στο Λογοτεχνικό Στρογγυλό Τραπέζι Βερολίνου, 26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2002


Το Λογοτεχνικό Στρογγυλό Τραπέζι Βερολίνου δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη διάδοση της γερμανόγλωσσης λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Με την Καλοκαιρινή Ακαδημία ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια τη δημιουργία μιας μετεκπαιδευτικής προσφοράς, προσαρμοσμένης στις ανάγκες επαγγελματιών λογοτεχνικών μεταφραστών. Δέκα μεταφραστές από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία από τις 26 Αυγούστου μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου 2002 να συναντήσουν συγγραφείς, εκδότες και κριτικούς από το Βερολίνο και να γνωρίσουν τη λογοτεχνική ζωή της πόλης, με σκοπό την παρατήρηση της σύγχρονης εξέλιξης της γερμανικής λογοτεχνίας και τη συζήτηση. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του LCB θα συντονιστεί στο τέλος του καλοκαιριού με βάση τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων – π.χ. με την «έναρξη της σεζόν» (με καινούρια βιβλία βερολινέζων συγγραφέων). Η Καλοκαιρινή Ακαδημία 2002 πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γερμανικού Πολιτιστικού Φόρουμ ανατολικής Ευρώπης (Πότσνταμ), του Ινστιτούτου Γκαίτε και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ποιός μπορεί να λάβει μέρος;

Η Καλοκαιρινή Ακαδημία απευθύνεται σε νέους, επαγγελματίες μεταφραστές λογοτεχνίας από τη γερμανική στη εκάστοτε μητρική γλώσσα, οι οποίοι κατά προτίμηση να έχουν ήδη μεταφράσει ή να πρόκειται να μεταφράσουν ένα βιβλίο γερμανόγλωσσου συγγραφέα. Στους συμμετέχοντες θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα της συνεργασίας (μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες) με τους συγγραφείς «τους».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2002 με βιογραφικό και πληροφορίες για τη μέχρι τώρα μεταφραστική τους πορεία στο:

Literarisches Colloquium Berlin
Jurgen Jakob Becker
Sommerakademie 2001
Am Sanderweg 5
14109 Berlin
e-mail: becker@lcb.de