25-28 Μαΐου 2006


Λογοτεχνικές συναντήσεις που μας ταξιδεύουν από Ανατολή σε Δύση μέσα από γόνιμες πολυφωνικές συνομιλίες σημαντικών ξένων συγγραφέων που έχει προσκαλέσει το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με εκδότες και φορείς στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Διαφορετικές φωνές, διαφορετικές κουλτούρες από τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια αλλά και από την Αλγερία και το μακρινό Μεξικό συμμετέχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων.

_ Λέγοντας ιστορίες...

Ο Claudio Magris από την Ιταλία, ο Predrag Matvejevic από την Κροατία, ο Orhan Pamuk από την Τουρκία αφηγούνται γοητευτικές ιστορίες και συζητούν για την επικοινωνία των πολιτισμών μέσα από την λογοτεχνία.


_ Η παγκόσμια τρέλα του μαύρου μυθιστορήματος

Κορυφαίοι συγγραφείς του είδους, ο Massimo Carloto (Ιταλία), ο Yasmina Khadra (Αλγερία), ο Jacob Arjuni (Γερμανία) με συντονιστή τον «ευρωπαίο» δικό μας Πέτρο Μάρκαρη μας προσκαλούν σε «νουάρ» συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Θα προηγηθεί η πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ "Φόνος στην Αγορά" σε σκηνοθεσία Όλγας Απμπαζόγλου, συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του γαλλογερμανικού καναλιού «Arte», με θέμα το ελληνικό μαύρο μυθιστόρημα.


_ Υπάρχει Βαλκανική Λογοτεχνία;
Το λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ διοργανώνουν στρογγυλό τραπέζι με σημαντικούς εκπροσώπους των Βαλκανικών χωρών: η Ljiljana Habjanovic-Djurovic (Σερβία), ο Venko Adonovski (ΠΓΔΜ), ο Dimitri Kirkof (Βουλγαρία), ο Mehmet Choral (Τουρκία) Grete Tartler, ποιήτρια και πολιτιστικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα και η Αλέκα Ιωαννίδου, Λέκτωρ στο Παν/ιο Μακεδονίας στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν μπορούμε να μιλάμε για Βαλκανική Λογοτεχνία.


_ Βιβλιοπαρουσιάσεις
Και άλλοι ξένοι συγγραφείς καλεσμένοι από τους έλληνες εκδότες σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσουν τους αναγνώστες τους:

- Τον Μεξικανό Paco Ignacio Taibo έχουν καλέσει οι εκδόσεις ΑΓΡΑ και ΚΕΔΡΟΣ για να παρουσιάσει τα βιβλίο του «Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως Τσε» και «Ανήσυχοι νεκροί».

- Οι εκδόσεις ΕΣΤΙΑ παρουσιάζουν τον ελληνιστή Geoffrey Horrocks, συγγραφέα του βιβλίου «Ελληνικά: Η ιστορία της γλώσσας και των ομιλητών της» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα.

- Οι εκδόσεις ΤΥΠΩΘΗΤΩ παρουσιάζουν δύο γυναικείες φωνές από την Ανατολή: την Suad Amiry από την Παλαιστίνη και το βιβλίο της «Ο Σαρόν και η πεθερά μου» καθώς και την Erendiz Atasu από την Τουρκία με το βιβλίο «Όνειρο στην κλιμακτήριο».

- O ρώσος εκδότης Ad Marginem θα παρουσιάσει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον παγκοσμίως γνωστό συγγραφέα του Arsen Revazov.

Επίσης:
_
Η Ιρλανδική Πρεσβεία θα οργανώσει στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του Becket μια ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο Ιρλανδό ποιητή Patrick Kavanagh, με αφορμή την κυκλοφορία συλλογής ποιημάτων του, από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Συμμετέχουν οι ποιητές και διανοούμενοι Macdara Woods και Amy Mims ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με τους Ιρλανδούς μουσικούς Folk U2.

_
Η Εταιρεία Συγγραφέων της Σλοβενίας θα παρουσιάσει οκτώ σύγχρονους Σλοβένους συγγραφείς στα πλαίσια της εκδήλωσης αφιερωμένης στην μεσογειακή και κεντροευρωπαϊκή λογοτεχνία: Maja Vidmar, Lucija Stupica, Drago Jančar, Ivo Svetina,Vlado Žabot, Evald Flisar, Aleš Debeljak, Mitja Čander.

_ Το British Council θα παρουσιάσει τον συγγραφέα Paul Johnston που αντλεί συχνά τα θέματά του από την Ελλάδα όπου ζει αρκετούς μήνες κάθε χρόνο.


Αλλά βέβαια οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και πολλούς έλληνες συγγραφείς – το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα. Επίσης, να ενημερωθούν για την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή όλων σχεδόν των ελλήνων εκδοτών που συμμετέχουν καθώς και περισσότερων από 30 ξένων, από χώρες κυρίως της Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου αλλά και από πιο μακρινές χώρες όπως Αργεντινή και Ιαπωνία. Περισσότερες από 100 παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν: λογοτεχνικές συναντήσεις με έλληνες και ξένους συγγραφείς, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, σεμινάρια, επαγγελματικές συναντήσεις, παρουσίαση επιστημονικών βιβλίων, παιδική γωνιά με θέμα τον Αίσωπο κ.ά. πλαισιώνουν τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που δίνει κάθε χρόνο ραντεβού με τους αναγνώστες στη Θεσσαλονίκη!

* Αναλυτικές πληροφορίες για τη ΔΕΒΘ θα βρείτε στη διεύθυνση
: www.thessalonikibookfair.com

Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

ΧΟΡΗΓΟΙ:
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης ,
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος–Υποκατάστημα Λονδίνου, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσ/νίκης (ΣΑΣΘ), Καφές DANESI

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
MEGA CHANNEL, TV5, Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3, cultureguide.gr, περιοδικό «ως3»,
ραδιόφωνο ΠΑΛΜΟΣ 96.5, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, TV 100, FM 100
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ:
Ειδική έκδοση GOURMET - του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.