υπεύθυνη Δημιουργικού Τμήματος -CNL
Aurélie Latchimy, Υπεύθυνη Συντονισμού με το εξωτερικό –CNL
Sabine Wespieser, Εκδότρια
Florence Noiville, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος
Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Ελλάδας (ΕΚΕΒΙ)
Τάκης Θεοδωρόπουλος, τ. Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ

  ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ από τη γαλλική πλευρά ως δείγμα αλληλεγγύης προς την «Ελλάδα του βιβλίου». Ισχύει για 2 έτη [Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2013] και παραμένει στη διάθεση των μεταφραστών και των εκδοτών που επιθυμούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του ΕΚΕΒΙ και του CNL).