Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) απένειμε για δεύτερη χρονιά το Βραβείο Διασκευής Νεοελληνικού Διηγήματος για σενάριο ταινίας μικρού μήκους, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 29ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Φέτος ζητήθηκε από τους σεναριογράφους να ανατρέξουν στην ελληνική γραμματεία του 19ου αιώνα και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερες από 40 προτάσεις.
Η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε να αποφασίσει καθώς μεγάλος αριθμός σεναριογράφων ανέτρεξαν στα κείμενα του Βιζυηνού, Παπαδιαμάντη, Λασκαράτου, Μητσάκη, Ροΐδη, Βικέλα, Θεοτόκη και τα διασκεύασαν με φαντασία, αποδεικνύοντας πως τα κείμενα μελετήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν με κινηματογραφική ματιά.

Η Επιτροπή αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες-σεναριογράφους: Φώτο Λαμπρινό και Γιάννη Λεοντάρη, την σκηνοθέτη και λέκτορα κινηματογραφικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύα Στεφανή, τον παραγωγό Νίκο Ταμιωλάκη και τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Δημήτρη Νόλλα, ομόφωνα επέλεξε και απένειμε το Βραβείο Διασκευής Διασκευής Λογοτεχνικού Έργου 2006 (ύψους 3.000 ευρώ) στον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου για το σενάριο «Συνάντηση δύο διηγημάτων του Ιωάννη Μ. Δαμβέργη», για την διεισδυτική και ελεύθερη ματιά του πάνω σε δύο διηγήματα του Ι. Μ. Δαμβέργη.

Επίσης, ξεχώρισαν για την τόλμη και τη δημιουργικότητά τους καταφέρνοντας να ξεφύγουν από την παγίδα της «κατά γράμμα» διασκευής, τα σενάρια που κατέθεσαν οι:

- Ηρώ Διαμαντούρου: σενάριο «Η Φλογέρα» βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη

- Παναγιώτης Χριστόπουλος: σενάριο «Πλατεία νυχτερινό» βασισμένο στο διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη «Ζωγραφιά νυχτερινή»

- Μιχάλης Γενάρης: σενάριο «Ιλίου Μέλαθρον» βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Εμμανουήλ Ροΐδη