ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φάτα Μοργκάνα
Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία
24 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2006
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την ποίηση του Καββαδία παρουσιάζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε έκθεση που οργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ζ΄ εργαστήριο ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιβλίο και τέχνες». Η έκθεση με τίτλο «Φάτα Μοργκάνα - Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία» θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου, από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2006.

Το «Μαραμπού», το «Πούσι», το «Τραβέρσο» και η «Βάρδια» στάθηκαν η ποιητική πρώτη ύλη για τους 24 απόφοιτους και τελειόφοιτους του Ζ΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, που δημιούργησαν εικαστικά έργα σύγχρονα, πρωτότυπα και πειραματικά με διαφορετικά εκφραστικά μέσα ο καθένας (ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές, μικτές ύλες, τρισδιάστατες αναπτύξεις στο χώρο).
Μια τολμηρή συνάντηση ζωγραφικής και ποίησης που αναδεικνύει τη ζωντανή σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις δύο τέχνες. Μια διαφορετική ανάγνωση ενός κορυφαίου έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα που αγαπήθηκε πολύ και το έργο του ενέπνευσε συχνά τραγούδια, ταινίες, εικαστικά έργα...
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται παλαιά σπάνια πορτραίτα του Καββαδία και αρχειακό υλικό από τη συλλογή της οικογένειας του ποιητή.

Την ημέρα των εγκαινίων, 24 Ιανουαρίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του μουσείου, συζήτηση με τίτλο «Η θάλασσα είναι η αφορμή» και θέμα το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική.
Στο στρογγυλό τραπέζι θα πάρουν μέρος οι κ. κ.: Γιάννης Κοντός, ποιητής, Παναγιώτης Πούλος, επικ. καθηγητής Αισθητικής Αγωγής Α.Σ.Κ.Τ., Δημήτρης Φράγκος, ζωγράφος-αναπλ. καθηγητής Εικαστικών Τεχνών τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος-καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας-πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ.
Θα ακολουθήσουν στις 21:00 τα εγκαίνια της έκθεσης.

Στη βραδιά των εγκαινίων συμμετέχει φιλικά η Μαρίζα Κωχ, η μελωδός και τραγουδίστρια που με μοναδικό τρόπο και ιδιαίτερη ευαισθησία μελοποίησε ποιήματα του Καββαδία, ανάμεσα τους το γνωστό και αγαπημένο Φάτα Μοργκάνα, ποίημα που στάθηκε σημείο αναφοράς και για άλλες τέχνες. Τη Μαρίζα Κωχ συνοδεύουν οι μουσικοί Γιώργος Σαλβάνος, πιάνο και Νίκος Κιάκος, βιολί.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους (μπορείτε να τα δείτε εδώ) οι:

Μιχάλης Αδάμης, Δημήτρης Ανδρεάδης, Σύλβια Αντουλινάκη, Έφη Αστερή, Εριφύλη Βενέρη, Χρήστος Γιαννόπουλος, Νίκος Δούλος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Άννα Καρατζά, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λαγός, Σοφία Μπέμπεζα, Κατερίνα Μπότσαρη, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αντωνία Παφιλιάρη, Νίκος Σεπετζόγλου, Λίτσα Σεπυργιώτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Παναγιώτα Στάικου, Μυρτώ Σταμπούλου, Λήδα Τεντόμα, Ίρις Τουλιάτου, Κώστας Χριστόπουλος.


Το έργο του Καββαδία ενέπνευσε μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες:

Γ. Βακαλό, Πούσι, 1947
Α. Τάσσος, Πούσι, 1947
Ι. Μόραλης, Τραβέρσο, 1975
Γ. Τσαρούχης, Βάρδια, 1976


Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά