ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά ποιητικού και μουσικού αυτοσχεδιασμού που διοργάνωσαν ο διευθυντής του Λιτερατουρχάους (Λογοτεχνικού Οίκου) του Μονάχου Ράινχαρτ Βίτμαν με σύμβουλο τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ελένη Τορόση και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Διακόσια πενήντα άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς Γερμανοί, κατέκλυσαν την μεγάλη αίθουσα του χώρου και με πολύ ενθουσιασμό παρακολούθησαν μια διαφορετική βραδιά, με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς από τη μαγική φωνή της Σαββίνας Γιαννάτου, τον δεξιοτέχνη πνευστών οργάνων Φλώρο Φλωρίδη και τον κοντραμπασίστα Πέτερ Κόβαλτ, κορυφαίο και πολυβραβευμένο γερμανό μουσικό της τζαζ.

Τα ποιήματα, που επελέγησαν να διαβαστούν έχουν ως θεματικό άξονα την πόλη, όπως την προσεγγίζουν οι ποιητές σαν εξωτερική εικόνα αλλά και με το άλλο της πρόσωπο, τους εσωτερικούς της χώρους, δίνοντας έτσι και τον τίτλο της βραδιάς: Aussenwelten – Innenansichten δηλαδή Εξωτερικοί Κόσμοι – Εσωτερικές Απόψεις. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων ποιήματα των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Τάκη Σινόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τίτου Πατρίκιου, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, Μιχάλη Γκανά, Τζένης Μαστοράκη, Γιώργου Παυλόπουλου, Γιάννη Κοντού, Νάσου Βαγενά.
Οι αναγνώσεις έγιναν στην ελληνική γλώσσα, για να ακουστεί ατόφιος ο ρυθμός και η μουσικότητα του ποιητικού λόγου αλλά και η θελκτική προφορικότητα της ελληνικής γλώσσας, χωρίς διερμηνείες και μεταφράσεις.

Η βραδιά έκλεισε με εορταστική δεξίωση στο φουαγιέ του νεοκλασικού μεγάρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα πέντε χρόνια της λειτουργίας του Οίκου Λογοτεχνίας του Μονάχου.