Πρότυπη Λέσχη Ανάγνωσης
εγκαινιάζει το ΕΚΕΒΙ στο «Τρένο στο Ρουφ»
(έναρξη: 21 Ιανουαρίου 2007)


Μια πρότυπη Λέσχη Ανάγνωσης με θέμα «Η γοητεία των κλασικών και οι απολαύσεις της αργής ανάγνωσης» διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Η Λέσχη που πραγματεύεται την επικαιρότητα της αρχαιότητας μέσα από την ανάγνωση των κλασικών κειμένων κειμένων με συντονιστή τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο θα λειτουργεί μια Κυριακή κάθε μήνα, από τις 11.00 έως τις 14.00, ξεκινώντας από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2007.
Οι συναντήσεις θα γίνονται στο μουσικό βαγόνι Orient Express, στο «Τρένο στο Ρουφ», με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτεχνικής εταιρείας ΑΞΑΝΑ. Πρόκειται για ένα αυθεντικό βαγκόν-ρεστοράν από το μυθικό τρένο του 1924, πλήρως αναπαλαιωμένο από την Τατιάνα Λύγαρη.( http://www.totrenostorouf.gr)

Στην πρότυπη Λέσχη μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007 (τηλ. 210-9200300). Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα των 15 περίπου ατόμων. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το ΕΚΕΒΙ θα προσκαλεί περιοδικά συντονιστές άλλων Λεσχών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι επιθυμούν να δουν πώς
λειτουργεί μια πρότυπη Λέσχη


Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΓΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Όποιος πιστεύει ακόμη ότι το πνεύμα του Σωκράτη είναι ζωντανό και ότι ο τυχοδιωκτισμός του Αλκιβιάδη είναι φαινόμενο που ενδιαφέρει γιατί μας αφορά άμεσα, όποιος πιστεύει πως ο Οιδίπους δεν είναι απλώς ψυχαναλυτικό σύμπλεγμα αλλά και ένα από τα απολαυστικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όποιος θέλει να περιπλανηθεί με τον Θουκυδίδη στα άδυτα της εσαεί ανθρωπολογίας του αξίζει να ψάξει μαζί μας τα μυστικά της κλασικής γραμματείας.
Πρέπει να έχει ακόμη υπομονή, και σε αντίθεση με την μόδα που θέλει να ρουφάει τα κείμενα, να μπορεί να απολαύσει την γοητεία της αργής ανάγνωσης.
Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ξέρει αρχαία, αρκεί να ξέρει ελληνικά. Υπάρχουν και οι μεταφράσεις.
Αποκλείονται όσοι νομίζουν πως τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας αφορούν σήμερα πια μόνον τους ειδικούς και όσοι νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να διαβάσουν Σοφοκλή ή Πλάτωνα γιατί τους ξέρουν καλά μιας και τον μπαμπά τους τον έλεγαν Σωκράτη και την μαμά τους Αντιγόνη.

Τάκης Θεοδωρόπουλος


· Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Τηλ. 210-9200300, e-mail: nmarantou@ekebi.gr, www.ekebi.gr